Antalya'da 12 Kisinin Yargilandigi Teleferik Kazasinin Ilk Durusmasi Basladi

Antalya’da, 1 kisinin öldügü, 7 kisinin yaralandigi teleferik kazasina iliskin Kepez Belediye Baskani CHP’li Mesut Kocagöz’ün de aralarinda oldugu 5’i tutuklu 12 sanigin yargilanmasina, 6. Agir Ceza Mahkemesi’nde basladi. Durusmada savunmasini yapan ve Antalya Cumhuriyet Bassavciligi’nin hazirladigi iddianamede kendisiyle ilgi 6 maddelik suçlamaya tek tek açiklik getiren Baskan Mesut Kocagöz, Kepez Belediye Baskanligi adayligi için 28.11.2023 tarihinde ANET Yönetim Kurulu Baskanligi ve Genel Müdürlügü görevinden istifa ettigini belirterek, "Ben 1 Aralik 2023 tarihinden önce istifa ettim. Ardindan, 2023-065 sayili karar ile istifamin kabulüne karar verilmistir. Yine ayni tarihte 403 sayili karar ile de yeni yönetim kurulu baskani ve yeni genel müdür atanmistir. Ayrica SGK’dan da çikisim verilmistir. Istifa ettigim tarihten itibaren de hiçbir ücret almadim. YSK istifami yeterli görüp seçime girmemde sakinca görmemistir" dedi.

Antalya'da 12 Kisinin Yargilandigi Teleferik Kazasinin Ilk Durusmasi Basladi


Ilk durusma

Konyaalti ilçesinde 12 Nisan’da meydana gelen, 1 kisinin yasamini yitirdigi, 7 kisinin yaralandigi ve mahsur kalan 174 kisinin 23 saatte kurtarildigi teleferik kazasiyla ilgili, teleferik isletmecisi ANET’in önceki Yönetim Kurulu Baskani, mevcut Kepez Belediye Baskani Mesut Kocagöz’ün de aralarinda oldugu 5 kisi tutuklandi. Kocagöz’ün tutukluluguna yapilan itiraz ise reddedildi. Kocagöz’ün avukatlari, tutukluluga tekrar itiraz için bilirkisi raporunu bekledi. Bilirkisi raporunun dosyaya eklenmesinin ardindan savcilik tarafindan hazirlanan iddianame, Antalya 6’nci Agir Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Antalya Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan 36 sayfalik iddianamede, kazada hayatini kaybeden Memis Gümüs dahil olmak üzere, 150 kisi müsteki sifatiyla yer aldi. Ayni iddianamede aralarinda Kepez Belediye Baskani seçilen Mesut Kocagöz, ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Bugra Samsunlu, Okan Erol ve Serkan Yellice’nin de oldugu 12 kisi de süpheli olarak yer aldi. Savcilik, 12 süphelinin, ’Trafik güvenligini taksirle tehlikeye sokma’ ve ’Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçlarindan cezalandirilmasini istedi.

Iddianamede, Mesut Kocagöz, Ahmet Bugra Samsunlu, Edip K.B., Serdar Tezcan, Okan Erol, Serkan Yellice, Suphi K.’nin asli kusurlu; Orhan K, Kazim K., Hüseyin A., Özgür E. ve Aziz A.’nin tali kusurlu oldugunun kabul edilmesi istendi. Savcilik, süphelilerin 27’ser yila kadar cezalandirilmasini istedi. Hazirlanan iddianame, Antalya 6’nci Agir Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

Antalya 6. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk durusmaya tutuklu sanik Kepez Belediye Baskani Mesut Kocagöz’ün de aralarinda bulundugu 12 sanik ve sikayetçiler katildi.

Adliye koridorlarinda yogun kalabalik nedeniyle güvenlik önlemi alindi. Ilgi yogun olunca mahkeme kapisi önünde ve disinda izdiham olustu.

Salonda taraf avukatlari hazir bulunurken, davayi CHP Antalya Il Baskani Nail Kamaci, CHP Antalya Milletvekilleri, CHP’li belediye baskanlari çok sayida kisi izledi.

Ilk savunma Genel Müdür Vekili Ahmet Bugra Samsunlu’dan

Durusmada ilk savunmayi olay tarihinde tesisin vekaleten Genel Müdürlügünü yapan sanik Ahmet Bugra Samsunlu yapti.

Üzerine atili suçlamalari kabul etmedigini söyleyen Ahmet Bugra Samsunlu, Sulh Ceza Hakimligi’ndeki savunmasini tekrar ettigini belirten Samsunlu, "Ben ANET‘te makine mühendisi olarak ise basladim. 2023’te vekaleten atandim. Olay tarihinde genel müdür bendim. Üst düzey bir tesistir. Binlerce aksamdan olusmakta. Bu nedenle yilda bir bakim yapilmasi söz konusu degildir. Günlük, aylik ve yillik olarak bakimlari gerçeklestirilmektedir. Tesisin çalistirilmasi, kontrol edilmesi, bakim, yolcularin kabulü dahil bir firma tarafindan gerçeklestirilmektedir" dedi.

Sanik Özgür E. olay tarihinde tekniker olarak çalistigini ifade ederek, olaydan iki gün öncesine kadar raporlu oldugunu ve kazayi evde ögrendigini ifade ederek, "Bakimlari rutin yapiliyordu. Son bakim 14 gün sürdü. Normalde 80 güne kadar sürerdi. Bize kisa sürmesi gerektigini Serkan Yelleci ve Okan Erol söyledi” diye konustu.

Sanik Edip K.B. ise emekli polis oldugunu, sorusturma evresinde verdigi ifadesini tekrarlayarak, olayda kastinin, kusurunun ve sorumlulugunun olmadigini belirtti.

Sanik Serdar Tezcan da savunmasinda Türkiye’de teleferik yapan tek yetkili firma (Megatower) olduklarini söyleyerek, "Firmam 2023’te denetlendi ve denetimi basari ile tamamladim. Yetkisiz personel çalistirmadim. Tesisin bakimlarindan Serkan Yellice sorumludur. Tesisin raporlarini Serkan Yellice hazirlamaktadir. Serkan Yellice’den bakim listesini aldim. Fiyatlandirip, Ugur beye gönderdim. Sonra bakim taleplerini Aralik ayinda gönderdim. Ocak ayina kadar netlesmedi. Ocak ayinda 156 kalemden 19 kalem bakimin yapilmasi karari çikti. 19 kalemlik liste acil oldugu söylendi. Ancak bakim süremiz 15 gün degildir. Bakimimiz 2 ay sürmüstür. Montaj süresi 15 gün oldugu için öyle algilanmistir" dedi.

Sanik Hüseyin A. ise sihhi tesisatçi oldugunu belirterek, sorusturma asamasinda verdigi savunmayi tekrar ederek, "Ben emekliyim. ANET’e bagli Megatower’de ise basladim. Ben teleferik bakimlarini yapmiyorum. Sadece su arizalari ile ilgili isleri yapiyorum" dedi.

Sanik Okan Erol ise makine mühendisi oldugunu belirterek, 2022 yilinda teleferikte ise basladigini belirterek, "Benim görevim ANET ve Megatower arasindaki koordinasyonu saglamaktir. Benim tesise direk müdahale etme yetkim yoktur. Teleferige müdahale yetkisi Serkan Yellice Bey’dedir. Otomasyondaki uyariyi Suphi Kaplan’in görmesi ve bunu Serkan Yellice’ye bildirmesi gerekiyordu" dedi.

Sanik Suphi Kaplan, tekniker oldugunu ifade ederek, suçlamalari kabul etmedigini söyledi.

156 kalem bakimin yapilmasi gerekirken 19 kaleme düsürüldügünü belirten Kaplan, normalde agir bakimin 2 ay yapilmasi gerekirken 14 gün yapildigini öne sürdü. Kaplan ayrida kaza günü otomasyon sisteminin 3-4 kez düsük ton uyarisi verdigini de sözlerine ekledi. "Bu uyarilar resetlenince siliniyor. Olaydan önce de sistemi ben Serkan Yellice’nin talimatiyla resetledim" diye konustu.

Sanik Aziz A. da su tesisatçisi oldugunu ifade ederek, teleferigin bakimi, tamiri ve onarimi ile ilgisinin olmadigini belirtti.

Durusmaya verilen 15 dakikalik aranin ardindan Sanik Kepez Belediye Baskani Mesut Kocagöz savunmasini yapti. Savunmasina mesleginin mali müsavir oldugunu belirterek baslayan Kocagöz, vefat eden Memis Gümüs’e Allah’tan rahmet, yaralilara acil sifalar dileyerek basladi.



"Olaydan önce istifa ettim"

Antalya Cumhuriyet Bassavciligi’nin hazirladigi iddianamede kendisiyle ilgi 6 maddelik suçlamaya tek tek açiklik getiren Baskan Mesut Kocagöz, Kepez Belediye Baskanligi adayligi için 28.11.2023 tarihinde ANET Yönetim Kurulu Baskanligi ve Genel Müdürlügü görevinden istifa ettigini belirterek, "Ben 1 Aralik 2023 tarihinden önce istifa ettim. Ardindan, 2023-065 sayili karar ile istifamin kabulüne karar verilmistir. Yine ayni tarihte 403 sayili karar ile de yeni yönetim kurulu baskani ve yeni genel müdür atanmistir. Ayrica SGK’dan da çikisim verilmistir. Istifa ettigim tarihten itibaren de hiçbir ücret almadim. YSK istifami yeterli görüp seçime girmemde sakinca görmemistir" dedi.



"Istifamin ardindan 4 ay 17 gün geçmis"

Mega Tower firmasinin bakimlarinda eksiklik oldugu yönündeki iddiaya da yanit veren Mesut Kocagöz, "Görevde olmadigim için bu iddiayi da kabul etmiyorum. Istifamin ardindan kaza gününe kadar 4 ay 17 gün geçmis. 137 günlük, 18 haftalik, 4 aylik yillik bakimlar yapilmistir. Geçmise yönelik sahsimin suçlanmam hatalidir. Yüklenici firmanin bakim listesinin tamami karsilanmistir. Ben mühendis degilim, yöneticiyim. Görevim yetkiyi isin ehline devretmektir. Türkiye’de bu isi en iyi yapan Mega Tower ile 2017 yilindan beri çalisiyoruz. Sirketin ISO 9001 belgesi var. Davraz dahil birçok teleferige bu sirket bakim yapmistir. ANET’te her is ehline verilir. Yöneticilik disinda bir de denetleme görevimiz var. Bu görevi de görevde oldugum süresinde eksiksiz yaptigi düsünüyorum.

Ayrica, eksik, yetkisiz belgesiz personel çalistirmamdan bahsediliyor. Biz de bir personel bile sertifikasiz ve egitimsiz çalismamistir. Direklere 3 haftada bir çikilir ve kontrolleri yapilir. Olay tarihine kadar 6 kez kontrol edilmistir veya edilmesi gerekiyordu" diye konustu.

Kocagöz, "Sayin mahkeme heyeti, 14 Nisan’dan bugüne kadar tutukluyum. Bilirkisi raporunu da, dosyayi da okudum. Yürekten söylüyorum. Ne yapsaydim da bu kazayi önleyebilirdim? Kaza olmadan nasil önlerdim? 35 yillik devlet memuriyetim var. 25 yili yönetici olarak geçmistir. Geçmiste basimi öne egecek bir seyim olmamistir” diye konusmasina devam etti.

Sanik Serkan Yellice de savunmasinda, radyo televizyon tamirciligi yaptigini belirterek, "Olay günü yangin ihbari geldi. Hemen hat boyunu kontrol ettim. Gözle yaptigim kontrolde sis bulutlari vardi. Güvenlik amaçli teleferigi durdurdum. Yapilan kontrolden sonra sistemde ariza yoktu. Beyninde tutukluluk olabilir düsüncesi ile sistemi resetledim. Hiçbir ariza silinmedi. Ancak arsive kaydedildi" dedi.

Mahkeme baskanini sorusu üzerine, geçmisteki orman yangininin aklina geldigini ifade ederek, "Sonra teleferigi çalistirdim ve tüm ariza uyarilari yandi. 2022 yilindan bu yana düsük ton uyarisi zaman zaman verir. Tesisi ben durdurdum. Yangin ihtimalini düsünerek sistemi ben çalistirdim. Amacim olasi yanginda kabinlerin zarar görmemesidir. Çünkü daha önceki yanginda bir kabin zarar görmüstü. Ben bakim için 156 kalemlik liste olusturdum. 19 kaleme düsürüldü. Sadece otomasyona, arizalara bakarim" diye konustu.

Sanik Orhan K. ise mekanik bakim isçisi oldugunu belirterek, 14 Aralik 2023’te ise basladigini, kendisinin Serkan Yellice’ye bagli çalistigini ve önceki beyanlarini tekrar ettigini söyledi.



Durusmaya katilan müstekiler de ifade verdi.

Müsteki Fadimana Akinci 28 nolu kabinde oldugunu belirterek, sol kolundan yaralandigini, kolunda ezikler olustugunu ve 25 günlük rapor aldigini belirterek taraflardan sikayetçi oldugunu söyledi.



Müsteki Erdem Eyüpoglu da tüm saniklardan sikayetçi oldugunu belirterek, "Sag dirsegimde parçali kirik 4 platin var. Kirilan dirsegimden dolayi sinirlerde hasar var. Kalça kemigimde kirik. Serçe parmagimda çatlak var. Olaydan sonra issiz kaldim. Maddi ve manevi olarak magdur oldum" dedi.



10 yasindaki Kaan: "Çok sallandik yuvarlandik, bayilmisim"

Müsteki 10 yasindaki Kaan A. ise durusmaya babasi Mustafa Akgün ile birlikte katildi.

Kaan A. tüm saniklardan sikayetçi oldugunu ifade ederek, "Ilk binisimdi, korkuyordum. Teleferik dagda biraz durdu. Inmeye basladik. Indigimizde annem, ben ve annemin arkadaslari, baska aileler vardi. Kabin bir anda durdu. Sonra 10 saniye sonra falan yine hareket etti ve çok sallandi. Sonrasinda yuvarlandim. Bayilmisim. Gözümü açtigimda annemi gördüm. Orada bekledik. Sag ayagimdan yaralandim" diye konustu.

Diger müstekilerin avukatlari da saniklardan sikayetçi olduklarini söyledi.



Durusmaya ögleden sonra devam edilecek.
Kaynak: İHA