Vali Yardimcisi Bayraktar Açiklamasi ''Elazig'da Asayis Olaylarinda Düsüs Sürüyor''
Elazig’da yapilan sorgulamalar ve gerçeklestirilen operasyonlar sonucu hakkinda kesinlesmis hapis cezasi bulunan 712 sahis ve ifadeye yönelik aranan 911 sahis olmak üzere toplamda bin 623 sahsi yakalandigini belirten Elazig Vali Yardimcisi Oltan Bayraktar, “2024 yilinin ilk 5 ayinda: Evden hirsizlik, isyerinden ve kurumdan hirsizlik, oto hirsizligi ve otodan hirsizlik olaylari sayisi toplami 287’dir. Geçen yilin ayni dönemiyle kiyasladigimiz zaman yüzde 32’lik bir düsüs yasanmistir” dedi.

Valilikte düzenlenen toplantiya, Vali Yardimci Oltan Bayraktar’in yani sira Il Jandarma Komutani Kidemli Albay Murat Evren ve Il Emniyet Müdürü Adnan Karayel de katildi.
Toplantida konusan Vali Bayraktar, Elazig’da 2023 yilinin ilk 5 ayi ile 2024 yilinin ilk 5 ayinda meydana gelen asayis olaylarina iliskin istatistikleri paylasti.
Asayis suçlari il mücadele kapsaminda gerçeklestirilen çalismalar hakkinda bilgi veren Vali Yardimcisi Oltan Bayraktar, “2024 yilinin ilk 5 ayinda: Evden hirsizlik, isyerinden ve kurumdan hirsizlik, oto hirsizligi ve otodan hirsizlik olaylari sayisi toplami 287’dir. Geçen yilin ayni dönemiyle kiyasladigimiz zaman yüzde 32’lik bir düsüs yasanmistir. Hirsizlik olaylari ayri ayri degerlendirildiginde; 2024 yili ilk 5 aylik zaman diliminde meydana gelen evden hirsizlik olaylarinda: Yüzde 33’lük düsüs, otodan hirsizlik ve oto hirsizligi olaylarinda yüzde 52’lik düsüs, yagma (gasp) olaylarinda yüzde 43’lük düsüs görülmüstür. Ayrica; Yapilan sorgulamalar ve gerçeklestirilen operasyonlar sonucu hakkinda kesinlesmis hapis cezasi bulunan 712 sahis ve ifadeye yönelik aranan 911 sahis olmak üzere toplamda bin 623 sahis yakalanarak adli mercilere teslim edilmistir. Yakalama oranini geçen yilin ayni dönemleriyle mukayese ettigimiz zaman yüzde 38’lik bir artis saglanmistir” diye konustu.
“Operasyon sayisi yüzde 58 oraninda artti”
Narkotik suçlarla mücadele kapsaminda gerçeklestirilen çalismalar hakkinda bilgi veren Vali Bayraktar, “2024 yilinin ilk bes aylik zaman diliminde; zehir tacirlerine ve sokak saticilarina yönelik bin 68 operasyon icra edilmistir. Gerçeklestirilen bu operasyonlar geçen yilin ayni dönemiyle mukayese edildiginde; yakalama oraninda yüzde 68’lik bir artis saglanarak bin 123 sahis yakalanmis, Tutuklama oraninda yüzde 74’lük artis ile 101 zehir taciri tutuklanmis, ayrica 424 sahis Adli Kontrol Karari ile denetim altina alinmistir. Operasyon sayimiz geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 58 oraninda artmistir. Kaçakçilik ve organize suçlarla mücadele kapsaminda gerçeklestirilen çalismalar: Yilin ilk bes ayinda kaçakçilik suçlarina yönelik gerçeklestirilen 184 operasyonda; 64 sahis tutuklanmis, 35 sahis Adli Kontrol Karari ile denetim altina alinmistir. Geçen yilin ayni dönemine göre operasyon sayimizda yüzde 57’lik bir artis saglanmistir. Kaçakçilik ve organize suçlar ile mücadele kapsaminda kesinlesmis hapis cezasi bulunan ve ifadeye yönelik aranan sahislarin yakalanmasi için gerçeklestirilen operasyonlarda, geçen yilin ayni dönemiyle mukayese edildiginde suçlularin yakalanma sayisinda yüzde 128’lik bir artis saglanmistir” diye konustu.
Terör suçlari kapsaminda kamu düzeni ve güvenligi açisindan ülkede bulunmasinda sakinca bulunan 38 yabanci uyruklu sahsin yakalanarak sinir disi edildigini dile getiren Bayraktar, “2024 yilinin ilk bes ayinda jandarma ekiplerimiz tarafindan kirsal alanlarda 190 (küçük çapli) operasyon icra edilmistir. Ilk bes aylik dönemde düzensiz göçmenlere ve göçmen kaçakçiligina yönelik 152 operasyon gerçeklestirilmistir. Operasyonlar sonucu 50 organizatör yakalanmis, 469 düzensiz göçmen ise Geri Gönderme Merkezlerine teslim edilmistir. 2024 yili ilk bes ayinda gerçeklestirilen göçmen kaçakçiligi operasyonlari bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 108 artis göstermis ve yakalanan düzensiz göçmen sayisi yüzde 76 oraninda artmistir. Siber suçlarla mücadele ekipleri tarafindan 2024 yilinin ilk bes aylik zaman diliminde; sosyal medya hesaplari üzerinden yapilan ve suç unsuru içeren toplam 930 paylasim tespit edilmistir. 2024 yilinin ilk bes aylik zaman diliminde gerçeklestirilen toplam 4 operasyon sonucunda; 20 sahis tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 15 sahis adli kontrol karari ile denetim altina alinmistir. 2024 yilinin ilk bes aylik döneminde Trafik Ekiplerimiz tarafindan 440 bin araç sorgulanmis olup, sorgulanan araç sayisi 2023 yilinin ayni dönemine göre yüzde 40 oraninda artis göstermistir. Ayrica trafik güvenliginin saglanmasi ve trafikte daha bilinçli bireylerin yetistirilmesi amaciyla Trafik Egitimi Projesi kapsaminda; 16 bin 541 ögrenci, 667 servis soförü, 14 bin 139 vatandas olmak üzere toplam 31 bin 347 kisiye trafik egitimi verilmis olup, geçen yilin ayni dönemine göre egitim verilen kisi sayisinda yüzde 45 oraninda artis saglanmistir. 2024 yilinin ilk bes aylik zaman diliminde meydana gelen kaza sayilari geçen yilin ayni dönemiyle mukayese edildiginde; yüzde 19’luk düsüs yasanmistir” dedi.
