Jandarma Ekipleri Terörü Bitirdikleri Daglarda Simdilerde Ters Lale Nöbeti Tutuyor

Mus’ta jandarma ekipleri terörü temizledikleri daglarda yilda bir kez açan ve bir aylik ömürleri olan ters laleleri korumak için nöbet tutuyor.

Jandarma Ekipleri Terörü Bitirdikleri Daglarda Simdilerde Ters Lale Nöbeti Tutuyor
Mus Merkeze Bagli Karaagaç Beldesi’nde, bin 800 rakimli Çizmeburun Dagi’nda açan ve nadir görülen ters laleler, jandarma ekipleri tarafindan titizlikle korunuyor. Jandarma birimleri, terörle mücadele kapsaminda temizledikleri daglarda, yalnizca yilda bir kez açan ve kisa ömürlü olan bu ender çiçekleri özenle gözetiyor.

Sarp daglarda açan, nesli koruma altinda olan ve aglayan gelin olarak bilinen ters laleler, Il Jandarma Komutanligina bagli Çevre Doga ve Hayvanlari Koruma Timi tarafindan korunuyor.

Nesli koruma altinda bulunan ters lalelerin soganlarina zarar verilmemesi için jandarma ekipleri denetimlerini siklastiriyor.

Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü ise koparilan her lale için 387 bin 141 TL idari para cezasi kesiyor.

Mus Valisi Avni Çakir, Mus’un meshur Ters Lalesi ve Mus Lalesinin ilkbahar mevsimiyle birlikte ilin birçok noktasinda görülebildigini belirtti.

Özellikle Nisanin son haftalari ile Mayisin ikinci haftasina kadar canliliklarini koruyan bu endemik bitkilerin korunmasi gerektigini vurgulayan Vali Çakir, “Mus deyince disarida akla gelen figürlerden bir tanesi de Mus’un meshur Ters Lalesi ve Mus Lalesidir. Bu anlamda tabii Mus Lalesi endemik bir tür oldugu için nesli koruma altinda. Bunlarin toplanmasi, ticarete konu edilmesi ve zarar verilmesi yasak. Jandarmamiz bu anlamda bu bitkilerimizin yogun oldugu bölgelerde görev ifa ediyorlar. Tabi bu konuda Mus’ta da vatandaslarimizin hassasiyeti artik ciddi alamda olustu. Çünkü bu Türkiye’de nadir gözüken bitkilerden bir tanesi. Ilimizin de disaridaki en önemli tanitim figürlerinden bir tanesi. Bu noktada jandarmamiz çalismalarini sürdürüyor. Mus Lalesinin ve Ters Lalenin bu konuda neslinin devami noktasinda arkadaslarimiza güçlü bir destek veriyor. Emegi geçen tüm jandarma personelimize de tesekkür ediyorum. Vatandaslarimizi da bu güzellikler solmadan Mus’a gelip bu güzellikleri görmek için davet ediyorum” dedi.

Mus ili, zengin sulak alanlara ve bitki örtüsüne sahip olmasiyla dikkat çektigini söyleyen Telli Turna Doga Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Kasim Avci, “Mus ili çok zengin sulak alanlara, çok zengin bitki örtüsüne sahip, endemik bitki yönünden de çok zengin. Bunlardan en önemlisi de ömrü kisa olan ve ilimizde çok nadir belli bölgelerde çikan ters lalelerdir. Ters laleler yaklasik 15 ve en fazla 20 gün canli kalma süresi var. Fotograf sanatçilari, merakli kisiler gelip fotograflarini çekiyorlar. Koruma bilincinin gelismesi gerekiyor. Bu konuda jandarmanin çevre timi sahadaki çalismalarimiza sürekli denk geliyoruz. Sulak alanlarda yaptigimiz çalismalarda, saha çalismalarinda denk ediyoruz. Bu defa da ters lalelerin nadir olarak görüldügü bir yerde nöbet tutuklarini, kontrol çalismalari yaptiklarini gördük” seklinde konustu.

Kaynak: İHA