Op. Dr. Akyildiz Açiklamasi 'Bas Ve Boyun Cerrahisinde Robotik Cerrahi Ile Daha Hizli Iyilesme Mümkün'

Bas ve boyun cerrahisinde robotik cerrahi islemlerinin robot kollarinin agiz boslugunun içine yerlestirilmesiyle gerçeklestirildigini belirten Kulak Burun Bogaz Uzmani Op. Dr. H. Seçil Akyildiz, “Robotik cerrahi teknolojisi ile Hastalarin hastanede kalis süresi kisalir. Hastalar fonksiyon kaybi olmadan daha kisa sürede normal beslenmeye ve konusmaya geçebilirler” dedi.

Bas-boyun cerrahisinde robotik cerrahi islemler ile ilgili bilgi veren Liv Hospital Ankara Kulak Burun Bogaz Uzmani Op. Dr. H. Seçil Akyildiz, bas ve boyun cerrahisinde uygulanan robotik cerrahi islemler hakkinda bilgilendirmede bulundu.

Robotik cerrahinin ne oldugundan bahseden Op. Dr. Akyildiz, “Robotik cerrahi platformu, cerrah ile hasta arasinda yer alan bilgisayar yardimli bir elektromekanik cihazdir. Robotik cerrahi teknolojisi, modern anlamda bir tele-tip yani robot yardimiyla uzaktan cerrahi uygulamasidir. Robotik cerrahide de tipki endoskopik cerrahide oldugu gibi cerrahi robot platformu, yardimci alet olarak kullanilarak ameliyatlar gerçeklestirilir” diye konustu.



“Bas ve boyun cerrahisinde kullanilir”

Robotik cerrahi sistemlerinin günümüzde Kulak Burun Bogaz (KBB) ile bas ve boyun cerrahisinde de bazi hastalarin tedavisinde kullanildiginin altini çizen Op. Dr. Akyildiz, “Yapilan birçok çalismada belirli KBB operasyonlarinda robot kullaniminin güvenli bir sekilde uygulanabildigi ve diger yöntemlere göre bazi avantajlari oldugu gösterilmistir. Bas boyun cerrahisinde robotik cerrahi islemi, robot kollarinin agiz boslugunun içine yerlestirilmesiyle yapilir” ifadelerini kullandi.

“Dil ve dil kökünün tümörleri tedavi edilebilir”

Op. Dr. Akyildiz, kulak burun bogaz alaninda tercih edilen robotik cerrahinin, hangi hastaliklarda kullanildigini su sekilde siraladi:

“Girtlagin (larenks) iyi huylu ve kötü huylu tümörleri, kistleri ve kanserleri, bademciklerin (tonsillerin) iyi ve kötü huylu tümörleri, dil ve dil kökünün iyi ve kötü huylu tümörleri, Geniz (nazofarenks), yumusak damak (velum), yanak, yutak (farenks) bölgesinin iyi ve kötü huylu tümörleri, uyku apnesi sendromu ve horlamanin cerrahi tedavisinde kullanilabilmektedir.”

“Klasik açik cerrahiye göre farklari”

Transoral robotik cerrahinin, klasik açik cerrahiye göre farklarinin neler oldugunu deginen Op. Dr. Akyildiz, “Kulak burun bogaz ve bas-boyun cerrahisinin açik ameliyat yaklasimlarinda yüz ve boyun cilt kesileri gereken vakalarda, alt ve üst çene kemiklerine kesiler yapilir. Robotik cerrahi yaklasiminda ise cilt kesisi yapilmaz. ‘Trakeotomi’ adi verilen nefes borusuna delik açilmasi islemi sinirli durumlar hariç yapilmaz. Agiz bosluguna yerlestirilen kollari araciligi ile yapilan robotik cerrahide kanama çok azdir. Hastalarin hastanede kalis süresi kisalir ve fonksiyon kaybi olmaksizin hastalar daha kisa sürede normal beslenmeye ve konusmaya geçebilirler” dedi.

Kaynak: İHA