Her Acikma Aslinda Acikma Degil

SAMSUN – Diyetisyen Cemre Balkan, her acikmanin fiziksel acikma olmadigini, birçok faktörün insanlari yemek yemeye yönelttigini bunun da kilo almaya yol açtigini söyledi.

Her Acikma Aslinda Acikma Degil
Açlik, vücudun hareket etmesi, nefes almasi ve diger hayati islevleri yerine getirmesi için ihtiyaç duydugu enerjiyi almasini saglayan güdüdür. Açlik, fiziksel, psikolojik veya her ikisinin birlesimi olabilir. Uzmanlar, gerçek fiziksel açlik ile yemege duyulan duygusal özlem arasinda ayrim yapmanin zor oldugunu ifade ederken, Medicana Saglik Grubu diyetisyenlerinden Cemre Balkan, açligi önlemenin püf noktalarini aktardi.

Açik çesitlerini fiziksel ve psikolojik-duygusal açlik olarak ayiran Medicana International Samsun Hastanesi diyetisyenlerinden Cemre Balkan, “Fizyolojik anlamda açlik, vücudun islevlerini yerine getirmesi için gidaya ihtiyaç duydugu anlamina gelir. Ancak açlik, ayni zamanda duygusal boslugun da bir isareti olabilir. Üzüntüden, can sikintisindan ya da mutluluktan dolayi kisiler gida tüketmek isteyebilir. Yasa ve kiloya bagli olarak alinmasi gerekenden daha fazla kalori alimina neden oldugu için kilo kontrolünü zorlastirabilir” dedi.



“Her yemek istegi vücudun fiziksel yiyecek ihtiyacindan kaynaklanmaz”

Acikmanin her zaman fiziksel olarak gerçeklesmedigine deginen Cemre Balkan, “Her yemek yeme istegi vücudun fiziksel yiyecek ihtiyacindan kaynaklanmaz. Gerçek açlik veya vücut açligi, daha fazla besine olan fizyolojik bir ihtiyaçtir; vücudun daha fazla besine ihtiyaci oldugu anlamina gelir. Bu mesaj, midedeki bükülme veya bosluk gibi fiziksel duyumlar araciligiyla gönderilir. Bunun disinda fiziksel açidan aç olunmamasi durumunda, genellikle stres faktörleri ya da aliskanliklardan söz edilmesi mümkündür. Bu açligi önlemenin yollari ise küçük ve sik ögünler, lif içeren gidalar tüketmek, aralikli oruç, protein tüketimi, bol sivi tüketimidir. Ayrica stres, daha fazla yemek yemeye neden olabilen bir faktördür. Bazi kisiler stresli olduklarinda atistirmalik tüketme egilimindedir. Yemek, bu stresli duygularin ortadan kaldirilmasina ya da stresin daha az siddetli hissedilmesine yardimci olabilir. Stresten kaçinilmasi için meditasyon gibi yöntemlerden yararlanilabilir” diye konustu.



Saglikli yasam tarzi ve düzenli egzersizin önemi

Saglikli yasam tarzi ve düzenli egzersizin de açliga iyi geldigini ifade eden Balkan, “Saglikli bir yasam tarzi yeterince uyumayi da gerektirir. Sürekli yorgun olan kisiler enerji içecekleri, yagli içecekler, sekerli atistirmaliklar gibi enerjiyi yükseltecek yiyecek ve içecekleri tüketmeye yönelebilir. Bunlar, hizli bir destek saglasa da ayni hizla etkisini kaybeder. Kisiler, bu durumda daha fazla seker ve kafeine ihtiyaç duyabilir. Yeterli uyku ise hizli enerji veren yiyeceklere duyulan ihtiyaci ve dolayisiyla sürekli aç hissetmeyi azaltabilir. Düzenli egzersiz daha iyi sagligi tesvik ederken kilo kaybina katkida bulunabilir. Ayrica kilonun korunmasi için gereklidir. Bununla birlikte istahi ve açlik seviyesini de etkileyebildigi için egzersize verilen tepkinin anlasilmasi önemlidir. Egzersize yanit olarak yeme aliskanliklarinin ayarlanmasi, açligin kontrol edilmesine yardimci olabilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA