Down Sendromlu Dogmustu Açiklamasi Özel Hastaneye 21 Milyonluk Tazminat Soku

Kocaeli’de bebek bekleyen çift, hamilelik sürecinde basvurduklari özel hastanede dörtlü tarama testi talep etti. Istedikleri testlerin yaptirilmadigini iddia eden çift, dogumun ardindan bebeklerinin down sendromlu oldugunu ögrendi. Hastaneye ve gebelik durumunu takip eden doktora dava açan çifte, 8 yillik hukuk mücadelesinin ardindan 21 milyon 289 bin 691 TL tazminat ödenmesine karar verildi.

Down Sendromlu Dogmustu Açiklamasi Özel Hastaneye 21 Milyonluk Tazminat Soku
Izmit’te yasayan Faruk (44) ve Serpil Gürdal (40) çifti, 2016’da ikinci kez bebek bekledikleri dönemde hamilelik süreciyle ilgili destek almak için ilçedeki özel bir hastaneye basvurdu. Gürdal çiftinin iddiasina göre dörtlü tarama testi talepleri doktorun, “Bana güvenmiyor musunuz? Bebeginiz gayet saglikli, bu isin uzmaniyim” söylemleriyle gerek görülmemesi üzerine reddedildi. Hamilelik sürecinin 7’inci ayina giren Serpil Gürdal, bebegin karninda hareket etmemesi sebebiyle esi Faruk Gürdal ile hastanenin yolunu tuttu. Yapilan incelemenin akabinde Serpil Gürdal, bebekte bagirsak enfeksiyonunun yasandigi öne sürülerek ameliyata alindi. Sezaryen ile dünyaya gelen erkek bebegin yapilan tetkiklerin ardindan down sendromlu oldugu belirlendi. Bunun üzerine Gürdal çifti konuyu mahkemeye tasiyarak, doktor ve hastaneden sikayetçi oldu.

21 milyonluk tazminat

Kocaeli 1’inci Tüketici Mahkemesi’nde açilan dava 8 yilin ardindan karara bagladi. Mahkeme, aileye 21 milyon 89 bin 691 TL maddi, 200 bin TL de manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

“Ilk taramadan sonraki tahlillerimiz yapilmadi”

Süreci anlatan Faruk Gürdal, “Ilk çocugumuzu Allah 8 yil sonra nasip etti, sonrasinda tüp bebek yaptik. Ikinci çocugumuz dogal yollardan geldi, hamilelik sürecinde üzerinde çok durduk. Özel bir hastaneye gitmek istedik. Aslinda maddi durumumuz çok da iyi degildi, issizdim. Özel hastanede insanlar özel ilgi bekler. 15 günde bir gidersiniz ense yapisi, kalp atisina bakarlar, fakat bunlarin hiçbiri fark edilmedi. Hamilelik sürecinin 7’nci ayinda annenin mide bulantilari, düsük tehlikesi süreçlerini yasadik. Çocugun hiç kipirdamadigini ögrendik. Tahlillerin tamamini yaptirmak istedik fakat ilk taramadan sonraki tahlillerimiz yapilmadi. Biz yapilmasini istemis olmamiza ragmen yapilmadi. Doktorumuz ‘Bana güvenmiyor musunuz? Ben size ne söylüyorsam odur. Gerek yok bebeginiz gayet saglikli’ dedi.

‘Hocam bu tarz sorunlar yasiyoruz, problem olmaz mi?’ dedigimizde ise ‘Hayir ben bu isin uzmaniyim. Bana güvenmeniz gerekiyor’ dedi” ifadelerini kullandi.

“8 yilin sonunda dava lehimize sonuçlandi”

Esinin hamileliginin 8’inci ayinda doguma alindigini kaydeden Gürdal, “Sebebini sordugumuzda bagirsak enfeksiyonu yasadigini, ölüm tehlikesi oldugu için bir an önce alinmasi gerektigini söyledi.

Isin ucunda ölüm oldugu için biz de kabul ettik. 1 gün sonrasinda ameliyata alindi ve down sendromlu oldugunu ögrendik. Biz down sendromunun ne oldugunu bilmiyorduk. Yogun bir psikolojik baski yasadik. Psikolojik ve maddi süreci nasil atlatiriz diye çok düsündük. Iyi bir aile bireyi olamam, iyi bir çocuk yetistiremem düsüncesiyle dava açmaya karar verdik. 8 yilin sonunda dava çok sükür lehimize sonuçlandi” diye konustu.



"Emsal olmaktan mutluyum"

Emsal niteliginde bir karar çiktigini söyleyen Faruk Gürdal, “Karar lehimize sonuçlandi. Miktari biz belirlemedik, maddiyatta gözümüz yok. 21 milyon TL lehimize sonuçlandi. Çok heyecanliyim, çok mutluyum. Çocuguma güzel bir gelecek hazirlayacagim için çok mutluyum. Türkiye’deki ailelere emsal olmaktan mutluyum. Çocugumun egitimi için harcayacagim. 8 yasina geldi, hala bezleniyor. Konusamiyor, çok geç yürüdü. 3,5 yasinda yürümeye basladi.

36 günlük yogun bakim süreci vardi. Bu süreç bizi çok etkiledi. 35 gün yavrumuza kavusamadik. Annesi bogazindan hortum salarak beslemisti. Bu süreçler bizi çok yipratti. O benim evladim, down sendromlu oldugu için bu davayi açmadim. Çocugumun hakki oldugu için bu davayi açtim” dedi.

Kaynak: İHA