Bu Hastalik Sinsi Ilerliyor, Genellikle Üçüncü Evreye Kadar Belirti Vermiyor

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Mehmet Dolanbay, yumurtalik kanserinin kadinlarda en sik görülen kanser türlerinden oldugunu ifade ederek, genellikle 3 evrede belirti verdigini, oysa erken evrede yakalanirsa hastanin yasam sürecinin oldukça yüksek oldugunu söyledi.

Bu Hastalik Sinsi Ilerliyor, Genellikle Üçüncü Evreye Kadar Belirti Vermiyor
8 Mayis Dünya Yumurtalik Kanseri Günü vesilesiyle önemli bilgiler veren Acibadem Kayseri Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Mehmet Dolanbay; yumurtalik kanserini erken evrede yakalayabilmenin yolunun muayene ve ultrasonografi ile mümkün oldugunu söyledi.

Yumurtalik kanserinin kadinlarda çok sik görülen jinekolojik kanserler arasinda yer aldigini belirten Dr. Dolanbay, "Her yasta görülebiliyor ancak en sik menopoz sonrasi görülüyor. Bu kanserin tarama testi olmadigi için önceden yakalayamiyoruz. Genellikle geç dönemde tani almalari nedeniyle hastalar için sikintili bir kanser türüdür. Sinsi ilerler ve genellikle üçüncü evrede belirti verir. Erken evrede tanisini koyabilmek, muayene ve ultrasonografi ile mümkündür. Rutin yapilan muayene ile bu kanserlerin erken dönemde tanisini koyup erken tedavisini saglayabiliyoruz" dedi.

Halk arasinda yanlis bilinen bilgilerin de oldugunu vurgulayan Dr. Dolanbay, hastaligi erken evrede yakalayabilmenin önemine degindi. Erken evrede yakalanan hastalarda yasam sürecinin oldukça yüksek, ancak ileri evrede yakalanan hastalarda yasam sürecinin oldukça kisa olabilecegini sözlerine ekledi.

"Rutin kontroller çok önemli"

Yumurtalik kanserleri ile alakali halk arasinda aslinda yanlis bilinen bir konunun da CA-125 denilen tümör belirteci olduguna isaret eden Dr. Dolanbay, "Bu tümör belirteci direkt yumurtalik kanseri tanisi koyan bir tümör belirteci degil. Daha çok biz kanserin tedavisinde kansere uyguladigimiz ilaçlara ne kadar cevap aldigimizi gösteren bir veri aslina bakarsak. O yüzden bir tarama testi olarak kullanilmamasi gerekiyor. Bu kanserin tanisini koyabilmemiz için mutlaka muayene ve ultrasonografi yapilip rutin kontrolleri saglamak gerekiyor" diye konustu.



"Önce ameliyat, sonra kemoterapi"

Hastaligin tedavi süreci ile ilgili de bilgiler veren Dr. Dolanbay öncelikli olarak tedavide cerrahi yolun izlendigini, yani yapilacak bir ameliyat ve arkasindan çikacak sonuca ve hastaligin evresine göre tedavi planlandigini dile getirdi. Dolanbay cerrahi sonrasi kemoterapi uygulandigini belirterek, "Hastalarimiz belirli bir süre kemoterapi aldiktan sonra rutin takiplerine devam etmekte ve yasamlarini normal hastalar gibi sürdürebilmektedir" dedi.

Kaynak: İHA