Baskan Dalgiç Açiklamasi 'Mudanyalilar Deprem Korkusuyla Yasamamali'

Bursa’nin Mudanya ilçesinde muhtemel bir deprem felaketine hazirlikli olmak amaciyla üç farkli yöntemle çalisma baslattiklarini açiklayan Mudanya Belediye Baskani Deniz Dalgiç, “Öncelikle depreme karsi Mudanyalilarin can güvenligini saglamak istiyoruz” dedi.

Baskan Dalgiç Açiklamasi 'Mudanyalilar Deprem Korkusuyla Yasamamali'
Bursa Gazeteciler Cemiyeti Baskani Nuri Kolayli ve BGC Yönetim Kurulu üyelerinin ziyaretinde açiklamalarda bulunan Mudanya Belediye Baskani Deniz Dalgiç, deprem riskine karsi ilk olarak Mudanya’nin yapi envanterinin çikarilacagini söyledi.



Halkin can güvenligini saglamanin kamunun öncelikli görevi oldugunu ve bu amaçla Mudanya’yi depreme karsi hazirlamak için projeler üretildigini ifade eden Mudanya Belediye Baskani Deniz Dalgiç, binalarin güçlendirilmesi için üç farkli yöntem uygulanacagini kaydetti.

Baskan Dalgiç konu ile ilgili olarak su açiklamayi yapti;

“Ilk is olarak Mudanya’daki yapilarin envanterini çikaracagiz. Dönüsümde uygulayacagimiz üç farkli yöntemin birincisi, çürük oldugu belirlenen yapilarin yikilarak yerlerine yesil alan yapilmasi ve hak sahiplerinin daha güvenli bölgelere tasinmasi. Yani bir anlamda hem yapi stogunda seyreltme yapilacak hem de Mudanya’ya yeni yesil alanlar kazandirilacak. Ikinci yöntemimiz yerinde dönüsüm çalismalari olacak. 8 - 10 katli yüksek binalara izin vermeden, çürük yapilarin yerinde dönüsümünü saglayacagiz. Bir diger yöntemimiz ise yatirimci bularak ada bazinda gerçek anlamda kentsel dönüsüm çalismalari yapmak olacak.”

Depreme hazirlik çalismalari kapsaminda Güzelyali mahallesinin daha sorunlu bir bölge oldugunu söyleyen Mudanya Belediye Baskani Deniz Dalgiç, “Bilindigi gibi Alüvyon, akarsular tarafindan tasinan kil, kum, çakil tasi gibi parçalarin, suyun akis hizinin azalmasi sonucu birikmesiyle meydana gelen tortulardir. Ne yazik ki Güzelyali’nin zemini Alüvyon. Bu nedenle Güzelyali’da zemin çok sikintili. Burada Büyüksehir Belediyesi’nin de destegiyle mahalle bazinda bir kentsel dönüsüm baslatabiliriz” dedi.

Mudanya Belediyesi’nin mali durumuna ve kurumsal yapisina iliskin de bilgi veren Mudanya Belediye Baskani Deniz Dalgiç, açiklamalarini söyle sürdürdü;

“Mali açidan zor durumdayiz ama gerekli dokunuslari yaparak belediye hizmetlerinin aksamadan devamini saglayacagiz. Personel sayimiz çok fazla. Iller Bankasi’ndan ayda 14 milyon TL gelirken, sadece personel maasi ödemelerimiz 38 milyon TL düzeyinde. 110 bin nüfusa yaklasik 750 personelle hizmet veriyoruz. Bu sayiyi azaltacagiz ve mülk satislariyla mali disiplini saglayacagiz. Mudanya Belediyesi’nin 110 milyon SGK, 20 milyon TL de vergi borcu var. Yaklasik son 25 yildir gelir getirici hiçbir çalisma yapilmamis. Belediyeye gelir getirici projeler üretecegiz. Belediyemizin insan kaynaklari ve finans departmanlari yetersiz. Bunlari düzenlerken Mudanya Belediyesi’nde kurumsallasmayi da saglayacagiz.”

Mudanya’nin dogal ve tarihi degerlerinin korunarak gelecek kusaklara aktarilmasi gerektigini sözlerine ekleyen Mudanya Belediye Baskani Deniz Dalgiç, “Çok önemli degerlerimiz var. Sahilleri kullanma hakkinin Mudanya Belediye’sine verilmesi için Büyüksehir Belediyesi’nden yetki devri isteyecegiz. Toplam 45 kilometrelik sahil bandinin temizlik, bakim ve isletme hakkini aldigimizda gelir getirici projeler üretebiliriz” dedi.

Ziyarette Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Bursa basinina iliskin bilgi veren BGC Baskani Nuri Kolayli da, Bursa basinin, özellikle yerel sorunlari gündeme tasiyarak yol gösterici nitelikte yayin yaptigina dikkat çekti.

Bursa’nin köklü basin kuruluslarina sahip oldugunu ve en güçlü yerel medyanin Bursa’da görev yaptigini söyleyen BGC Baskani ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Baskani Nuri Kolayli, Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin 550 üyesiyle sektöre ve sektörde çalisan basin mensuplarina hizmet ürettigini, sektörde yasanan en büyük sorunun ise ’meslek yasasi eksikligi’ oldugunu kaydetti.

Meslek Yasasi eksikligi nedeniyle bilgi birikimine sahip olmayan, basin meslek etik kurallarini bile bilmeyenlerin sektörde istihdam edilebildigine dikkat çeken BGC Baskani Kolayli, "Sektörümüzde ne yazik ki tehdit ve santaja varan sözde haberlere sahit oluyoruz. Bu kisileri BGC’ye üye almiyoruz, üye ise üyeliklerine son veriyoruz. Baska bir yaptirim uygulayamiyoruz. Rapor halinde detaylariyla hazirlayarak Ankara’da siyasi parti temsilcilerine sundugumuz Basin Meslek Yasasi TBMM’de görüsülerek kabul edilirse, basinin eski sayginligini kazanmasi yönünde önemli bir mesafe almis olacagiz, tehdit ve santaja dayali sözde haberciligi engelleyecegiz" dedi.

Ziyarete Bursa Gazeteciler Cemiyeti Baskani Nuri Kolayli’nin yani sira, Baskan Vekili Fuat Kars, Baskan yardimcilari Ihsan Altikardes, Hakan Isikkent ve Ahmet Akhan, Genel Sayman Tevfik Fikret Sönmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Ali Ekmekçi, Ersin Yildiran, Nejat Kirbulut, Musa Öztürk ve Cemal Ekentok ile BGC Genel Sekreteri Sinan Tunç katildi.

Kaynak: İHA