'Türkiye'de Astimli Hasta Sayisi Artiyor'

Dünya Saglik Örgütü’ne göre, dünyada yaklasik 300 milyon insanin astim hastasi olduguna dikkat çeken Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Türkiye’de de astim sikligi giderek artmaktadir. Ülkemizde yaklasik olarak yetiskinlerin yüzde 5-10’u ve çocuklarin ise yüzde 10-15’i astim ile yasamlarini sürdürmektedirler” dedi.

'Türkiye'de Astimli Hasta Sayisi Artiyor'
Liv Hospital Samsun Gögüs Hastaliklari Klinigi’nden Prof. Dr. Nurhan Köksal, 7 Mayis Dünya Astim Günü dolayisiyla astim hastaligi hakkinda bilgilendirmelerde bulundu. Astimin tanimini yapan Prof. Dr. Köksali “Astim, solunum yollarinin kronik inflamatuar hastaligidir. Bu hastalik, hava yollari ve bronslarda enflamasyona (iltihaplanma), ödeme ve bronslarin daralmasina neden olur. Bu da nefes almayi zorlastirarak nefes darligi, öksürük, gögüs sikismasi ve hirilti –hisiltili soluma gibi semptomlara yol açabilir. Astim dünyada oldukça yaygin bir hastaliktir ve her yastan insani etkileyebilir” diye konustu.



“Yaklasik 300 milyon kisi astim hastasi”

Dünya Saglik Örgütü’ne göre, yaklasik 300 milyon insanin astim hastasi olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Köksal, “Türkiye’de de astim sikligi giderek artmaktadir. Ülkemizde yaklasik olarak yetiskinlerin yüzde 5-10’u ve çocuklarin ise yüzde 10-15’i astim ile yasamlarini sürdürmektedirler” seklinde konustu.



“Pasif içicilik astim riskini artiriyor”

Astimin belirli risk faktörlerine deginen Prof. Dr. Köksal, “Genetik yatkinlik önemli bir faktördür. Ayrica çevresel faktörler, hava kirliligi, sigara dumani, pasif sigara içiciligi, alerjenler (toz akarlari, polenler, küf mantarlari vb.), solunum yolu enfeksiyonlari ve bazi mesleklerde maruz kalinan bazi maddeler astim riskini artirabilir. Astimin tanisi genellikle semptomlarin ve solunum testlerinin bir kombinasyonuna dayanir. Gögüs hastaliklari uzmanlari hastanin tibbi geçmisini ve semptomlarini degerlendirirler, fizik muayene ve solunum fonksiyon testleri (spirometri gibi) yapabilirler. Ayrica, alerji testleri de astimin belirli tetikleyicilerini tespit etmede yardimci olabilir” dedi.



“Astim tedavisinde tetikleyici faktörlerden kaçinilmali”

Tedavi yollarindan bahseden Prof. Dr. Köksal, “Astimin tedavisi genellikle iki ana kategoride yapilir. Önleyici tedavi ve semptomlari kontrol altinda tutmak için bronkodilatör tedavi. Önleyici (antienflamatuar) tedavi genellikle düzenli olarak alinan inhaler kortikosteroid ilaçlarini içerir ve astim semptomlarini kontrol altinda tutmaya yardimci olur. Bronkodilatör tedavi ise semptomlar ani bir sekilde kötülestiginde kullanilan ilaçlardir ve düzenli kullanilmasi önerilmez. Astimin tedavisinde hasta egitimi, tetikleyici faktörlerden kaçinma ve düzenli gögüs hastaliklari doktor kontrolleri gibi önlemler de tedavinin önemli bir parçasidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA