Bakan Isikhan, 'ISKUR Yol Arkadasim Açiklamasi Gençlerle Yarina Yolculuk Programi'nda Gençlerle Bulustu

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, ISKUR Ne Egitimde Ne Istihdamda Olan Gençlere Yönelik Isgücü Piyasasi Destek Programi Operasyonu (NEET PRO) kapsaminda gençlerle bir araya gelerek, sorularini yanitladi.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, ISKUR NEET PRO kapsaminda ‘Gençlerle Yarina Yolculuk Programi’nda gençlerle bir araya geldi. Gençlerle bir arada olmaktan duydugu heyecani dile getiren Bakan Isikhan, “Programimizda Türkiye’nin farkli illerinden 200’e yakin katilimcimiz bulunuyor. Türkiye çalisma hayatinda Türkiye Yüzyili’nda sizin sorulariniz benim için çok önemli olacak. Ben de deneyimlerim ve kariyerim dogrultusunda sormus oldugunuz sorulara yanit vermeye gayret edecegim” ifadelerini kullandi.

“Her seyin arkasinda devletimizin destegi ve gücü var”

Türkiye Cumhuriyeti’nin firsat esitligi konusunda önemli bir sorumluluk ve rol üstlendigine vurgu yapan Bakan Isikhan, “Benim gibi bir isçi çocugu kardesiniz, hiçbir ayrim gözetmeden su koltukta oturabiliyor. Çok farkli konumlarda olan insanlar buralarda oturabilir ama en alttan baslayip devletin en üst kademesine kadar gelmis bir hocaniz olarak gerçekten vatanimiza, devletimize ne kadar sükretsek azdir diye düsünüyorum. Ben devletimizin yurtlarinda, devletimizin burslariyla okudum. Yurtdisina YÖK bursuyla gittim. Her seyin arkasinda devletimizin destegi ve gücü var” dedi.

Isikhan, gençlerin kariyer noktasinda nereye ulasmak isterlerse bu konuda zorlandiklari konulari kendileriyle paylasilmasini isteyerek, “Tabii öncelikle ISKUR Genel Müdürümüzün destegini alarak, sizin önünüzü açmak zorundayiz. Kariyer noktasinda nereye ulasmak isterseniz o noktadaki zorlandiginiz konulari bizlerle paylasin. Biz size destek verelim. ISKUR yaninizda deniliyor ya. ISKUR gerçekten yaninizda” ifadesini kullandi.

Konusmasinin ardindan gençlerin sorularini yanitlayan Bakan Isikhan, potansiyeli olan gençlerin network anlaminda is kaçirdiklarina iliskin soru üzerine, “Artik 20-30 yil önceki çalisma hayatindan söz etmiyoruz. Birçok meslegin sekil degistirdigi, bazilarinin da yok olmaya basladigi bir dönemdeyiz. Bunu belirleyen en önemli degisimlerden birisi teknolojik degisimlerdir. Teknoloji günümüzde inanilmaz bir hizla degisiyor. Biz özellikle kiymetli gençlerimizin kariyer noktasinda gelisimini destekleme sürecinde de ISKUR olarak destekler veriyoruz. Örnegin; savunma sanayii ve tedarik hizmetlerinin sunuldugu alanlarda KALFA programi var. KALFA programinda genç mühendislerimiz geliyor, yetisiyor ve orada ilgili sektöre çok rahat girebiliyor, istihdam kapisi bulabiliyorlar. Bilisim sektörü, dijital alanlar, dijitallesmenin yogun olarak yasandigi yapay zeka noktasinda biz siz gençlerimize güveniyoruz. ISKUR olarak özellikle bu yönde Is Basi Egitim Programlarimizin çok önemli oldugunu vurgulamak istiyorum” açiklamasinda bulundu.

“Is tecrübesine sahip olabilmek için lisans egitiminizi tamamladiginiz alanda staj sürecini yasamalisiniz”

Gençlerin is bulma sürecinde yasadigi zorluklarla ilgili soru üzerine ise Isikhan, söyle yanit verdi:

“Herhangi bir ise basvurdugunuzda önünüze çikan engellerden bir tanesi is tecrübesinin olup olmamasi. Is tecrübesi için de bir yerden baslamak gerekiyor. Biz özel sektör temsilcileri ile görüsmeler yaparken burada biraz esnek olunmasi gerektigi yönünde önerilerde bulunabiliyoruz. Ama is tecrübesine sahip olabilmek için hangi alanda lisans egitiminizi tamamlarsaniz o alanda mutlaka bir staj sürecini yasamaniz gerektigini düsünüyorum. ISKUR’umuzun staj programi var. Staj portalimiz var, orayi ziyaret etmenizi, Cumhurbaskanligi Insan Kaynaklari Ofisi’mizin önceki yillarda baslattigi çok önemli bir staj seferberligi vardi. Simdi is dünyasi da sizlerden bunu bekliyor. CV’nize baktiginda acaba bu ögrenci, artik bu arkadasimizin is tecrübesi nerede, neleri biliyor, bilgisayar programlarini biliyor mu, yabaci dil düzeyi nedir vs. Ne yazik ki bunlari belgelemek zorundayiz. Belgelemenin ötesinde de is tecrübesi sürecinde de bunlari is insanlarina ya da insan kaynaklari ofisine mutlaka göstermemiz gerekiyor.”

Bakan Isikhan, çalisma hayati ve çalisma kosullarinin sürekli degismesi ile ilgili yöneltilen soru üzerine ise, “Çagin çalisma modelleri degisiyor dogru. Özellikle Covid-19 pandemisinden sonra hepimiz o süreçleri yasadik. Isin yapisi, sekli, çalisma modelleri degismeye basladi.

Uzaktan çalisma, esnek çalisma dedigimiz modeller gündeme gelmeye basladi.

Bunun artisi da var, eksisi de var. Çalisma Genel Müdürlügümüz bu konuda mevzuat düzenlemelerini gerçeklestiriyor. Biz çalisma hayatina girdiginizde sosyal yeteneklerinizin çok iyi olmasi gerektigini düsünüyorum. Covid-19 pandemisi sonrasinda isler devam ediyor. Hala uzaktan çalisma, esnek çalisma, güvenceli esnek çalisma modelleri bizim için daha önemli. Çalismanin isin sekli degisiyorsa bizim de bu degisime ayak uydurmamiz lazim. On yil sonra akliniza gelemeyecek, farkli islerle ve çalisma modelleriyle karsi karsiya kalacagiz” cevabini verdi.
Kaynak: İHA