Bingöl'de Deprem Çalistayi Düzenlendi

Bingöl Üniversitesinin ev sahipliginde “Bingöl Deprem Çalistayi” programi düzenlendi. Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, yogun programlardan dolayi çalistaya zoom üzerinden katilim saglayarak açiklamalarda bulundu.

Bingöl'de Deprem Çalistayi Düzenlendi
Bingöl Üniversitesinin ev sahipliginde “Bingöl Deprem Çalistayi” programi düzenlendi.

Recep Tayyip Erdogan Kongre Merkezinde düzenlenen çalistaya Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz zoom üzerinden katilim sagladi. Programa ayrica Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Bingöl Belediye Baskani Erdal Arikan, Bingöl Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ibrahim Çapak ile Istanbul Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ismail Koyuncu konusmaci olarak katildi.

Yogun programlari nedeniyle Bingöl’e gelemeyen Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, zoom üzerinden katilarak bir konusma yapti. Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, “Geçen yil yasadigimiz depremlerden 11 ilimizde birlikte Bingöl de etkilendi. Bilim insanlarinin da ifade ettigi gibi, maruz kaldigimiz bu afet son derece istisnai bir tabiat hareketiydi. Deprem ana sokunun ardindan, her biri neredeyse ayri bir deprem yikiciliginda olan birçok artçi sarsinti da yasadik. Afeti takip eden haftalarda ve aylarda ise dünyanin en basarili iyilestirme operasyonunu gerçeklestirdik. Sadece Bingöl’de Bingöl genelinde riskli bina olarak tespiti yapilan yapi sayisi 2bin 583 adet olup bunlarin 2 bin 544 adedi yikilarak dönüsümü gerçeklestirilmistir. Bingöl ilinde riskli alan olarak tespit edilerek Kentsel Dönüsüm Kapsaminda Merkez Kültür Mahallesinde 1172 adet konut ve 196 adet dükkan insaati tamamlanmis ve hak sahiplerine teslim edilmistir” dedi.



’’Bingöl’de 6 Subat sonrasi 3 bin 285 agir hasarli yapi tespit edildi’’

Bingöl’ün ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ ilan edilmesinin ardindan yapilan çalismalarda 3 binin üzerinde agir hasarli yapi tespit edildigini aktaran Vali Ahmet Hamdi Usta, “Kuzey Anadolu Fay hatti ile Dogu Anadolu Fay hattinin kesistigi jeostratejik bir cografyada yasamanin hassasiyeti ile yeni acilar, yeni maddi ve manevi kayiplar yasamamak için Afet öncesi hazirliklarin önemine yürekten inaniyor ve çalistayimizi bu zeminde önemli bir hazirlik çalismasi olarak degerlendiriyoruz. 2023 Maras depremleri sonrasinda 7 Nisan 2023 tarihinde ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ kapsamina alinan ilimizde deprem yönetmeligi kapsaminda yapilan çalismalarda 13 ilden 99 personelin görevlendirilmesi ile il genelinde hasar tespit çalismalari hizlica tamamlanmistir. Bu kapsamda ön hasar, kesin hasar ve itiraz hasar tespit çalismalarinda toplam 29 bin 26 adet basvuru alinip incelenmistir. Kesin hasar tespitlerinden sonra yapilan itirazlar sonucu toplam 13.847 binanin hasar tespiti yapilmis olup bu binalardan 5 bin 37 adedi hasarsiz, 4.794 adedi az hasarli, 81 adedi orta hasarli, 3 bin 285 adedi de agir hasarli olarak tespit edilmistir. Akabinde Afet ve Acil Durum Müdürlügümüzce baslatilan hak sahipligi sürecinde 3 bin 875 adet hak sahipligi basvurusu alinmistir. Basvurularin yüzde 40’ i degerlendirilmis olup hak sahipligi degerlendirme süreci devam etmektedir. Ayrica Konutlari orta ve agir hasarli olan bin 382 afetzede vatandasimiz da Yerinde Dönüsüm Projesi kapsaminda e devlet üzerinden Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügümüze basvuru yapmis, basvuru süreçleri devam etmektedir” diye konustu.



“Uzman akademisyenlerimizin sundugu bilimsel reçetelere her zaman ihtiyaç vardir”

Türkiye’nin sismik risklerinin oldugunu belirten Istanbul Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ismail Koyuncu, “Hepimizin bildigi gibi ülkemiz 3 ayri tektonik levhanin üzerinde konumlaniyor. Doguda, batida, kuzeyde ve güneyde yani ülkemizin dört bir yaninda sismik risklerin var oldugunu biliyoruz. Bulundugumuz cografyadan geçen aktif fay hatlari her zaman deprem riski karsisinda bilinçli olmamizi gerektiriyor. Dogal afetlere karsi hazirlikli olmak ve yasanabilecek kayiplari en düsük seviyeye getirmek ancak ve ancak afet yönetimi alanindaki birikimimizi gelistirmeyi ve güncellemeyi devam ettirdigimiz sürece mümkündür. Bu sebeple depremin olumsuz etkilerini azaltmak için kuskusuz uzman akademisyenlerimizin sundugu bilimsel reçetelere her zaman ihtiyaç vardir” seklinde konustu.

Deprem öncesi alinabilecek tedbirlerin önemli oldugunu belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Çapak, ’’Deprem hepimizin aslinda içini acitan, hepimizi geren, duydugumuzda ürktügümüz bir durum. Bingöl’de kuzey ve dogu fay hatlarinda bulunan bir ilimiz. Zaman zamanda biz bu tedirginligi yasiyoruz. Cumhuriyet döneminden bugüne kadar bildigim kadariyla 12 deprem var. Yedisu fay hattinda deprem uzmanlarimiz zaten üzerinde duracaklar. 7’nin üzerinde bir depremin olabilecegi söyleniyor. Ancak bu depremlerin riskinin azaltilmasi, insanin can ve mal kayiplarinin önlenmesi mümkün. Ben hocalarimizin sunumuyla bir daha bunun ortaya çikacagini düsünüyorum. Buralarda bana kalirsa uzmanlarin görüslerinin çok daha fazla dikkate alinmasi, yerel yönetimlerde ve yöneticilerin bu uzman görüsleri dogrultusunda yapmalari gereken radikal çareler veya çözümlerdir” dedi.

Son olarak programda konusan Bingöl Belediye Baskani Erdal Arikan ise, “Afetlerle mücadelenin ilk sarti, afet ünitesi hazirlik oldugunu ve bunun için de daha çok dirençli ve güvenli sehirler insa etmenin bilincinde olmamiz gerekir. Vatandaslarimizin mutlulugu, toplumun refahi ve sagligi, daha yasanabilir bir sehir ortaminin olusmasi için muhakkak suretle mevcut riskleri ve tehditleri ancak ortadan kaldirmamizla mümkündür. Bunun için sadece bina insa eden degil, yasam alanlari insa eden bir anlayisla hareket etmemiz gerekiyor. 6 subat depremleri bize ülkemizin bir deprem ülkesi oldugunu bir kez daha çok net bir sekilde hatirlatmistir. Asrin felaketi gösterdi ki gerçekten bu alanda çok daha dikkatli bir sekilde hareket etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA