Efes Antik Kenti'ndeki 'Gece Müzeciligi' Lansmanina Yogun Katilim

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti’nin turistler tarafindan gece de ziyaret edilebilmesi için isiklandirilmasinin ardindan

Efes Antik Kenti'ndeki 'Gece Müzeciligi' Lansmanina Yogun Katilim
"gece müzeciligi" lansmani gerçeklestirildi.

Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanli dönemlerinden tasidigi izlerle Anadolu’nun essiz zenginligini gözler önüne seren Izmir’in Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanliginin ‘gece müzeciligi’ uygulamasi kapsaminda isiklandirilmisti. Türkiye’de ilk kez Efes’te uygulanan isiklandirma çalismalarinin ardindan ‘gece müzeciligi’ tanitim toplantisi düzenlendi.

Yenilenen isiklandirma çalismalariyla yerli ve yabanci binlerce ziyaretçi, 2 bin 300 yillik Efes Antik Kenti’ni gün batimindan sonra da ziyaret edebiliyor.

Uygulama ilk kez ‘Efes Antik Kenti’nde hayata geçirildi

Tanitim toplantisinda konusan Izmir Valisi Süleyman Elban, ‘gece müzeciligi’nin ören yerlerinde ve tarihi kentlerde bu yil ilk kez uygulamaya konuldugunu belirterek, “Bugün ülkemiz turizmciligiyle ilgili çok farkli ama çok özel bir programi baslatmak üzere buradayiz. Ilk baslanan lokasyon da Efes’imiz oldu. Efes gibi bazi tarihi alanlarimizda çok fazla talep var. Hem ülkemizden hem de yurt disindan birçok insan bu alanlari görmek istiyor. Fakat bu alanlarin da maalesef kapasitesi sinirli. Dolayisiyla buradaki ziyaret saatlerini daha da ileri saatlere almak gerekiyor ancak gün isigi yetersizdi. Kültür Turizm Bakanligimiz burada ciddi bir aydinlatma projesi hazirladi. Artik 00.00’a kadar da Efes’imizde gece müzeciligi seklinde tabir ettigimiz ziyaret saatlerini uzatmis olduk” dedi.



“Gece deneyimi yasamak farkli duygu olusturacak”

Tarihi kentlerin bulundugu alanlarin Ege ve Akdeniz’de özellikle yilin 6 ayinda çok sicak dönemlere denk geldigini belirten Vali Elban, sicak dönemlerde insanlarin gündüz bu alanlari gezmekte ciddi anlamda zorlandigini aktardi. Insanlarin sicaktan etkilenmemesi ve tarihi alanlari daha kolay gezebilmeleri adina gece serin saatlerde ziyarete açilmasinin konfor sagladigini vurgulayan Elban, sunlari kaydetti:

“Ayrica bir diger faydasi da gündüz görünüyor ama gece deneyimini de yasamanin farkli bir duygu olusturacagini düsünüyoruz. Dolayisiyla insallah gece deneyimi de tarihi alanlarda insanlara ayri bir haz, ayri bir keyif verir diye düsünüyorum. Ülkemiz turizmine, kültür hayatina, dünya kültür hayatina ve bakanligimizin bundan sonra yapacagi projelere de katki saglamasini diliyorum. Bu projenin hayirli ugurlu olmasini temenni ediyorum. Insallah hem ülkemiz hem dünya turizminin hizmetine de yeni yeni projelerin girecegini düsünüyorum.”

“Gece ilk kez geldim, çok etkileyici”

Antik kenti görmeye 80 kisilik kafileyle birlikte geldigini belirten ziyaretçi Elif Toy, atmosferi çok begendigini söyledi.

Toy, “Tiyatro gibi etkinliklerle Bergama’da ve daha farkli yerlerde bu sekilde etkinlikler oluyordu. Fakat bu düzenli bir sekilde halka açilan bir sey degildi. Daha önce gündüz de birkaç kere gelmistik Efes’e. Bu sekilde daha güzel olmus. Gece ilk kez geldim, bizim için çok etkileyici" dedi.

Antik kenti görmek isteyenlere gelmeleri tavsiyesinde bulunan Toy, buradaki atmosferi daha fazla kisiye ulastirabilmek amaciyla daha büyük etkinliklerin yapilmasi gerektigini söyledi.



“Ülkemizde antik kentlere deger vermemiz gerekiyor”

Selçuk’ta yasayan, antik kenti görmeye esi ve arkadaslariyla birlikte gelen Gürbüz Gök ise, “Gündüz gelmistik ama gece açilmasi aslinda iyi olmus. Disaridan çok fazla kisinin geldigini gördük. Talep ve yogunluk var. Güzel bir uygulama olmus. Isik, ambiyans Efes’e çok fark katmis. Bayagi bir sevindik. Ülkemizde tarihi eserlere deger vermemiz gerekiyor” seklinde konustu.



“En çok kütüphane ilgimi çekti”

Izmir’de hemsirelik bölümünde okuyan Merve Nur Tekin de daha önce hiç Efes’e gelmedigini belirterek, “Aksam isiklandirmasini duyunca arkadaslarimizla gelmek istedik. Gerçekten geldigim için çok mutluyum. En çok ilgimi çeken kütüphanesi ve tiyatro alani oldu. Gayet hos bir ortam var. Isiklandirmasi çok güzel olmus. Kesinlikle herkes gelmeli” dedi.

Tanitim toplantisina Izmir Valisi Süleyman Elban, Ege Ordu Komutani Orgeneral Kemal Yeni, Kültür ve Turizm Bakanligi yetkilileri, protokol üyeleri, turizm sektöründeki paydaslar ve birçok vatandas katildi.

Kaynak: İHA