Vali Aksoy Açiklamasi 'Sigaraya Bagli Hastaliklardan Her Yil Yaklasik 5 Milyon Kisi Ölmekte, Sakat Ve Felç Kalmaktadir'

Eskisehir Valisi Hüseyin Aksoy, sigaraya bagli hastaliklardan her yil yaklasik 5 milyon kisinin öldügünü, sakat ve felç belirterek, tütün ekimi ve kurutulmasi için 200 bin hektar büyüklügünde tarim alaninin yok edildigini dile getirdi.

Vali Aksoy, Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle yayimladigi mesajinda, "Tütün ürünleri tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ve tibbi nitelikteki her türlü zarara karsi yürütülen mücadele kapsaminda 31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü tüm dünyada önemli bir gündür. Dünya Saglik Örgütü, sagliga olan zarariyla gündeme gelen tütün sektörünün dünyadaki bir numarali kirletici oldugunu belirtmektedir. Sigara içen bir kisinin hayati boyunca 5 ton karbondioksit yayarak havayi kirlettigini belirten örgüt, bir izmaritin dogada yok olmasi için 10 yil geçmesi gerektigini ve bu sirada izmaritten topraga 7 bin çesit kimyasal sizdiginin altini çizmistir. Örgüt, bir tek sigara üretmek için 3,7 litre su harcandigini ve her yil 4 buçuk trilyon izmaritin su kaynaklarina karisarak suyu kirlettigini ortaya koymaktadir. Tütün ekimi ve kurutulmasi için 200 bin hektar büyüklügünde tarim alani yok edilmektedir. Öte yandan tütünün islenmesi ve nakliyesi de küresel sera gazi salinimini artirmaktadir. Bu katki küresel havayolu endüstrisinin karbon ayak izinin beste birine denk gelmektedir. Tütün üretiminin, küresel ormansizlasmanin yüzde 5’inden sorumlu oldugunun ve çok degerli su kaynaklarini da kuruttugunun altini çizmektedir" dedi.



"Sigaraya bagli hastaliklardan her yil yaklasik 5 milyon kisi ölmekte, sakat ve felç kalmaktadir"

Eskisehir Valisi Hüseyin Aksoy, mesajinin devaminda, "Sigaralar, dumansiz tütün ve elektronik sigaralar plastik kirliligini artirmaktadir. Dünyadaki en büyük plastik kirliliginde ikinci sirada yer alan mikroplastikler, sigara filtrelerinde bulunmaktadir. Sigaraya bagli hastaliklardan her yil yaklasik 5 milyon kisi ölmekte, sakat ve felç kalmaktadir. Dolayisiyla, bu denli zararli tütün ürünlerinin kullanimini kendimizin, sevdiklerinizin ve çevrenin sagligi için birakalim. Sevdiklerinizle birlikte saglikli ve mutlu bir yasam sürmeniz dilegiyle yeni bir baslangiç için hepinizi ALO 171 Sigara Birakma Danisma Hatti’ni aramaya, Saglikli Hayat Merkezlerimizdeki Sigara Birakma Polikliniklerimize davet ediyorum. Dünya Saglik Örgütü tarafindan ilan edilen 31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü’nün çocuklardan yaslilara kadar toplumun her kesiminde bu ölümcül tehlikeye karsi farkindalik olusturmasini diliyor, bugün vesilesiyle tütün ürünlerini tüketen yurttaslarimizin tütün kullanimini birakarak saglikli yasama merhaba demelerini temenni ediyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA