'Obezite, Psikolojiyi Olumsuz Etkiliyor'

Obez kisilerin psikolojik ve ruhsal huzur açisindan risk altinda olduklarini belirten Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Recep Aktimur, “Birçok hastamiz bu dönemlerde kilo almakta ve yasanilan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kisilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamizda is ve sosyal yasamda ciddi bozulmalar görülmektedir” dedi.

'Obezite, Psikolojiyi Olumsuz Etkiliyor'
Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi Klinigi’nden Prof. Dr. Recep Aktimur, obezitenin psikolojiyi olumsuz etkiledigine dikkat çekti. Kendi deneyimlerini aktaran Prof. Dr. Aktimur, “Bizim kendi deneyimlerimizde gördügümüz, kisilerin psikolojik olarak kendilerini boslukta hissettikleri zamanlarda kilo almaya egilimli oldugudur. Birçok hastamiz bu dönemlerde kilo almakta ve yasanilan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kisilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamizda is ve sosyal yasamda ciddi bozulmalar görülmektedir” diye konustu.



“Obez kisiler psikolojik ve ruhsal huzur açisindan risk altinda”

Obez kisilerin psikolojik ve ruhsal huzur açisindan risk altinda olduklarini dile getiren Prof. Dr. Aktimur, “Obez bireylerde sosyal izolasyon olusur ve bu durum obezitenin geri dönüsümsüz hale gelmesine yol açar. Obez bireyler hem fiziksel olarak hem de çok yüksek oranda görülen depresyon nedeniyle günlük islerini yapmakta zorlanirlar, çabuk yorulurlar, kisisel bakimlarini yapmak bile onlar için çok zorlasir. Diger yandan obeziteye bagli gelisen kronik hastaliklar, bireyleri bir çikmaza sürükler ve birçok insan bu kisir döngü içinde kendine güvenini kaybeder” seklinde konustu.



“Obezite ameliyati olduktan sonra psikolojik durum”

Obezite ameliyatlarindan sonra kilo verme sürecinin basladigini ve uzun süre devam ettigini belirten Prof. Dr. Aktimur, su bilgileri paylasti:

“Ameliyat edilen hastalarin çogunda obezite nedeniyle gelisen depresyon bulundugundan ameliyat sonrasinda kilo verme sürecinde hizlica depresyonun gerileyecegi düsünülse de, durum her zaman bu sekilde seyretmeyebilir. Bu dönemde kilo veriyor olmanin olusturacagi pozitif etki, ameliyat sonrasi dönemde aslinda önceden bir nevi tedavi yerine geçen yemek yeme aliskanliklarinin degismesi ile negatif yönde etkilenebilir. Bu yüzden ameliyat için uygulanacak prosedürün yemek yeme konforunu çok bozmayacak sekilde seçilmesi ve hastalara cerrahi tarafindan genis destek verilmesi çok önemlidir. Biz kendi hastalarimizda uyguladigimiz ‘Hizlandirilmis iyilesme protokolleri’ ile hasta konforunu artirarak, ‘liberal beslenme önerileri’ ile hastalarimizin bu süreci daha rahat geçirmesini saglayarak ve onlara her an kendilerini koruyan ve sarmalayan bir aile içinde olduklarini göstererek bu dönemi çok daha rahat atlatmaktayiz. Bu yaklasim ile hastalarimizda ameliyat sonrasi dönemde çok daha az depresyon gözlemlemekte ve mutluluk düzeyinin arttigini deneyim etmekteyiz.”

“En iyi psikolojik destek, hastalarin uzman hekime rahat ulasabilmesidir”

Doktora ulasmanin hasta tarafindan önemine deginen Prof. Dr. Aktimur, “Biz kendi protokolümüzde uyguladigimiz ve çok basarili sonuçlar elde ettigimiz sekilde en iyi psikolojik destegin, hastalarin kendilerini ameliyat eden cerraha çok rahat ulasabilmeleri oldugunun farkindayiz. Doktorlari ile olan siki ve pozitif baglantiyi önceden ameliyat ettigimiz hastalarimizla aralarinda kurdugumuz aktif sosyal portallarla desteklemekteyiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA