Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri Nisan Ayi Ihracat Rakamlarini Açikladi

Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri Nisan ayi ihracat rakamlarini açikladi. Rakamlari degerlendiren GAIB Koordinatör Baskani Fikret Kileci, “9 günlük bayram tatilinden kaynakli dis ticarette gerilemenin yasandigi Nisan ayinda Bölge ihracatimiz 825,6 Milyon dolar oldu” dedi.

Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri Nisan Ayi Ihracat Rakamlarini Açikladi
Nisan ayi dis ticaret rakamlari Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri’nin yaptigi basin açiklamasi ile kamuoyuyla paylasildi. 9 günlük bayram tatilinin ihracat rakamlarina etki ettigi Nisan ayinda Bölge ihracati 825,6 milyon dolar, Gaziantep’in ihracati ise 714,2 milyon dolar oldu. Bu sonuçlarla bölgenin ihracat üssü Gaziantep Nisan ayinda en çok ihracat yapan 6. il oldu. Bölgenin ihracatinda Orta Dogu Ülkeleri yüzde 41,6 pay ile ilk sirada yer alirken, AB Ülkeleri yüzde 16,3 pay ile ikinci ve Amerika Ülkeleri yüzde 13 pay ile üçüncü sirada yer aldi. Bu dönemde toplam 191 ülkeye ihracat gerçeklestirilen bölgede ihracatta ilk 5 ülke su sekilde oldu: Irak, ABD, Suriye, Ingiltere ve Suudi Arabistan. Bölgedeki diger illerin Nisan ayi ihracat performansi ise söyle: Kahramanmaras 82,3 milyon dolar, Mardin 64,6 milyon dolar, Malatya 24,4 milyon dolar, Sanliurfa 22,9 milyon dolar, Diyarbakir 16 milyon dolar, Kilis 6,7 milyon dolar, Adiyaman 3,6 milyon dolar.

Nisan ayi ihracat rakamlarini degerlendiren GAIB Koordinatör Baskani Fikret Kileci “Nisan ayinda 40. yilimizi kutladik. 40 yildir araliksiz sekilde hizmet ettigimiz cennet vatanimiza nice 40 yillarda hizmete devam edecegiz. 20 Nisan 1984 tarihinde baslayan serüvenimiz bugün bünyesinde barindirdigi dört Birligi ve 12 Milyar dolara yaklasan yillik ihracat hacmiyle dev bir aileye dönüsmüstür. Nisan ayinda verilen 9 günlük bayram tatili ihracat rakamlarimizdaki azalisin en temel sebebi olarak göze çarpiyor. Bununla birlikte küresel piyasalardaki talep daralmasi da son dönemde ihracatçilarimizi zorlamaktadir. Henüz 2022’deki zirve seviyelerimize ulasmis durumda degiliz. Alternatif pazar ve müsteri arayisimizi sürdürüyoruz. Umuyorum gelecek dönemlerde küresel belirsizlik ve istikrarsizliklarin azaldigi ve uluslararasi ticaretin rayina oturdugu günleri görebiliriz” seklinde konustu.

Açiklamalarinin devaminda Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birliklerinin Nisan ayi faaliyetlerine deginen Kileci, “Ihracatçilarimiz problem çözmek konusunda kabiliyetlidir. Nisan ayinda ihracatçilarimizla gereken özveriyi ve çabayi göstererek faaliyetlerimizi gerçeklestirdik. Ticaret Bakanligimiz ve Birligimiz is birligiyle 16-17-18-19 Nisan 2024 tarihlerinde Ticaret Bakanligi Ihracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Egitim Programi egitimini düzenleyerek katilimci üyelerimizin günümüz dis ticaretinin en önemli konularinda deneyimli Bakanlik uzmanlarimizin sunumlarini izleme, bu konularda bilgilerini gelistirme ve uygulamada karsilasilan sorunlara yanit alma olanagi bulmasina vesile olduk. 40. yil kutlamalarimiz kapsaminda Prof. Dr. Emre Alkin’i Birlik hizmet binamizda konuk ederek ekonomide güncel gelismeler üzerine söylesi gerçeklestirdik. Brüksel’de düzenlenen WCEF 2024 World Circular Economy Forumu’nda farkli ülkelerden temsilcilerin de katilimiyla Türk tekstil sektörüne sürdürülebilirlik anlaminda büyük fayda saglayacak çesitli forum ve çalistaylarda yer aldik. Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligimizin Baskan Yardimcilari ile Yönetim Kurulu Üyeleri 23-26 Nisan 2024 tarihlerinde Frankurt’ta düzenlenen TECHTEXTIL fuarina Birligimizi temsilen katilim sagladi. GATHIB heyetimiz fuarda stant açan Türk firmalari ziyaret ederek kendilerine basari dilediler. Hububat Birligimiz Singapur’da düzenlenen prestijli fuarlardan FHA Food and Beverage fuarina katilarak Asya pazarinda Bölge ihracatçilarimizin payini artirmayi hedefliyor. Ticaret Bakanligi destegi ile Bati Afrika’da yeni pazar arayislarini sürdüren Hali Ihracatçilari Birligimiz, Moritanya ve Senegal’e yönelik Sektörel Ticaret Heyeti düzenledi.

Kuru Meyve Birligimizin Ur-Ge projesinde de ilk egitimimizi geçtigimiz günlerde gerçeklestirdik. Görülecegi üzere Birliklerimiz sahada özveriyle çalisiyor. Önümüzdeki dönemde dis ticaret rakamlarimizi daha da yukari tasimak için üzerimize düseni yapacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA