CHP Lideri Özel Açiklamasi 'Siyasetçilerin El Sikismadigi Dönemlerin Sonu Demokrasi Için Felaket Olmustur'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Özgür Özel, “Ben dünkü toplantinin Türkiye demokrasisi açisindan önemli bir kilometre tasi oldugunu ifade etmek isterim. Siyasetçilerin el sikismadigi dönemlerin sonu demokrasi için felaket olmustur” dedi.

CHP Lideri Özel Açiklamasi 'Siyasetçilerin El Sikismadigi Dönemlerin Sonu Demokrasi Için Felaket Olmustur'
CHP Genel Baskani Özgür Özel, DEM Parti Es Genel Baskanlari Tülay Hatimogullari Oruç ve Tuncer Bakirhan ile parti genel merkezinde bir araya geldi. CHP lideri Özel’e CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Genel Baskan Yardimcisi Gamze Tascier eslik etti. DEM Parti Es Genel Baskanlari ve CHP Genel Baskani Özel, 1,5 saat süren görüsmenin ardindan ortak basin açiklamasi gerçeklestirdi.

“Siyasetçilerin el sikismadigi dönemlerin sonu demokrasi için felaket olmustur”

Kamuoyunun gündeminde olan meseleleri Cumhurbaskani Erdogan ile görüsmelerinde konusma imkani buldugunu dile getiren Özel, “Benim ortaya koydugum gündemlerin tamamini kendisi dinledi ve heyetinde bulunan arkadaslar not aldilar. Biz de Erdogan’in yapmis oldugu degerlendirmeleri dinledik. Ben dünkü toplantinin Türkiye demokrasisi açisindan önemli bir kilometre tasi oldugunu ifade etmek isterim. Siyasetçilerin el sikismadigi dönemlerin sonu demokrasi için felaket olmustur. 1977 ile 1980 arasi iktidarla ana muhalefetin el sikismadigi, konusmadigi bir dönemdi. Türkiye’de de ana muhalefetle iktidarin ve bütün siyasi partilerin birbirleriyle konusabilen, el sikisabilen, her seyde anlasmak mümkün degildir ama tartisabilen bir çizgide kalmalarini son derece önemli buluyoruz. Dünkü konusmalar, tartismalarin bu anlamda nasil sonuç verdigini önümüzdeki günlerde, haftalarda, aylarda biz de takip edecegiz” ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan ile görüsmesi öncesinde 10. Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer’i ziyaret ettigini aktaran Özel, Cumhurbaskani Erdogan’in Özel Kalem Müdürünün eski büyükelçi olmasi nedeniyle Sezer’den heyette bir büyükelçi görevlendirmesi tavsiyesi aldigini söyledi.



“Isim tercihini elbette ben yaptim”

Cumhurbaskani Erdogan ile görüsmelerinde CHP Istanbul Milletvekili Namik Tan’in heyette bulundugunu hatirlatan Özel, “Iki büyükelçinin görüsme ile ilgili not tuttuklari bir süreci hep birlikte yasamis olduk. Isim tercihini elbette ben yaptim. Milletvekili grubumuzdaki tek büyükelçidir kendisi. Bir büyükelçiyi görevlendirme önerisi, kendi deneyimleriyle takdirleriyle Ahmet Necdet Sezer’in dogrudan bana teklifiyle olmustur” dedi.



“Partimizden talep oldugu takdirde deprem bakanligina bir bakan yardimcisi vermeyi sorumluluk olarak görüyorum”

Türkiye’nin beka sorununun deprem oldugunu vurgulayan Özel, deprem bakanligi kurulmasini önemsedigini belirterek, “Türkiye’de herkes kendine göre bir beka sorunu tarifi yapiyor. Kimi CHP’yi beka sorunu görüyor, kimi bir siyasi partinin bir belediyeyi kazanmasini beka sorunu görüyor, kimi bir baskasinda beka sorunu görüyor ama Türkiye’nin en önemli beka sorunlarindan bir tanesi hazirliksiz yakalanilacak olan Istanbul depremidir. Istanbul depreminde milyonlarca kisi ölebilir. Istanbul depremi yasandiginda eger tam hazir degilsek Türkiye ekonomisi çöker. Türkiye’nin finans dünyasiyla irtibati kesilir. Türkiye’nin en önemli sirketlerinin yöneticilerini ve o sirketlerin yönetim merkezlerini kaybederiz. Türkiye’nin Avrupa’yla Asya arasindaki baglantisi ortadan kalkabilir. O sehre insani yardim ulastirmak da imkansiz hale gelebilir. Bu mesele ne iktidarin tek basina bir meselesidir, ne o kenti yöneten belediyenin tek basina çözebilecegi bir meseledir ne de muhalefete muhalefet alani taniyacak bir durumdur. Meselenin kendisi ülke için bir beka sorunudur. Bunun için de Erdogan’a deprem üzerine ismi dogrudan ‘Deprem Bakanligi’ olarak konur mu yoksa ‘Dogal Afetlerle Mücadele ve Depreme Hazirlik Bakanligi’ mi olur? Ama bir bakanlik kurmasini önerdim, dahasini da önerdim. Mecliste grubu bulunan bütün siyasi partilerden birer bakan yardimcisi talep etmesi durumunda ben partimden bir bakan yardimcisini görevlendirecegimi, deprem meselesini siyaset üstü bir sekilde ele almanin, siyasetin kisir tartismalarinin disina çikarmanin ve bir beka sorununu el birligiyle ortadan kaldirmanin önemine iliskin degerlendirmelerde bulundum. Cumhurbaskani dikkatle takip etti, not aldirdi. Ancak bu konuda anayasa geregi, yeni bakanlik kurulmasi kendi yetkisindedir. Nasil bir adim atacagini bilmiyorum. Partimizden talep oldugu takdirde deprem bakanligina bir bakan yardimcisi vermeyi de siyasi açidan degil, insani açidan almamiz gerekli bir sorumluluk olarak görüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA