Sultaniye Üzümün Kalitesi Yüzleri Güldürdü
Manisa’da geçtigimiz yil yasanan mildiyö hastaligina bagli olarak rekolte kaybinin yasandigi dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm baglarinda bu sene salkimlar üzüm üreticilerinin yüzünü güldürüyor. Geçtigimiz yil yasanan olumsuzluklar nedeniyle bu yil toprak tahlillerini yaptirarak hem gübrelerini hem de ilaçlama zamanini ona göre belirleyen üreticiler, salkimlarin simdiden 25 santimetreyi geçtigini belirtti.

Dogru tarim uygulamasi ile verim artti
Sarigöl’ün Emcelli ve Asagikoçaklar mahallelerinde üzüm baglari bulunan üretici Ahmet Tosun, “Geçen sene pornoz hastaligi yüzünden bazi baglarimizdan hiç üzüm alamadik. Üzüm olmamasina ragmen bu sene ilaçlamasini tam yaptik, ilaçlamamizi kesmedik. Ilaçlamayi zamaninda yapinca, dogru ilaçlama, dogru toprak analizi, dogru tarim ve akilli tarim yapinca sonucun bu sekilde oldugunu görüyoruz. Kis aylarinda toprak tahlillerini yaptiririz. Gerekli müdahaleleri, gübreleri, toprak ne istiyorsa onu vermeye gayret ediyor ve çalisiyoruz. Bunun yaninda dogru ilaçlama da yapiyoruz. Pornoz hastaligi geçen sene bütün baglarda büyük hasar açti. Geçtigimiz yil pornoz hastaligi yasayan baglarda bu sene verim düsüklügü oldukça fazla. Su anda sisirme haplarini attik, sulama devrine geçiyoruz. Sulamadan sonra artik koruklarimiz büyümeye baslayacak. Asmalarimiza örtü yapacagiz. Bir, bir buçuk ay sonra hava sartlarina göre örtü sistemine de geçecegiz. Dogru tarim, dogru toprak analizi, dogru ilaçlama, dogru bakim olunca sonuç böyle güzel oluyor.” diyerek üzüm salkimlarinin simdiden 25 santimetreyi geçtigini söyledi.
Sarigöl ve çevresinde 130 bin dekarlik alanda basta Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm olmak üzere 9 çesit üzüm yetistiriliyor. Bölgede yetisen Çekirdeksiz Sultaniye Üzümün yüzde 80’i yas olarak ihraç edilirken, geri kalan yüzde 20’lik kismi ise kurutma veya sumalik olarak degerlendiriliyor.
