Sivas'ta Bu Siren 85 Yildir Hiç Susmadi

Sivas’ta 85 yildir saat kulesinde her gün ayni saatlerde siren sesi yankilaniyor.

Sivas'ta Bu Siren 85 Yildir Hiç Susmadi
Sivas’ta 1939 yilinda ulusal ve uluslararasi demiryolu sektöründe kullanilan farkli tip ve özellikteki yük vagonlarinin bakim, onarim ve imalati, her türlü rayli sistem aracina ait yedek parçalarin üretimi için kurulan TÜRASAS Sivas Bölge Müdürlügü, ülke ekonomisine sundugu katkinin yaninda tarihi saat kulesi ve kuleden yayilan siren sesiyle de dikkat çekiyor. Su deposu olarak kurulan 44 metre uzunlugundaki kule, zamanla islevini yitirerek saat kulesine dönüstürüldü. 85 yil önce çalisanlarin zamani takip edebilmesi için tasarlanan saat kulesine bir de boru sesi eklendi. Günümüzde hala islevini sürdüren saati gören çalisanlar mesainin basladigini, molanin geldigini ve mesainin bittigini saatte bakarak ögrenirken, saati göremeyen çalisanlar ise çikan boru sesinden vaktin geldigini anliyor. Kentin simgesi haline gelen saat kulesi ve boru sesi, kentte yasayan herkes tarafindan biliniyor. TÜRASAS Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadag, günümüzde olmasa da geçmiste bu sesi duyan kadinlarin eslerinin bu borudan çikan sesten sonra eve gelecegini anlayip yemek yaptigini belirtti.



“Hanimlar beylerini bu atölye borusuyla yolcu etmisler”

Atölye borusu ve saat kulesinin adeta sehrin simgesi haline geldigini ifade eden Karadag, “Bu kule kuruldugu günden bugüne dek kurumla birlikte dimdik ayakta kalmis. Bu atölye borusunun ve saat kulesinin asil kurulus amaci su deposu olarak kullanilmasiymis. O yüksekligi temin etmesi için de kule seklinde yapilmis. Asil amaci su deposu olan bu kulenin dis yüzüne bir saat yapilmis. Zamanin imkânlari çerçevesinde sehrin insanlarinin saati görerek zamani ayarlamasi amaçlanmis. Atölye borusu ve saat kulesi kuruldugu günden bugüne dek gerçekten her seyiyle sehrin sembolü olmus. Sabah, öglen, aksam çaldigi saatlerde insanlar bu atölye borusuyla saatlerini ayarlamis. Hanimlar beylerini bu atölye borusuyla yolcu etmisler. Aksam atölye borusuyla eslerinin geleceklerini anlayip yemeginin basina geçmisler” dedi.



“Vatandaslar sabah, öglen ve aksam saatlerini boruya göre ayarlardi”

"Atölye borusu artik sehre öyle bir hâkim olmus ki sehrin ayrilmaz bir parçasi, kültürü haline gelmis" diyen Karadag, “Daha önce içerideki çalismalardan dolayi kesildigi anda bile sehirde büyük bir infiale neden olmus, eksikligi hissedilip tekrardan konulan bir degerimiz. Vatandaslar sabah, öglen ve aksam saatlerini boruya göre ayarlardi. Saati olanlar dahi saatin ileri gidip gitmedigini, geri kaldigini, kurmasi gerektigini bu boruya göre ayarlardi. Çünkü boru çok dakik ve yerinde. Saatleri çok belli. Sivas’in bir nevi zaman akisina yön veriyormus diyebilirim. 1939 yilinda kuruldugu günden bugüne çalisan atölye borusu ve saatimiz var. Saat kulesinin dört yanina kurulu mekanik sistemi de hiç degismeden o günkü haliyle bugüne gelmis ve hala çalisiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA