Marmarisli Ögrenciler 'Mugla'nin Antik Incileri 'Kitabini Yazdi
Mugla’nin Marmaris ilçesinde egitim gören 15 ilkögretim ögrencisi ‘Mugla’nin antik incileri ‘isimli resimli kitap yazarak imza günü düzenledi. Ögrenciler onlara önderlik eden ögretmenleri Seda Demirtürk ile birlikte hazirladiklari 56 sayfalik kitabin tanitimini ve imza gününü Marmaris Kale Müzesi’nde gerçeklestirdi.

Marmaris Evren Pasa Ilkögretim okulundan 15 ögrenci ve Proje yürütücüsü Türkçe ögretmeni Seda Demirtürk Ülker 7 ay boyunca Mugla’daki antik kentleri gezerek, rehberler ve arkeologlardan bilgi edinerek, antik yunanca dersi, resim ve yazarlik dersleri alarak ortaya çikardiklari kitapta verdikleri bilgileri de resmederek anlattilar. Mugla Valiliginin destek ve himayesinde, Marmaris Kaymakamligi, Ilçe Milli Egitim Müdürlügü destekleri ile yazilan ‘Mugla’nin antik incileri’ kitabi bugün Marmaris Kale Müzesinde tanitildi. Ögrencilerin oldukça heyecanli ve gururlu oldugu tanitim ve imza gününe Marmaris Kaymakami Nurullah Kaya, Cumhuriyet Bassavcisi Fatmagül Yörük, , Marmaris Ilçe Milli Egitim Müdürü Serap Aksel, Marmaris Kalesi Müze Müdürü Sehime Atabay, Marmaris Evrenpasa Ortaögretim Okulu Müdürü Zeki Özcan, proje yürütücüsü ögretmen Seda Demirtürk Ülker, ögrenciler ve velileri katilarak mutluluklarina ortak oldu.
‘Taniyan sever seven korur’
Ögrencilerin kitap hazirlik süreci boyunca da önderlik eden proje yürütücüsü Türkçe ögretmeni Seda Demirtürk Ülker, yaptigi konusmada " ’Taniyan sever seven tanir’ ilkesinden yola çikarak ögrencilerimize yasadiklari sehir olan Mugla’yi tanitmak, sehrin tarihi dokusu ile bezenmis kültürel mirasin farkina varmak kitap projemizin çikis noktasi oldu. Kitabimizda ögrencilerimizin Phoenix, Knidos, Lagina ve Stratonikea antik kentlerine yaptiklari geziler sonucunda olusturduklari hikâyeler, arastirmalar, mitolojik efsaneler yer almaktadir. Antik kentleri yüzeysel olarak tanitmaktan öte projeyi benimsemeleri için ögrencilerimiz iki ay boyunca Antik Yunanca kursu almistir. Böylece eskiden "tas" olarak isimlendirdikleri yapilara "kitabe" dendigini, her bir kitabenin nice hikâyeler barindirdigini ve ne kadar degerli bir kültürel mirasa sahip olduklarini görmüslerdir. Antik Yunanca ölü bir dil ve iki ay bir dili ögrenmek için kisa bir süre. Burada amacimiz ögrencilerin harfleri tanimalari, kitabelerde basit okumalar yapmalari, okuyabildikleri isimlerin hayatlarini hayal güçleriyle kurgulamalari ve bu 5 sayede projeyi benimsemeleri olmustur. Yazma atölyesi ile yazma becerilerini gelistiren ögrencilerimiz mitolojinin büyülü dünyasina da adim atarak genel kültürlerini gelistirmistir’ seklinde konustu.
Ögretmen Ülker ayrica ögrencilerin kentleri alanlarinda uzman arkeolog ve rehberler esliginde gezdiklerini de belirterek bilinmeyen hikayeleri ögrenip kendilerince kurgulamalari açisindan oldukça faydali etkinlikler oldugunu ifade etti.
"Bu proje ile bütün okullarimizda kelebek etkisi olusacak ‘
Kitap tanitim ve imza etkinligine katilan ve projeye destek veren Marmaris Ilçe Milli Egitim Müdürü Serap Aksel, "Bu proje bizim için çok degerli bir projeydi. Fakat bu projenin ötesinde ögrencilerimizin sadece okuyup yazma degil, tarih okur yazarligi yapmalari, çevre okur yazarligi yapmalari bizim için çok kiymetliydi. Bu faaliyetin ilerleyen dönemlerde bütün okullarimiza kelebek etkisi ile yapilacagina yürekten inaniyoruz. Emegi geçen tüm ögrencilere, tüm çocuklara, Seda ögretmenime, ögrencilerimi ve ögretmenimi destekleyen degerli velilere ve bizi her faaliyette destekleyen, motive eden, maddi ve manevi olarak desteklerini esirgemeyen Kaymakamimiza sükranlarimi arz ediyorum ‘’ seklinde konusarak emek veren tüm destekçilere tesekkürlerini iletti.
"Geçmisimizden devraldigimiz kültürel mirasimiza biz de katki sunarak gelecek nesillere aktarmakla görevliyiz"
‘Mugla’nin antik incileri’ kitabini ögrencilere imzalatan ve gurur duydugunu ifade eden Marmaris Kaymakami Nurullah Kaya, "Türk Milli Egitim sisteminin arzu ettigi hem teorik hem pratik egitimlerin bir arada yapilabileceginin en güzel göstergesi bu proje oldu. Kültürlerin mirasini gelecek nesillere aktarmakla görevliyiz. Bu konuda Evrenpasa Okulumuz, okul idaremiz, müdürümüz, Seda ögretmenimiz ve diger ögretmenlerimizle bu vazifeyi yerine getirdiklerine sahit olduk. Bu projeyi düsünen, hayal eden, kurgulayan, programlayan Seda hocamiza tesekkür ediyorum. Ona destek veren degerli velilere, ailelere, ögrencilere, paydas diger hocalara, tarihçi, arkeolog ve rehberlere tesekkür ediyorum. Projemiz hayirli olsun" seklinde konusarak bu tür projelere her zaman destek vereceklerini belirtti.
‘Çok mutlu ve gururluyuz’
Yaslari 11 ile 13 arasinda olan ‘Mugla’nin antik incileri’ kitabi için antik kentleri gezmelerinin yani sira antik yunanca, resim, illüstrasyon, yazarlik dersleri alarak kitapta hem hikayeler hem de hikayelerine resme döken küçük yazarlar çok mutlu, çok heyecanli olduklarini belirttiler. Kitabin yazarlarindan Beril Sariçam, "Mugla’nin Antik Incileri" kitabi için Antik Yunanca kursu aldiklarini ifade ederek "Mugla’mizin antik kentlerini gezerken kitabelerde basit okumalar yaptik. Ben Stratonikeia Antik Kenti’nde bir kitabede Agathan Genoyi ismini okudum. Stratonikeia gladyatör sehri. Ben de Agathan Genoyi’nin bir gladyatör oldugunu hayal edip onun hikayesini kurguladim ve resmettim" dedi.
Bahri Efe Yildiz ise "Ben ve arkadaslarim kitabimizi yazma sürecinde birçok sey ögrendik. Kentleri gezdik, Antik Yunanca ögrendik, Illüstrasyon kursu aldik, kitabimizi resmettik. En önemlisi de ne kadar zengin bir kültürel mirasa sahip oldugumuzu ögrendik’ dedi.
Kitabin Phoenix antik kentini anlatan Zeynep Yikici, "Ben kitabimizda Marmaris Taslica’da bulunan Phoenix Antik kentini mekan olarak seçtim. Kenti gezerken arkeologlardan kentle ilgili ilginç öyküler dinledik. Ben de bu öykülerden esinlendim. Kitabimizda Phoenix ve Serçe limaninin eserlerini kurguladim" dedi.
Kitapta Anadolu’ya özgü tanriça olan Hekate’yi anlatan Mahmut Ege Zengin, "Ben Lagina antik kentinde tapinagi bulunan Anadolu’ya özgü bir tanriça olan Hekate’nin hikâyesini yazdim. Her sene onun adina bir anahtar töreni düzenlenirmis. Anahtar Törenini anlatmaya çalistim" dedi.
