Yeni Zigana Tüneli 4 Mevsim Sürücülere Kesintisiz Ulasim Sagliyor

Türkiye ve Avrupa’nin en uzun, dünyanin ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüshane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli hizmete girmesinin üzerinden geçen 1 yilda kesintisiz ulasim imkani saglarken, 15 binin üzerinde araç tüneli kullanarak geçis yapti. Yapimina Nisan 2016’da baslanan tünel, 3 Mayis 2023’te hizmete girmisti.

Yeni Zigana Tüneli 4 Mevsim Sürücülere Kesintisiz Ulasim Sagliyor
Sürücülerin korkulu rüyasi haline gelen Zigana Geçidi’nde keskin virajlar ve rampalarin yani sira kar, sis, tas düsmeleri gibi risklerin bulundugu Trabzon-Gümüshane karayolu Zigana Tüneli’nin hizmete girmesiyle sorunlari ortadan kaldirmis oldu.

Dogu Karadeniz ve Kafkaslari, Ortadogu ve Iran’a baglayan Trabzon-Gümüshane karayolu üzerinde bulunan Tarihi Ipek Yolu güzergahindaki Yeni Zigana Tüneli açilisinin ilk senesinde 15 binden fazla aracin geçisine ev sahipligi yapti. Gümüshane’nin Torul ilçesi Köstere köyü mevkisi ile Trabzon’un Maçka ilçesi Basarköy köyü arasinda her biri 14,5 kilometre uzunlugunda insa edilen çift tünelle Türkiye ve Avrupa’nin en uzun, dünyanin ise 3. en uzun tüneli olan Yeni Zigana Tüneli ile Trabzon-Gümüshane arasinda mesafe yaklasik 30 dakika azaldi. Zamandan 60 milyon TL’ye yakin, akaryakittan 150 milyon TL’ye yakin olmak üzere 200 milyonun üzerinde tasarruf da saglayan tünel, ayrica karbon saliniminin da azaltilmasina katki verdi.

Keskin virajlar ve rampalar projeyle ortadan kalkti

Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olan Zigana Tüneli hizmete girmesiyle Gümüshane, Trabzon Limani’na daha da yaklasti ve yolun geometrik standardi daha da yükselmis oldu. 100 kilometre olan güzergah 10 kilometre kisaltarak 90 kilometreye düsürülürken, özellikle kis aylarinda yagisin ve karin yogun oldugu geçitte keskin virajlar ve rampalar da bu projeyle ortadan kalkti. Zigana Tüneli ile birlikte sürücülere konforlu, güvenli ve ekonomik bir ulasim imkani saglanirken, dik yamaçlardan tas düsmesi gibi olaylarin da yasandigi Trabzon-Gümüshane karayolunda yeni Zigana Tüneli ile bu problemler tarih oldu. Yeni Zigana Tüneli’nin hizmete açilmasiyla binlerce aracin geçis sagladigi Zigana Geçidi artik sessizlige bürünürken, sürücüler Zigana Tüneli ile 4 mevsim rahat ve konforlu ulasim yasamaya basladi.



“Çok çilemiz vardi”

Zigana Tüneli ile artik rahat bir ulasim sagladiklarini belirten Okay Reis, “Güzel bir tünel oldu. Önceden Zigana Dagini kullaniyorduk. Zorlu bir yoldu. Simdi ise duble yolda gidiyoruz” derken, Yunus Ayar ise Trabzon-Gümüshane karayolunun tünel ile kisaldigini kaydederek “Zaman zaman tüneli kullaniyoruz. Yolumuz kisaldi. Daha rahat bir yolculuk yapiyoruz. Zorluk kalmadi. Eski Zigana yolunda zorlu çekiyorduk. kardan dolayi buz oluyordu. Sürekli inip çikamiyorduk. Simdi çift seritli yok. Hem biz hem araçlarimiz rahatladi” seklinde konustu.

Özellikle kis aylarinda zorluk yasadiklarini vurgulayan Erkan Yilmaz da “Çok güzel bir yol oldu. Hem yolumuz kisaldi hem de kis aylarinda zorluk çekiyorduk. Araçlarimiz kardan dolayi kayiyordu. Artik tünele giriyorsun 10 dakikada Torul’dan çikiyorsun” diye konustu.

Zigana Geçidi’nde kis aylarinda araçlarina zincir baglayarak yola çiktiklarini dile getiren Abdurrahman Köprü ise “Gümüshane Zigana dagi yolunu çok kez kullandim. Artik çok rahat. Önceden zincir baglayip yola çikiyorduk. Yapanlardan Allah razi olsun. Önceden çok çilemiz vardi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA