Baskan Altay Açiklamasi 'Israil'e Uyguladigi Zulme Kayitsiz Ve Sartsiz Son Vermesi Için Çagrida Bulunuyoruz'

Konya’nin ev sahipliginde, çesitli Islam ülkelerinden belediye baskanlarinin ve sehir yöneticilerinin katilimiyla düzenlenen Islam Baskentleri ve Sehirleri Teskilati 15. Genel Konferansi ve 33. Yönetim Kurulu kapanis oturumuyla sona erdi.

Baskan Altay Açiklamasi 'Israil'e Uyguladigi Zulme Kayitsiz Ve Sartsiz Son Vermesi Için Çagrida Bulunuyoruz'
57 Islam ülkesinden 187 üyesi bulunan Islam Baskentleri ve Sehirleri Teskilati (OICC) 15. Genel Konferansi ve 33. Yönetim Kurulu Konya Büyüksehir Belediyesi’nin ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Konya’da pazartesi gününden bu yana devam eden programlarin kapanis oturumunda konusan Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, konferans çerçevesinde katilimcilari Konya’da agirlamaktan dolayi büyük mutluluk duyduklarini ifade etti.



“Toplantida ele aldigimiz konular, bizlere Islam dünyasinin gelecegine dair yeni perspektifler kazandirdi”

Toplanti süresince, Islam medeniyetinin derin köklerinden beslenerek gelecege umutla bakan projeler ve stratejiler üzerinde durduklarini ifade eden Baskan Altay, “Birlikte gerçeklestirdigimiz bu çalismalarda, bilgi paylasiminin, kültürel ve ekonomik is birliginin ne kadar degerli oldugunu bir kez daha gördük. Bu toplantida ele aldigimiz konular ve yaptigimiz tartismalar, bizlere Islam dünyasinin gelecegine dair yeni perspektifler kazandirdi. Kardeslik ve dayanisma ruhuyla, sehirlerimiz arasindaki baglari güçlendirmek, refahini artirmak ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya birakmak için önemli adimlari hep birlikte attik” dedi.

Baskan Altay, toplantilar boyunca devamli olarak, Gazze’de Israil’in hain saldirilari nedeniyle soykirima ugrayan Filistinlilere destek olduklarini vurgulayarak söyle devam etti:

“Dünyanin her bir kösesindeki mazlumlarin sesi olmak için kararliligimizi vurguladik. Buradan bir kez daha barisin derhal saglanmasi gerektigini belirtmek istiyorum. Filistinli kardeslerimizin bir an önce huzur ve baris dolu yarinlara uyanmasi için baskenti Dogu Kudüs olan bagimsiz Filistin Devleti’nin kurulmasi baris ve istikrar için tek sarttir. Bizler de baris tesis edildikten sonra basta Gazze olmak üzere yikilan sehirlerin yeniden insasi için gayretle çalismaya haziriz. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in da belirttigi gibi Filistin halkinin güvenligini ve refahini artirmaya yönelik her gayreti tüm gücümüzle desteklemeye devam edecegiz.”

“Konferansin, Islam dünyasinda kardeslik ve dayanisma ruhunu daha da güçlendirdigine inaniyorum”

Islam sehirlerinin küresel arenada daha aktif olmasi ve sesini tüm dünyaya duyurabilmesi için gerekli adimlari atmaya hazir olduklarinin altini çizen Baskan Altay, “Bugün burada aldigimiz kararlar ve belirledigimiz stratejiler, hem sehirlerimizi hem de cografyamizi daha ileriye tasima konusunda bizlerin yolunu aydinlatacaktir. OICC’nin misyonu dogrultusunda, Islam dünyasinin sehirleri olarak birbirimize olan destegimiz, ortak sorunlara buldugumuz çözümler ve yeni projeler, gelecege yönelik umutlarimizi daha da pekistirdi. Konferansin, Islam dünyasinda kardeslik ve dayanisma ruhunu daha da güçlendirdigine ve ortak hedeflerimize ulasma yolunda bizlere yeni kapilar açtigina inaniyorum. Bu degerli bulusmanin sonuçlarinin, sehirlerimize ve bölgelerimize hayirlar getirmesini diliyorum. Konferansimiza katilim saglayan tüm üyelerimize, bilim insanlarimiza ve tüm konuklara yürekten tesekkür ediyorum” degerlendirmesinde bulundu.

“Kapilarimiz ve gönüllerimiz sizlere daima açiktir”

Baskan Altay, Konya’nin tarih boyunca misafirperverligiyle, hosgörüsüyle ve samimiyetiyle taninmis, bu degerleri nesilden nesile aktarmis bir sehir oldugunu belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

“Sehrim Konya, üstlenmis oldugu uluslararasi görevler ve yerel diplomasinin en üst seviyede kullanilmasi vizyonu sayesinde bu zamana kadar pek çok basari elde etmistir. Bugün sizleri burada agirlamak da, sehrimizin bu degerlerini ve gelenegini devam ettirmek adina bizler için büyük bir onur ve mutluluk kaynagidir. Bu önemli konferans, bizler için sadece bir ev sahipligi görevi degil, ayni zamanda kalplerimizde derin izler birakan bir dostluk vesilesi olmustur. Konya’nin açik yürekliligi ve misafirperverligi, sizlerin gönüllerinde de güzel hatiralar birakmissa, bundan büyük bir mutluluk duyariz. Her zaman oldugu gibi, kapilarimiz ve gönüllerimiz sizlere daima açiktir. Konya’nin baris ve kardeslik mesajini kalplerinizin en ulvi yerinde tasiyacaginiza inaniyorum.”

“Huzurun tesisi için temel insani degerler ve dayanisma sarttir”

Konya Valisi Vahdettin Özkan da, “Böyle bir toplantiya ev sahipligi yapmaktan büyük onur duydugumuzu ifade etmek istiyorum. Konya’miz asirlardir ilim ve irfanin cazibe merkezi olmus, alimlerin geldigi bir belde olmustur. Bu ilmin sekillendirmis oldugu degerler kalkinmayi da beraberinde getirmistir. Esas olan insanlarin huzurudur, güvenidir, yasam kalitesinin artmasi ve gelecege güvenle bakmasidir. Insanlik aleminin huzur ve güven içinde yasamasi en önemli önceliktir. Özellikle günümüzde huzuru tehdit eden hususlarin arttigi da malumunuzdur. Huzurun tesisi için temel insani degerler ve dayanisma sarttir. Islami sehirlerin kendi aralarinda gelistirmis oldugu organizasyonlar, maddi birliktelik, ekonomik birliktelik ve tecrübe paylasimi gibi hususlarla beraber degerlerin gelecek nesillere aktarilmasi yönünde de çok büyük bir ehemmiyet arz ediyor. Toplantida alinan kararlarin hayra, berekete, barisa vesile olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.

Baskan Altay OICC tarafindan kabul edilen tavsiye kararlarini okudu

Baskan Altay programin kapanis oturumunda OICC 15. Genel Konferansi tarafindan Konya’da kabul edilen tavsiye kararlarini okudu. Baskan Altay’in okudugu OICC 15. Genel Konferansi tavsiye kararlari sunlardan olusuyor:

“21. yüzyilda isledigi insanlik suçlarindan dolayi en siddetli kelimelerle Israil’i telin ediyor, Gazze, Filistin ve Lübnan’a karsi uyguladigi zulme kayitsiz ve sartsiz bir an önce son vermesi için çagrida bulunuyoruz. Sosyal ve ekonomik dayanismanin kuvvetlendirilmesi, ortak tehlikelere karsi tek vücut olarak hareket edilmesi bu çerçevede basta Gazze olmak üzere sehirlerin yikimina sebep olan bütün savaslarin acilen durdurulmasi yolunda her türlü imkanin seferber edilmesi için girisimlerin baslatilmasi. Basta Gazze olmak üzere yikilan sehirlerin yeniden imari konusunda üyeler arasinda ortak çalisma zeminlerinin olusturulmasi, olusturulan bu zeminlerin desteklenmesi ve projelerin gerçeklestirilmesi için maddi ve manevi her türlü katkinin verilmesi. Üye sehirlerimizin Israil ile baglantili birey, kurum ve kuruluslar ile baglantili mal ve hizmet aliminda bulunmayarak dünya çapinda yürütülen ekonomik boykota katki ve bu konuda sehir halklarinin bilinçlendirilmesi çalismalarina önem verilmesi. Sehir kültürünün, kimliginin ve dokusunun korunmasi ve olasi savas veya dogal afetler dolayisiyla yikilmasi durumunda sehri yeniden restore edebilmek için gerekli her türlü imar planlari, önemli bina röleveleri gibi teknik bilgi ve verilerin kayit altina alinarak muhafaza edilmesi. Islam sehirlerinde yasamak zorunda birakilan mültecilerin insanca ve kardesçe hayatlarini sürdürebilmeleri için yapilmasi gerekenler konusunda üyeler arasinda tecrübe paylasimi ve dayanisma zeminlerinin artirilmasi ve özellikle sehirlerimizde ögrenim hayatini sürdüren ülkesinden, ailesinden destek alamayan uluslararasi ögrencilerin maddi ve manevi olarak desteklenmesi. Günümüzde küresel anlamda sehirlerin karsi karsiya oldugu küresel iklim krizi, mülteci sorunu, gida güvenligi gibi meselelerin çözümü konusunda üyelerimiz arasinda farkindaligin artirilmasi, tecrübe paylasim projelerinin yürütülmesi, uluslararasi alanda kurulmus olan yerel yönetimler arasi teskilatlarda üyelerimizin görüslerinin aktif olarak yansitilmasi. Bu çerçevede Konya Büyüksehir Belediyesi öncülügünde kurulmus olan Uluslararasi Tarim Sehirleri Birligi’ne üye olunarak faaliyetlerin desteklenmesi. Türkiye’de yürütülmekte olan Sifir Atik çalismalariyla ilgili olarak üyelerimizin Konya Büyüksehir Belediyesi basta olmak üzere Türkiye’de sehirlerle iletisim içerisinde olarak bu tecrübelerinden faydalanmasi, atik yönetimi, israfin önlenmesi, kaynaklarin daha verimli kullanilmasi, etkin atik toplama sisteminin kurulmasi, atiklarin geri dönüstürülmesi, atik önleme yaklasimi ile çevre kirliliginin azaltilmasi yönünde ortak çalisma yürütülmesi. Üyeler arasinda is birliginin sürecinin etkin olarak sürdürülebilmesi için OICC’nin koordinasyon kapasitesinin artirilmasi yönünde girisimlerin baslatilmasi hususlarinda üyelerimize çagrida bulunuyoruz. OICC Genel Konferansi tarafindan kabul edilen tavsiye kararlarinin hayirli olmasini temenni ediyor, katkilarinizdan dolayi hepinize tesekkür ediyorum.”

Programin sonunda bilim sempozyumlarina katilan misafir akademisyenlere katilim belgeleri takdim edildi.
Kaynak: İHA