6-8 Ekim Olaylari Davasinda Eski HDP Baskani Demirtas'a 42 Yil Hapis Cezasi Verildi

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014’teki eylemlere iliskin aralarinda PKK’nin sözde üst düzey yöneticilerinin yani sira eski HDP Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag’in da bulundugu 108 sanigin yargilandigi davada karar açiklandi.

6-8 Ekim Olaylari Davasinda Eski HDP Baskani Demirtas'a 42 Yil Hapis Cezasi Verildi
Ankara 22. Agir Ceza Mahkemesi Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsü’nde görülen durusmaya tutuklu saniklardan bazilari bulunduklari cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi.

Diger saniklar ve taraf avukatlari salonda hazir bulunurken, eski HDP Es Genel Baskani Selahattin Demirtas, Figen Yüksekdag ve Gültan Kisanak durusmaya katilmadi. Bazi milletvekillerinin de takip ettigi durusmada, saniklar ve avukatlarinin tutukluluga karsi beyanlari alindi.

Mahkeme baskanindan söz alan tutuklu sanik Alp Altinörs, “Bu dava adeta lanetli bir dava muamelesi gördü. Biz bu buzdan duvari alti yildir nefesimizle, hohlaya hohlaya inceltmeye çalistik. Bu basindan beri bir kumpas davasidir. Halk beraatimizi pesinen vermistir. Sizlerden de beraatimizi talep ediyoruz” dedi.



“Yillardir PKK’nin yürütmekte oldugu siyaset sekline karsiyim”

Söz verilmesi üzerine konusan eski HDP Milletvekili Altan Tan, “Yillardir PKK’nin yürütmekte oldugu siyaset sekline, eylemlerine karsi oldugum gibi devletimin Kürt sorunlarindaki çözümünü yanlis bulmaktayim. 6 Ekim 2014 günü ben MYK üyesiydim. Toplantiya katildim. Toplantimizda siddet ve terör konusmasi asla olmadi. Hiçbir çagri olmadi. Arkadaslarimizi zan altinda birakacak hiçbir ifadem yoktur. Durusmalardaki bütün beyanlarimda bu yöndedir” diye konustu.



Avukatlar tepki gösterdi, karar açiklandi

Beyanlarin ardindan mahkeme heyetinin karari açiklayacagini belirtmesi üzerine sanik avukatlari durusma salonunda bulunan masalara vurarak tepki gösterdi. Avukatlarin disariya çikmasinin ardindan mahkeme baskani kararini açikladi.

Mahkeme, Ahmet Türk’ü ‘silahli terör örgütüne üye olmak’ suçundan 10 yil hapis cezasina çarptirdi. Figen Yüksekdag’a ‘devletin birligini ve ülke bütünlügü bozmak’, ‘suç islemeye tahrik’, iki ayri ‘terör örgütü propagandasi’ ve ’seçim yasaklarina aykiri hareket etmek’ suçundan 30 yil 3 ay hapis cezasi verildi.

Gülten Kisanak hakkinda ‘silahli terör örgütüne üye olmak’ suçundan 12 yil hapis cezasi verilirken, cezaevinde kaldigi süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verildi.

Sebahat Tuncel hakkinda ‘silahli terör örgütü üyeligi’ suçundan 12 yil hapis cezasi verilirken, tutuklulukta geçirdigi süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verildi.



Demirtas’a 42 yil hapis cezasi

Selahattin Demirtas hakkinda ‘devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozmak’ suçuna yardimdan 20 yil hapis cezasi, 2 kez ‘suç islemeye tahrik etme’ suçundan 7 yil 6 ay hapis, 4 kez ‘terör örgütü propagandasi yapmak’ suçundan 7 yil 36 ay, ‘halki kanunlara uymamaya tahrik’ suçundan 1 yil 6 ay, ‘Toplanti ve Gösteri Yürüyüs Kanunu’na muhalefet’ suçundan 1 yil 6 ay, ‘suçu ve suçluyu övme’ suçundan 1 yil 6 ay olmak üzere toplamda 42 yil hapis cezasi verildi.

Diger saniklarlardan Alp Altinörs 18 yil hapis cezasina çarptirildi. Ali Ürküt’e ‘devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozmak’ suçundan 13 yil 4 ay hapis cezasi verildi.

Ayla Akat Ata 9 yil 6 ay hapis cezasi alirken, tutuklu bulundugu süre göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verildi.

Aynur Asan, ‘silahli terör örgütü üyeliginden’ 9 yil hapis cezasi aldi.

Mahkeme, Sirri Süreyya Önder, Altan Tan, Berfin Özgü Köse, Bircan Yorulmaz, Ayhan Bilgen, Aysel Tugluk, Can Memis, Emine Beyza Üstün, Gülfer Akkaya, Gürsel Yildirim ve Ibrahim Bilici hakkinda beraat karari verdi. Durusma tamamlandi.
Kaynak: İHA