Yeni Kaledonya'da 12 Gün Süreyle OHAL Ilan Edildi

Fransa’ya bagli Yeni Kaledonya’da oy kullanma yasasindaki degisiklige karsi düzenlenen protestolarda can kaybi 4’e yükselirken, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Yeni Kaledonya’da 12 gün süreyle OHAL ilan etti.

Fransa’nin denizasiri topragi Yeni Kaledonya’da oy kullanma sistemini degistirmeye yönelik yasa tasarisina karsi düzenlenen gösteriler can kaybi 4’e yükseldi. Protestolar sirasinda 1 güvenlik gücünün hayatini kaybettigi açiklandi.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, ise artan siddet olaylarina karsi OHAL ilan etti. Cumhurbaskani Macron, güvenlik güçlerinin çabalarini takdir ederek, Yeni Kaledonya halkiyla dayanisma mesaji verdi ve siddetin sona erdirilmesi için kararli olduklarini vurguladi. Elysee Sarayi tarafindan yapilan açiklamada, Macron’un Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi ile yaptigi toplanti sonrasi OHAL karar alindigi belirtildi.

OHAL 12 gün sürecek

Yeni Kaledonya’da, OHAL yerel saatle 20.00’den itibaren 12 gün süreyle devam edecek. OHAL kapsaminda, seyahat ve toplanma özgürlügünün kisitlanacak. Fransa Basbakani Gabriel Attal, hükümetler arasi kriz komite toplantisinda sosyal medya uygulamasi TikTok’un yasaklanmasini ve limanlar ile havaalanlarinin güvenligi için ordunun konuslandirilacagini açikladi.

Yeni Kaledonya’da, son iki gündür artan siddet olaylarinda 200’den fazla is yeri ve 50’den fazla araç atese verilirken, 130’dan fazla kisi gözaltina alindi. Yetkililer, siddet olaylarinda 60’tan fazla güvenlik görevlisinin yaralandigini bildirdi.
Kaynak: İHA