Prof. Dr. Aslan Açiklamasi 'Van Gölü Havzasi Bu Yil Çok Sayida Göçmen Kusu Karsiliyor'

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü Havzasi’nin bu yil yogun yagislardan dolayi çok sayida göçmen kusu karsiladigini söyledi.

Prof. Dr. Aslan Açiklamasi 'Van Gölü Havzasi Bu Yil Çok Sayida Göçmen Kusu Karsiliyor'
Çesitli uluslararasi doga ve çevre anlasmasi yapan kurumlar tarafindan ilan edilen mayis ayinin ikinci haftasi, Dünya Göçmen Kuslar Günü olarak kutlaniyor. Türkiye’deki yüzlerce kus türünden 234’ünün gözlemlenebildigi Van Gölü Havzasi; basta flamingo olmak üzere yirtici göçmen kuslari ve nesli tehlike altinda bulunan birçok kusa ev sahipligi yapiyor. Konuya iliskin konusan Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, ülkemizde bulunan sulak alanlarin 5’te 1’nin Van Gölü Havzasi’nda bulundugunu belirtti.

Havzanin dogal yasam alaninin bozulmamasindan kaynakli yaban hayvanlarinin tercih yeri oldugunu ifade eden Prof. Dr. Aslan, “Son 20 yilin en yagisli mart ve nisan ayi yasandigindan dolayi çok sayida göçmen kusu geldi. Bunlardan en çok bilinen bize selam getiren alli turnadir (flamingo). Bunun yaninda nesli tehlike altinda olan dikkuyruklar, birçok yirtici göçmen kus da burada yasamaktadir. Van Gölü Havzasi’nda yilin 12 ayinda göçmen kus bulunmaktadir. Kis mevsiminde yaban kazlari, bahar mevsiminde yirticilarindan tutun da kekliginden, nesli tehlikede olan toy kusu bulunmaktadir” dedi.

Bu yilin özellikle yagislar konusunda sansli bir yil oldugunu dile getiren Aslan, bu yil birçok kus türünün diger yillara oranla daha fazla görüldügünü kaydetti.

Kaynak: İHA