Binlerce Koyun Mus Yaylalarina Dogru Yola Çikarildi

Sonbahar mevsiminde sicak bölgelere göç eden besiciler, karlarin erimesi ve havanin isinmasiyla birlikte binlerce koyun ile Mus’un yaylalarina geri dönmeye basladilar.

Binlerce Koyun Mus Yaylalarina Dogru Yola Çikarildi
Mus’ta zorlu kis sartlari nedeniyle sonbaharda hayvanlarini Güneydogu Anadolu Bölgesindeki sicak illere götüren besiciler, havalarin isinmasiyla birlikte binlerce koyunu ile yaylalara dönmeye basladi.

Sonbaharda Diyarbakir’in Lice ilçesinde kiraladiklari yaylaya giden Muslu besiciler, burada 6 ay kaldiktan sonra Mus yaylalarinin yolunu tuttu. 12 gündür koyunlari ile birlikte yolculuk eden besiciler, 20. günün sonunda yaylalarina ulasabilecekler.

Yaklasik 12 günlük yorucu bir yolculugun ardindan Mus’un Senyayla bölgesine geldiklerini belirten besicilerden Savas Özkan, “Kasim ayinda Mus’ta hayvanlarimizi Diyarbakir’in kirsalinda kiraladigimiz sicak bölgelere götürdük. Orada kar yagmadigi için her yil hayvanlarimizi götürüyoruz. Kis boyunca yaklasik 6 ay orada kaldik. Havalarin isinmasiyla birlikte Mus’un yaylalarina dönüs yaptik. Yaz ayini burada geçirecegiz. Sonbahar ile birlikte tekrar sicak illere dönüs yolculuguna baslayacagiz. Yazin hayvanlarimizi Mus’un verimli yaylalarinda otlatiyoruz. Günde 10 kilometre ilerleyebiliyoruz. Belli zamanlarda dinlenmek için konakliyoruz. Geceleri yol gittigimiz bölgeler de oluyor. Benimle beraber 3 kisi hayvanlara çobanlik yapiyor. Yaklasik bin hayvanimiz var. Su anda Kulp Deresi’ndeyiz. Senyayla bölgesine, oradandin Kurtik Dagi’ndaki yaylalarda konaklayacagiz" dedi.

Sürünün geçtigi köyde çalilara takilip geride kalan koyunu tuttugu araba ile sürüye yetistiren Birkan Acar isimli vatandas ise “Sürü bizim köyden geçtigi esnada bir koyun çalilarda mahsur kalmis ve sürüden geriye düsmüstü. Koyunu mahsur kaldigi yerden kurtarip araba ile sürüye yetistirdik” seklinde konustu.

Kaynak: İHA