Domuzdan Böbrek Nakledilen Ilk Insan Hayatini Kaybetti

ABD’de geçtigimiz mart ayinda genetigi degistirilmis bir domuzdan böbrek nakli yapilan ilk insan olan 62 yasindaki Rick Slayman hayatini kaybetti.

ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Boston kentinde yer alan Massachusetts Hastanesi’nde geçtigimiz mart ayinda genetigi degistirilmis bir domuzdan böbrek nakli yapilan ilk insan olan Rick Slayman hayatini kaybetti. Massachusetts Hastanesi tarafindan yapilan açiklamada, "Hastane nakil ekibi, Rick Slayman’in ani ölümünden derin üzüntü duymaktadir. Ölümün yakin zamanda yapilan naklin bir sonucu olduguna dair elimizde herhangi bir gösterge bulunmamaktadir” denildi.

Slayman’in ailesi ise yaptigi açiklamada, "Ailemiz sevgili Rick’in ani vefatindan derin üzüntü duymakla birlikte onun pek çok kisiye ilham verdigini bilerek büyük teselli bulmaktadir" dedi.

Slayman’in nakil ameliyati dört saat sürmüs ve hastane bu operasyonu hastalara daha kolay ulasilabilir organlar saglama arayisinda önemli bir kilometre tasi olarak nitelendirmisti. Slayman, 7 yil diyalize girdikten sonra 2018 yilinda ayni hastanede böbrek nakli olmus, ancak nakledilen böbrek 5 yil sonra iflas etmis ve Slayman diyaliz tedavilerine yeniden baslamisti.

Söz konusu böbrek, eGenesis adli sirket tarafindan insanlara zararli genleri çikarmak ve uyumlulugu artirmak için genetik olarak düzenlenmis bir domuzdan saglanmisti. Sirket, ayrica insanlari enfekte etme potansiyeline sahip olan domuzlara özgü virüsleri de etkisiz hale getirmisti.
Kaynak: İHA