Batman'da Unutulmaya Yüz Tutan Mesleklerden Ipek Böcekçiligi Yeniden Canlandiriliyor

Batman’in Sason ilçesinde, Osmanli Devleti’nde ticaretin önemli unsuru olan ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan ipek böcegi yetistiriciligi yeniden canlandiriliyor. Ortalama 3 paket besleyen bir aile, 40 günlük bir süre içerisinde 120 bin lira gibi bir gelir elde ediyor.

Batman'da Unutulmaya Yüz Tutan Mesleklerden Ipek Böcekçiligi Yeniden Canlandiriliyor
Osmanli döneminde yaygin yetistirilen ve ticarette önemli bir role sahip olan ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan ipek böcekçiligi meslegini yeniden canlandirmak amaciyla Sason ilçesinde 100 aileye, yaklasik 300 paket ipek böcegi larvasi dagitildi.

Sason’un Orta Mahallesi’nde atalarindan gelen meslegi sürdürmeye çalistiklarini belirten ipek böcegi yetistiricilerinden Hanifi Yildirim, Sason’da unutulmaya yüz tutan ata mesleklerinden ipek böcegi besiciligini yeniden canlandirmak amaciyla ilçede 100 aileye 300 paket ipek böcegi larvasi dagitildigini söyledi.

Koza birligi tarafindan getirilen larvalari besicilere dagittiklarini ifade eden Yildirim, "Daha önce amcalarla da görmüstüm. Sürekli merak içindeydim. Nasil beslendigini bilmiyordum. Arastirdigimda bu isin bölgemizde yaygin oldugunu ögrendim. Bu meslegi bu bölgede tekrar canlandirmak ve unutulmaya yüz tutan bu isi bizden sonraki nesillere de aktarmak için tekrar bu isi yayginlastirmaya karar verdik. Destek verilmesi halinde ciddi bir kazanci olan bir meslektir" dedi.

"Biz, ipek böcegi dagitim merkezlerinden aldigimiz larvalari besicilerimize dagitiyoruz" diyen Yildirim, "Yumurta halinde olan larvalar daha sonra tirtila, ardindan da kozaya dönüsüyor. Ilk etapta yaklasik 2 hafta dut yapraklarini kiyarak besliyoruz. Daha sonra yaprak boyutlarini büyüterek 35 gün gibi bir süre ipek böceklerinin beslenmesiyle böcekler koza haline geliyor. Ipek böceklerinin 3 uyku evresi vardir. Bu uyku evrelerine dikkat edildigi takdirde iyi ürün elde edilebiliyor. Çok iyi bir kazanci vardir. Ortalama 3 paket besleyen bir aile, 40 günlük bir süre içerisinde 120 bin lira gibi bir gelir elde ediyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA