Kozanli Ögrenciler 'Bagli Ol Ama Bagimli Olma' Projesi Ile Avrupa'ya Açildi

Adana’nin Kozan ilçesinde Ismet Inönü Ortaokulu ögretmen ve ögrencileri tarafindan hazirlanan Erasmus çalismasi çerçevesinde "Bagli ol ama Bagimli Olma" projesi Türkiye’de 452 proje arasindan ilk 8’e girdi. Ögretmen ve ögrenciler dijital bagimliliga çözüm için dünya ülkeleri çocuklari ile bir araya dijital baglanti kurarak geldi.

Kozanli Ögrenciler 'Bagli Ol Ama Bagimli Olma' Projesi Ile Avrupa'ya Açildi
Birçok projeye imza atan Kozan Ismet Inönü Ortaokulu ögretmen ve ögrencileri, Polonya ve Italya’daki ögrenciler ile bir araya gelerek ülkelerindeki dijital bagimlilik sorununu konusarak kendi ülkelerinde bagimlilikla mücadele için çözüm önerileri hakkinda fikir alisverisinde bulundular.

Ögrenciler Türkiye’de dijital bagimliligin gençler arasinda daha yogun gözlemlendigini ifade ederek Avrupa’da bagimlilikla mücadele sürerken Avrupali gençlerin dijital platformlari bilgiye ulasmak için kullandigini gözlemlediler.

Polonya ve Italya’daki egitimciler ve ögrenciler ile sinif ortaminda hazirlanan dijital platform üzerinden bir araya geldiklerini aktaran okul müdürü Levent Çörekli, "Türkiye Ulusal Ajansina yapmis oldugumuz basvuru kabul edildi. ’Baglan ama Bagimli Olma’ adli proje ile Türkiye’de degerlendirmeye deger bulunan yüzlerce proje arasindan onaylanan 8 projeden 1.’si olarak hibe almaya hak kazandik" dedi.

Çörekli, koordinatörü olunan proje 60 bin euro bütçeli, Italya ve Polonya’nin ortak olarak yer aldigi ögretmen hareketliligi ile projenin birinci hareketliligini 15-19 Nisan 2024 tarihleri arasinda Italya’nin ev sahipliginde Roma’nin Pitigliano sehrinde gerçeklestirdiklerini ikinci hareketliligi Türkiye ev sahipliginde sanal toplanti olarak okulda gerçeklestirdiklerini ifade etti.

Koordinatör Emrah Gümüs, ögrencilerin de projede yer aldigini kaydederek, "Ayni sorunu yasayan farkli ülkelerdeki çocuklar birlikte paylasmis yaparak, ortak bir çözüm arayisi içinde oluyorlar. Amacimiz ögrencilerimizi dijitale bagli ama bagimli olmadan dogru kullanim ve en az kullanim üzerine çalisma yapmis olduk" diye konustu.



"Bizim ülkemizde bagimlilik maalesef daha çok"

Ögrencilerden Mediha Yilmaz, yabanci ülkelerden kendi akranlariyla bir araya geldiklerini söyleyerek, "Türkiye’de gençlerde bagimlilik daha çok. Yurt disinda gençler daha çok bilgiye ulasmak için kullandigini gözlemledik, bizim ülkemizde maalesef gençler sosyal medya eglence için kullanmakta" seklinde konustu.



"Siber zorbaligin evrensel bir sorun oldugunu gözlemledik"

Siber zorbalik üzerine yabanci ögrencilerle konustugunu aktaran Öykü Aydin, "Ben de siber zorbaliga maruz kaldim. Dijital bagimlilik sorununu hepimiz yasiyoruz ama çözümlerimiz var. Özellikle hepimizin dijitalle uzak durmak disarida arkadaslarimizla vakit geçirmeliyiz gibi ortak birçok görüsümüz var. Dijital zorbalik da hem bizim ülkemizde hem yabanci ülkelerde maalesef yasadigimiz bir durum. Bu sorun maalesef evrensel. Bence Avrupa’da bagimlilik orani bize göre daha az. Orada daha çok arastirma için kullaniliyorlar" dedi.

Kaynak: İHA