MAST Izmir Boat Show Kapilarini Açti

Denizcilik sektörünün üreticilerini ve markalarini deniz tutkunlariyla bulusturan "MAST Izmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanlari ve Deniz Aksesuarlari Fuari" ikinci kez Fuar Izmir’de kapilarini açti.

MAST Izmir Boat Show Kapilarini Açti
Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin ev sahipliginde, IZFAS ve ED Fuarcilik ortakliginda bu yil ikinci kez düzenlen MAST Izmir Boat Show - Tekne, Tekne Ekipmanlari ve Deniz Aksesuarlari Fuari, Fuar Izmir’de kapilarini açti. Tarihi liman ve denizcilik kenti Izmir’de, dünyaca ünlü tekne markalari, sektörün büyük yerli üretici tekne, ekipman ve aksesuar firmalarini bulusturan MAST Izmir Boat Show, 5 Mayis 2024 tarihine kadar ziyaretçilerini agirlayacak. MAST Izmir Boat Show’un açilis törenine Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Cemil Tugay, Balçova Belediye Baskani Onur Yigit, Ege Bölgesi Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani (EBSO) Ender Yorgancilar, Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Meclis Baskani Selami Özpoyraz, IMEAK Deniz Ticaret Odasi Izmir Sube Baskani Yusuf Öztürk, Yat ve Tekne Endüstrisi Dernegi (YATED) Baskan Vekili Cem Hüroglu, sivil toplum kurulusu temsilcileri, sektör profesyonelleri ve çok sayida ziyaretçi katildi.



“Bu fuar çok daha fazla ilgiyi hak ettigini gösterdi”

Açilis konusmasinda MAST Izmir Boat Show’un Marble Mermer Fuari gibi dünya çapinda basari potansiyelinin oldugunu ifade eden Baskan Tugay, “IZFAS’in ev sahipligi yaptigi tüm fuarlari dikkatle takip ediyorum. Her birinden kendimize ödev çikartip, gelecekte çalisma yapacagimiz alanlara yogunlasiyorum. Geçtigimiz günlerde mermer fuarimizi 39. kez açtik. Ilk fuardan bugüne, kat ettigimiz yolu ve fuarin dünyadaki prestijini konustugumuzda inandigimiz yolda neleri basarabilecegimizi hissettik. Bugün ikincisini düzenledigimiz MAST Izmir Boat Show, gördügü ilgi ve katilimci sayisiyla ve paydaslarinin vizyonuyla çok daha fazla ilgiyi, yatirimi ve çabayi kesinlikle hak ediyor" dedi.



Ortak akil vurgusu

Konusmasinda ortak akil vurgusu yapan Baskan Tugay, "Izmir bir deniz ticaret kentidir. Bu alanda çalisan insanlari desteklemeli, yenilikçi anlayisi, vizyoner bakisi, açik görüslülügü ortaya koymamiz gereklidir. Izmir’in gerçekten pek çok alanda önemli bir potansiyeli var. Cumhuriyet döneminde üzerimize düseni yaptik mi, daha fazlasini yapabilir miydik? Bundan sonrasi için neler yapmaliyiz? Burada konuyu bilen, bize yol gösterecek insanlari dinlemenin, kurumlar arasi is birligini artirmanin önemine inaniyorum. Hep birlikte sehrimizin kalkinmasi için üzerimize ne düsüyorsa onu yapmamiz gerektigini düsünüyorum. Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskanlik görevimde bu anlayisla hareket edecegim” diye konustu.



"Körfez temizligi ve marina vaadim geçerli”

Izmir’in büyümesi, kalkinmasi ve zenginlesmesi için çalisacaklarini kaydeden Baskan Tugay, kentte yasayan insanlarin mutlulugu ve refahi için bunun çok önemli olduguna dikkat çekti. Bu fuari daha da gelistirmek için çalisacaklarini kaydeden Baskan Tugay, "Baskanligim döneminde Körfez’in temizligini ve Körfez etrafinda birkaç tane marina yapilmasini vadettim. Bu geçerlidir. Ben bu güzel sehrin insanlarina, potansiyeline inaniyorum” ifadelerini kullandi.

“Izmir’de üretim yapabiliriz”

EBSO Yönetim Kurulu Baskani ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi (TOBB) Ender Yorgancilar, fuarin tüm holleri dolduracak potansiyele sahip oldugunu ve daha genis bir alanda yapilabilecegini söyledi.

Dünyada sehirlerin yaristigina dikkat çeken Yorgancilar, “Bu fuar gelistikçe alaninda dünyadaki önemli fuarlarla yarisacaktir. Üç tarafi denizle çevrili olan bir ülkede yasiyoruz. Sektör çok büyüyor. Alacagimiz daha çok yol var. Mega yatlar ve küçük boyutlu tekneleri Izmir’de yapabilecek imkanimiz var; hepsini Izmir’de üretebilme kapasitesine sahibiz” seklinde konustu.



"Önümüzdeki yillarda kabina sigmayacak"

IZTO Meclis Baskani Selami Özpoyraz, fuarin ilk yila göre güzel bir ilerleme kaydettigini belirterek, “Bu hepimiz için gurur verici. Düzenlendigi ilk yil 73 katilimciyi agirlayan fuar bu yil 113 katilimciya ev sahipligi yapiyor. Katilimci sayisindaki yüzde 50 üzerindeki bu artisi, önümüzdeki yillarda kabina sigmayacak uluslararasi bir etkinligin habercisi olarak görüyoruz. Sektör kapsaminda ülkemizin 2023 yilindaki yat ihracati 2022’ye kiyasla yüzde 33 artarak 1,5 milyar dolardan 1 milyar 900 bin dolara yükseldi. 2023 yilindaki gemi, yat ve hizmetlerin ihracati ise yüzde 100 artis kaydederek, 129 milyon dolardan yaklasik 260 milyon dolara ulasti. Bu yil ise toplam ihracatin yaklasik 3 milyar Euro civarinda olmasi bekleniyor” ifadelerini kullandi.

“Turizm gelirinin 4’te 1’ini deniz turizminden elde ediyoruz”

Deniz Ticaret Odasi Izmir Sube Baskani Yusuf Öztürk, “Ilk Türk denizcisi Çaka Bey’in vatani olan Izmir, yakin tarihimize kadar Türkiye’nin en önemli gemi imalat noktalarindan biri olmustur. Türkiye birbirinden güzel koylari ve 20 bin yat baglama kapasitesine sahip marinalariyla önemli bir deniz turizmi kapasitesine sahiptir. Türkiye’deki turizm gelirinin 4’te 1’ini deniz turizminden elde ediyoruz. 2028 yilindaki turizm hedefimizin 100 milyar dolar oldugunu var sayarsak bunun 25 milyar dolari deniz turizminden saglanacaktir. Deniz araçlarimizla kaliteli hizmet vermeliyiz. Izmir deniz turizminin göz bebegidir. Daha iddiali duruma gelebilmemiz için koylarimizi gözümüz gibi korumaliyiz. Marinalardaki baglama kapasitesini yükseltmeliyiz” seklinde konustu.



“Türkiye’de 750 kisiye bir tekne düsüyor”

Yat ve Tekne Endüstrisi Dernegi (YATED) Baskan Vekili Cem Hüroglu, “Bu fuarin arkasinda büyük bir emek oldugunu biliyoruz. YATED, 300 üyesiyle Türkiye’nin en büyük seslerinden birindir. Bu fuar sadece bot ve teknelerin degil, bir kültürün fuaridir. 50 bin metrekarelik alanda 30 bine askin ziyaretçi beklentisiyle bu fuara giriyoruz. Denizcilik bir tutkudur. Biz denizlerle çevreli bir ülke olsak da, deniz turizminde maalesef lider bir ülke olamadik. Bugün Norveç’te 13 kisiye 1 tekne düserken Türkiye’de 750 kisiye bir tekne düsmektedir. YATED olarak Türkiye’de denizciligin gelisimi için tüm paydaslarla çalismalarimiza devam ediyoruz” dedi.



“Önümüzdeki yillarda 4 holde bu fuari yapmak isteriz”

ED Fuarcilik Kurucu Ortagi Dilek Günaydin ise, “Ikinci kez bu fuari düzenliyoruz. Geçen yil 25 bin metrekarede 100 katilimci ile yapmistik. Bu yil 50 bin metrekare ile 150 katilimci ve 300 tekne ile fuari yapiyoruz. Önümüzdeki yillarda 4 holde bu fuari yapmak isteriz. Izmir’de Türkiye’nin karada yapilan en büyük tekne fuarini yapabiliriz” diye konustu.



Dev tekneler, yenilikçi su ekipmanlari

Açilis töreninin ardindan Baskan Tugay, protokol esliginde B ve C holünde sergilenen MAST Izmir Boat Show’u gezdi. Insan gücüyle çalisan su motorlarindan elektrikli sörf tahtalarina, sürat teknelerinden boyutu 16 metreleri bulan dev tekneleri ve sektörün gelisimi için tasarlanan inovatif ürünleri inceleyen Baskan Tugay, tasarimcilardan, firma yetkililerinden bilgi aldi. Baskan Tugay ile fuarda karsilasan ziyaretçiler hatira fotografi çekildi. Fuar turu sirasinda Türkiye Gemi Insa Sanayicileri Birligi (GISBIR) standini ziyaret eden Baskan Tugay’a GSBIR Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Orhan Torlak ise plaket takdim etti.

Sanat ve Antika Fuari ile es zamanli

Baskan Tugay, turun ardindan MAST Izmir Boat Show ile es zamanli kapilarini açan Izmir Sanat ve Antika Fuari’ni ziyaret etti. Istanbul ve Bodrum’dan sonra Fuar Izmir A Holü’nde kapilarini açan fuarda resim, heykel, rölyef, cam sanati gibi çok sayida eser ve birbirinden degerli antika eserler sergileniyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dev portresinin de yer aldigi fuarda Baskan Tugay eserlerin sahibi sanatçilari tebrik etti. 15 bin metrekarelik alanda kurulan fuarda 125 galeri, bin 500 sanatçi, 100 antikacinin yer aldigi fuarda binlerce resim ve obje 5 Mayis’a kadar Izmirlilerle bulusacak.

Sektörün profesyonelleri bir arada

MAST Izmir Boat Show, dünyaca ünlü tekne markalari, sektörün büyük yerli üretici tekne, ekipman ve aksesuar firmalarini bir araya getiriyor. Sektöre yön veren bir platform olma özelligini tasiyan fuar, son trendleri ve yenilikleri yakindan takip eden deniz tutkunlari için de bir bulusma noktasi olma niteligi tasiyor. Geçen yil Almanya’dan Körfez ülkelerine, Italya’dan Macaristan’a kadar birçok ülkeden ve Türkiye’nin dört bir yanindan yerli ve yabanci toplam 20 bin 540 kisinin ziyaret ettigi MAST Izmir Boat Show’u, bu yil 30 binden fazla kisinin ziyaret etmesi bekleniyor.

300’den fazla tekne sergileniyor

Fuar alani geçen yila göre metrekare bazinda yüzde 50 büyüdü. Fuarda; boylari 3 metreden 16 metreye kadar degisen motoryat, yelkenli, trawler, sürat tekneleri, son teknoloji botlar ile ekipman ve aksesuarlari yer alacak. 300’den fazla teknenin sergilenecegi, tekne ve yat sektörünün birçok anlasmaya imza atacagi fuar, hem sektöre hem de sehrin ekonomisine katki saglayacak. Üretimde dünyada ilk üç ülke arasinda yer alan, kaliteli üretimiyle dünyanin birçok noktasindan talep gören Türkiye’nin, fuarla birlikte sektördeki is hacminin artmasi da hedefleniyor. Fuar Izmir B ve C hollerinde düzenlenen MAST Izmir Boat Show, 10.00-18.00 saatleri arasinda ziyaret edilebilecek.

MAST Izmir Boat Show; Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB), Küçük ve Orta Büyüklükteki Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanligi (KOSGEB), Izmir Ticaret Odasi (IZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odasi (EBSO), Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB), IMEAK Deniz Ticaret Odasi (DTO), Türkiye Gemi Insa Sanayicileri Birligi (GISBIR), Yat ve Tekne Endüstrisi Dernegi (YATED), Izmir Tekne Imalatçilari ve Tedarikçileri Dayanisma Dernegi (TEKIMDER), TMMOB Gemi Mühendisleri Odasi (GMO) tarafindan destekleniyor.
Kaynak: İHA