Kocaeli'de Sokak Hayvanlari Ile Ilgili Alinacak Tedbirler

Kocaeli Valiligi, vatandaslarin sikayetleri üzerine sokak hayvanlariyla ilgili alinacak tedbirlere iliskin açiklama yapti.

Kocaeli Valiligince yapilan yazili açiklamada, "Sokak hayvanlari hakkinda e-mail, CIMER, sosyal medya, dilekçe ve sahsen yapilan sikayetler nedeniyle konuyla ilgili yapilan degerlendirmeler dogrultusunda yapilacak islemler ve görevler hakkinda büyüksehir ve ilçe belediyelerine resmi yazi yazilmak suretiyle hatirlatmalarda bulunulmustur. Yazilan yazida özetle; 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu ve Hayvanlarin Korunmasina Dair Uygulama Yönetmeligi kapsaminda sahipsiz hayvanlara yönelik rehabilitasyon islemlerinin belediyelerin yetki ve sorumluluklari arasinda oldugu belirtilmistir. Hayvanlari Koruma Kanunu’nun ’Hayvanlarin sahiplenilmesi, bakimi ve korunmasi’ baslikli 6. maddesinin 4. fikrasinda ’Sahipsiz ve güçten düsmüs hayvanlarin en hizli sekilde belediyelerce kurulan veya izin verilen hayvan bakimevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanlarin öncelikle söz konusu merkezlerde olusturulacak müsahede yerlerinde tutulmasi saglanir’ amil hükmü ile ayni kanunun geçici madde 4’ünde yer alan, ’Büyüksehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini asan belediyeler 31 Aralik 2022, diger belediyeler ise 31 Aralik 2024 tarihine kadar ek 1. maddenin birinci fikrasinda belirtilen hayvan bakimevlerini kurmakla yükümlüdür. Belediyeler bu madde yürürlüge girdikten sonra 3 yil süreyle birinci fikra geregince hayvan bakimevleri kurmak ve rehabilitasyon islemlerini gerçeklestirmek için kesinlesmis en son bütçe gelirlerinin binde 5’i oraninda kaynak ayirir. Bu oran büyüksehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanir. Bu fikra uyarinca ayrilan ödenekler baska bir amaç için kullanilamaz" hükümlerine göre islem yapilmasi gerektigi ifade edildi.

"Belirtilen görevlerin yerine getirilmemesi halinde gereken islemlerin baslatilacagi noktasinda uyarilarda bulunulmustur"

Açiklamanin devaminda, "Saldirgan köpekler ile ilgili yine ayni Kanunun ‘Ilkeler’ baslikli 4. maddesinin (g) bendinde yer alan ’Hayvanlarin korunmasi ve rahat yasamalarinin saglanmasinda insanlarla diger hayvanlarin hijyen, saglik ve güvenlikleri de dikkate alinmalidir’ hükmünün amil olduguna vurgu yapilmistir. Hayvanlarin Korunmasina Dair Uygulama Yönetmeliginin ’Belediyelerin alacagi tedbirler’ baslikli 7. maddesinin (e) bendinde; ’Geçici bakimevlerinde kaldiklari süre içerisinde; kanunî istisnalar ile bulasici, tedavi edilemez veya tedavi sonrasi iyilesme ihtimali olmayan bir hastaliga sahip olan, alindigi ortama birakildiginda insan ve çevre sagligini önlenemez derecede tehdit eden hayvanlar’ ile ilgili alinmasi gerekli tedbirlere iliskin hükümler çerçevesinde islem tesis edilmesinin ehemmiyetine deginilmistir. Ilimizde bulunan rehabilite edilmemis köpek popülasyonunun azaltilmasi maksadiyla ivedilikle kisirlastirma çalismalarinin yürütülmesi, yapilan çalismalarda asgari standartlarin yakalanmasi ve hayvan bakimevi yapimi için gerekli çalismalarin ne sekilde yapilacagi hususlarinda daha önce yazilan yazilarimiza da atifta bulunulup, yukarida belirtilen hususlara azami özen ve hassasiyetin gösterilmesi ayrica gerekli tedbirlerin mevzuatta öngörülen en kisa süre içerisinde alinarak aksamaya mahal verilmemesi hususunda ikazda bulunulmus, belirtilen görevlerin yerine getirilmemesi halinde gereken islemlerin baslatilacagi noktasinda uyarilarda bulunulmustur" denildi.
Kaynak: İHA