Endonezya'da Ruang Yanardagi Nedeniyle 12 Bin Kisi Tahliye Edildi

Endonezya’daki Ruang Yanardagi’nda volkanik faaliyetlerin devam etmesi nedeniyle bölgede bulunan 12 bin kisi için tahliye karari alindi.

Endonezya'da Ruang Yanardagi Nedeniyle 12 Bin Kisi Tahliye Edildi
Endonezya’nin kuzeyinde bulunan Ruang Adasi’nda yer alan Ruang Yanardagi’nin dün lav ve kül püskürtmesinin ardindan bölgede tedirgin bekleyis sürüyor. Volkanik faaliyetlerine devam eden yanardag nedeniyle tedbir amaçli bölgede bulunan 12 bin kisi için tahliye karari alindi.

Volkanik yanardagin yer aldigi Ruang Adasi geçtigimiz ay yasanan patlamalar sonucunda tamamen tahliye edilmis ve adada yasayan 828 kisi çevre bölgelere yerlestirilmisti. Son günlerde patlamalarin siddetlenmesi nedeniyle tahliyenin boyutu da artti. Yetkililer, Ruang Adasi çevresinde bulunan diger adalarin ve Sulawesi eyaleti kiyilarinin da tsunami riskine karsi bosaltilmasi karari aldi.

Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Tehlikeyi Azaltma Merkezi (PVMBG) tarafindan yapilan açiklamada, dünden bu yana yanardagda en az üç adet siddetli patlama yasandigi belirtilirken, bu patlamalara bagli olarak olusan kül bulutlarinin 5 bin metre yükseklige ve bin kilometrelik bir alana yayildigi ifade edildi.

7 havalimaninda uçuslar durdu

Yasanan volkanik patlamalar sonucu çevreye yayilan küller nedeniyle hava trafiginde yogun aksakliklar yasanirken, bölgede bulunan 7 havalimaninda uçuslar tamamen durduruldu. Yanardagin püskürttügü küller komsu ülke Malezya’ya dogru ilerliyor.

Endonezya’da 2018 yilinda Anak Krakatoa Yanardagi’nin patlamasi sonucu tsunami meydana gelmis, felakette 426 kisi hayatini kaybetmis ve on binlerce kisi de yaralanmisti.
Kaynak: İHA