Ekvador, Meksika Büyükelçiligi Baskinina Dair Savunmasini Yapti

Ekvador hükümeti, Hollanda’nin Lahey kentindeki Uluslararasi Adalet Divani’nda görülen davada Meksika-Ekvador iliskilerinde krize neden olan büyükelçilik baskinina dair sözlü savunmasini yapti.

Ekvador polisinin 5 Nisan’da Meksika’nin Quito Büyükelçiligi’ne düzenledigi baskinda Meksika’ya siginan Ekvador eski Devlet Baskani Yardimcisi Jorge Glas’i tutuklamasi sonrasinda Uluslararasi Adalet Divani’nda (UAD) açilan davada taraflarin sözlü savunmalarinin dinlenmesi sona erdi.

Meksika’nin Quito Büyükelçiligine zor kullanarak giren Ekvador polisinin uluslararasi hukuku ihlal ettigi suçlamasiyla Meksika tarafindan açilan davada taraflar, birbirini suçladi. Bugün gerçeklestirilen oturumda Ekvador hükümetinin temsilcileri, büyükelçilik baskinin olagandisi ve izole bir eylem oldugunu savunarak uluslararasi hukukun ihlal edildigi suçlamalarini reddetti.

Ekvadorlu savunma heyetine liderlik eden Ekvador’un Hollanda Büyükelçisi Andres Teran, mahkemeye yaptigi açiklamada, 5 Nisan’da eski Devlet Baskani Yardimcisi Glas’in tutuklanmasi eyleminin “siradan bir suçlunun tutuklanmasi” islemi oldugunu savundu. Teran, “5 Nisan’da yasanan olaylarin sebepleri istisnaidir ve bu sebepler artik geçerli degil. Durumun sebebi de basit; Meksika, aylar boyunca Quito’daki diplomatik misyonunu siradan bir suçluya siginak saglamak için kötüye kullanmistir” dedi.

Meksika, büyükelçilige siddet kullanarak giren ve bir diplomata fiziksel olarak saldiran Ekvador polisinin çizgiyi astigini savunurken, Ekvador ise Meksika’yi diplomatik iltica uygulamasini istismar ederek adaletin yerini bulmasini engellemekle suçladi.

Yolsuzluktan iki defa hüküm giyen ve baska suçlamalarla karsi karsiya olan eski Devlet Baskani Yardimcisi Glas, geçtigimiz sene aralik ayindan bu yana Meksika’nin Quito Büyükelçiligi’nde kaliyordu. Ekvador polisi, Meksika’nin Glas’a iltica hakki tanima kararindan kisa süre sonra, 5 Nisan’da büyükelçilige baskin düzenleyerek Glas’i tutuklamisti. Bu olayin ardindan Ekvador ile diplomatik iliskileri kesen Meksika, Ekvador aleyhine diplomatik dokunulmazliklari ihlal ettigi gerekçesiyle 11 Nisan’da UAD’de dava açmisti.

Meksika, ihtiyadi tedbir karari çikarilmasini talep etti

Dava çerçevesinde Meksika ayrica UAD yargiçlarindan Meksika’nin Quito’daki diplomatik misyonlarinin koruma altina alinmasi için ihtiyadi tedbir karari çikarilmasini talep etti. Ekvador’un Hollanda Büyükelçisi Teran, bugünkü oturumda ihtiyadi tedbir kararina gerek olmadigini zira Ekvador’un Meksika’nin ülkedeki diplomatik misyonlari ve varliklarinin güvenligini garanti ettigini ifade etti.

Kaynak: İHA