Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan Ile Barisa Dogru Ilerliyoruz'

Azerbaycan’in baskenti Bakü’de düzenlenen 6. Dünya Kültürlerarasi Diyalog Forumu, resmi açilis töreniyle basladi. Azerbaycan ve Ermenistan’in baris müzakerelerine deginen Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, “Simdi aslinda olumlu bir sekilde Ermenistan ile barisa dogru ilerliyoruz, sinirlarin belirlenmesi basladi. Sadece sinirlarin belirlenmesi degil, hatta sinirlarin tespiti de basladi” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan Ile Barisa Dogru Ilerliyoruz'
Azerbaycan’in baskenti Bakü’de düzenlenen 6. Dünya Kültürlerarasi Diyalog Forumu, Haydar Aliyev Merkezi’nde düzenlenen resmi açilis töreniyle basladi.

Açilis töreninde dünyanin çesitli ülkelerinden konuklar, Azerbaycan devlet ve hükümet yetkilileri, milletvekilleri, dini topluluklarin temsilcileri ve diplomatik temsilciler katildi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, yaptigi konusmada, Azerbaycan’in baris için çok aktif bir sekilde çalistigini ve Ermenistan ile baris anlasmasi müzakerelerine baslama girisimini üstlendigini belirtti.

Cumhurbaskani Aliyev, Azerbaycan, su anda, iki ülke arasinda müzakereler devam ediyor ve bu müzakerelerin Azerbaycan tarafindan yürütüldügünü bildirdi.

“Ermenistan’in disaridaki güvenceleri tarafindan siyasi saldirilara maruz kaldik”

Azerbaycan ve Ermenistan’in barisa bir adim daha yakin oldugunu bildiren Aliyev, “Geçen yil eylül ayinda toprak bütünlügümüzü, egemenligimizi tamamen geri kazandiktan sonra Ermenistan’in disaridaki güvenceleri tarafindan siyasi saldirilara maruz kaldik. Buna ragmen, biz yine de baris teklif ettik. Simdi aslinda olumlu bir sekilde barisa dogru ilerliyoruz, sinirlarin belirlenmesi basladi.

Sadece sinirlarin belirlenmesi degil, hatta sinirlarin tespiti de basladi.

Bunu iki ülke tarafindan herhangi bir araci olmadan basardik. Bu, bizim için bir aracinin gerekli olmadigini bir kez daha gösterir” dedi.



“Biz Güney Kafkasya’da baris istiyoruz”

Ermenistan’la baris sürecine müdahale etmek isteyen ülkeleri elestiren Aliyev, "Onlar bölgemize kendi kisisel, siyasi ve ekonomik çikarlari için müdahale etmek istiyorlar. Onlar o yangina körükle gitmek istiyorlar. Biz Güney Kafkasya’da buna izin vermeyecegiz, firsat vermeyecegiz. Otuz yillik çatismadan sonra Ermenistan da açikça anliyor ki, biz Güney Kafkasya’da baris istiyoruz ve baris, bu bölgede yalnizca Azerbaycan ve Ermenistan arasinda normallesme yoluyla çözülebilir" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev, Azerbaycan’in kasim ayinda ev sahipligi yapacagi Birlesmis Milletler Iklim Zirvesi’ne de (COP29) deginerek, ülkesinin cografi konumu ve Avrupa kurumlariyla etkilesimi sayesinde Azerbaycan bir köprü rolünü üstlendigini aktardi.
Kaynak: İHA