DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Israil Kusatmasinin Ardindan Sifa Hastanesi'ndeki Yikimi Paylasti

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Israil güçlerinin 2 hafta süren kusatmanin ardindan çekildigi Sifa Hastanesi’ndeki yikimi paylasarak, “Insanlar bir kez daha hayat kurtarici saglik hizmetlerine erisimden mahrum kalmistir” dedi.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Israil Kusatmasinin Ardindan Sifa Hastanesi'ndeki Yikimi Paylasti
Israil güçlerinin Gazze Seridi’ne yönelik bombardimani sürerken, Israil ordusu, bölgedeki hastaneleri de kullanilamaz hale getirmeye devam ediyor. Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus 2 haftalik Israil kusatmasinin sona erdigi Sifa Hastanesi’nin son durumunu paylasti. Hastanedeki büyük yikimi kamerayla kaydeden Ghebreyesus yaptigi açiklamada, “DSÖ ve ortaklari Gazze’deki saglik sisteminin bel kemigi olan ve son kusatmanin ardindan insan mezariyla dolu bos bir kabuk haline gelen Sifa’ya ulasmayi basardi. Ekip görev sirasinda en az 5 cansiz beden gördü” dedi.

Hastane kompleksindeki çok sayida binanin büyük ölçüde tahrip oldugunu belirten Ghebreyesus, “Kisa vadede asgari islevselligin yeniden saglanmasi mümkün görünmemektedir. Kalan binalarin gelecekte de kullanimi açisindan güvenli olup olmadiginin belirlenmesi için bir mühendis ekibi tarafindan derinlemesine bir degerlendirme yapilmasi gerekmektedir” seklinde konustu.

DSÖ ve ortaklarinin Sifa’daki temel hizmetlerin yeniden canlandirilmasini desteklemeye yönelik çabalarin bosa gittigini vurgulayan Ghebreyesus, “Insanlar kez daha hayat kurtarici saglik hizmetlerine erisimden mahrum kalmistir. Kitlik yaklasirken, hastalik salginlari yayilirken ve travma yaralanmalari artarken, DSÖ, Gazze’de kalan saglik tesislerinin, saglik ve insani yardim çalisanlarinin korunmasi, Insani yardimin Gazze Seridi boyunca engelsiz erisimi ve ateskes çagrisinda bulunuyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA