Pakistan Milli Günü Kutlandi

Pakistan’in Milli Günü dolayisiyla Ankara Büyükelçiliginde resepsiyon düzenlendi.

Pakistan Milli Günü Kutlandi
Pakistan Milli Günü dolayisiyla Pakistan’in Ankara Büyükelçisi Yousaf Junaid’in ev sahipliginde büyükelçilik rezidansinda resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona, Milli Savunma Bakani Yasar Güler, Ticaret Bakani Ömer Bolat, Genelkurmay Baskani Orgeneral Metin Gürak, kuvvet komutanlari, Disisleri Bakan Yardimcisi Ahmet Yildiz, eski TBMM Baskani Ismail Kahraman, eski bakan Mehdi Eker, Recep Akdag, Efkan Ala’nin yani sira baskentteki misyon sefleri ve askeri ateseler katildi.



“Pakistan’in kutsal sehitlerini ve yigit gazilerini saygiyla aniyorum”

Pakistan’in Milli Günü’nü kutlayan Bakan Güler, "Dost ve kardes Pakistan halkina sizler adina saygi ve selamlarimi sunuyorum. Bu vesileyle Sayin Cumhurbaskanimizin selamlarini da iletmek istiyorum. Baslangiç olarak, Pakistan’in bagimsizligi ve bütünlügü için cesurca savasan ve en büyük fedakarligi yapan Pakistan’in kutsal sehitlerini ve yigit gazilerini saygiyla aniyorum” ifadelerini kullandi.

“Türkiye Pakistan’in bölgelerdeki agirligindan son derece memnun”

Pakistan’in bölgesinde ve dünyada stratejik bir öneme sahip oldugunu dile getiren Bakan Güler, “Özellikle son yillarda her alanda gelisip güçlenen Pakistan, bölgesinde ve dünyada baris, istikrar ve güvenin insasinda bölgesinde ve dünyada önemli bir rol üstleniyor. Türkiye de Pakistan’in bu bölgelerdeki agirligindan son derece memnun. Ayni sekilde Pakistanlilar da Türk halkinin kalplerinde ve akillarinda müstesna bir yere sahip olacak ve olacaktir. Nitekim Türkiye ile Pakistan arasinda tarihe uzanan köklü, sarsilmaz baglar, ortak degerler, dostluk ve kardeslik iliskileri bulunmaktadir” diye konustu.



“Pakistan’i uluslararasi iliskilerde en güvenilir ve güvenilir ortaklarimizdan biri olarak görüyoruz”

Bakan Güler konusmasini söyle sürdürdü:

“Geçmisten günümüze tasinan bu baglar, ülkelerimiz arasinda çok yönlü isbirligine ve üst düzey iliskilere saglam bir zemin hazirlarken, ortak gelecegimize de yön vermektedir. Bizler en zor zamanlarda birbirine destek olmus, sevinçleri ve üzüntüleri paylasmis, ortak idealleri en güçlü sekilde içsellestirmis iki ülkeyiz. Maruz kaldigimiz vahim olaylar ve dogal afetler karsisinda iki ülkenin birbirine yardima kosmasi, ülkelerimiz arasindaki birlikteligin ne kadar güçlü oldugunu bir kez daha ortaya koydu. Dost ve kardes ülke Pakistan’i uluslararasi iliskilerde en güvenilir ve güvenilir ortaklarimizdan biri olarak görüyor, ikili iliskilerin mükemmel düzeyde olmasina önem veriyoruz. Son yillarda giderek gelisen iliskilerimizi daha büyük ve kapsamli isbirlikleri ile güçlendirme irade ve kararliligini tasiyoruz. Bunlarin basinda askeri isbirlikleri ve savunma sanayi geliyor.”

“Pakistan’la güçlü baglarimizi gelistirmeye ve isbirligi yapmaya kararliyiz"

Pakistan ile savunma sanayii alaninda hayata geçirilen projelerin ortaya koydugu yüksek sinerji ve karsilikli deneyim paylasiminin, yeni ve kapsamli isbirliklerinin önünü açacagina dikkati çeken Bakan Güler, “Karsilikli güven ve birbirimize destek, önümüzdeki dönemde isbirligimizin katlanarak artmasinin en büyük güvencesidir. Bölgesel ve küresel baris ve istikrar için Pakistan’la güçlü baglarimizi gelistirmeye ve isbirligi yapmaya kararliyiz. Türkiye ile Pakistan arasindaki dostluk ve kardesligin buradan sonsuza kadar güçlü bir sekilde devam edecegine yürekten inaniyoruz. Bu vesileyle dost ve kardes ülke Pakistan’in Milli Günü’nü bir kez daha tebrik ediyor, yarin mübarek olacagimiz Kadir Gecesi’ni tebrik ediyorum. Ayrica Kurban Bayraminizi da simdiden tebrik etmek istiyorum” seklinde konustu.

Bakan Güler konusmasini “Pakistan Zindebâd, Türkiye-Pakistan Bahaiçara Zindebâd” ifadeleriyle sonlandirdi.

“Ülkelerimiz, bin yili askin geçmisi olan tarihi köklere dayanan iliskilere sahiptir”

Türkiye ve Pakistan’in bin yili asan geçmisi ve tarihi kökleri oldugunu dile getiren Ticaret Bakani Ömer Bolat, “Türkiye ve Pakistan; dünyanin önde gelen, büyük ve güçlü imparatorluklarinin mirasina sahiptir. Ülkelerimiz arasinda, essiz ve kalici bir kardeslik bagi vardir. Bu bag, diplomasinin ötesine uzanir; ortak degerlere, ortak hedeflere ve birbirlerinin tarihine ve kültürüne dair derin bir anlayisa dayanir. Bu anlayisla da dostlugumuz, her geçen gün güçlenerek devam ediyor. Tarihten bahsetmisken, Muhammed Ali Cinnah’in ileri görüslü liderligini anmamak olmaz. Onun mirasi, Pakistan’in egemen bir ulus olarak büyümesine ve gelismesine tanik oldugumuz bugün, bize ilham vermeye devam ediyor. Ayrica, Pakistanli kardeslerimizin Kurtulus Savasimiz sirasinda ülkemize sagladigi desteklerini de her zaman hatirlayacagiz” diye konustu.



“Liderlerimizin belirledigi 5 milyar dolarlik ikili ticaret hacmine orta vadede ulasmayi hedefliyoruz”

Türkiye ile Pakistan arasindaki ekonomik is birliginin mevcut durumundan büyük memnuniyet duydugunu belirten Bolat, “Son üç yil içerisinde ticaret hacmimiz, 1 milyar dolar seviyesinin üstünde gerçeklesti. Inaniyorum ki, geçtigimiz yil yürürlüge giren Mal Ticareti Anlasmamiz, ikili ticaretimize ciddi bir ivme kazandirmaya baslayacaktir. Bu ivme sayesinde, liderlerimizin belirledigi 5 milyar dolarlik ikili ticaret hacmine orta vadede ulasmayi hedefliyoruz. Diger taraftan, Türkiye, 1 milyar dolari asan dogrudan yabanci yatirimiyla Pakistan’daki en büyük yabanci yatirimcilardan biri konumundadir. Çesitli sektörlerde faaliyet gösteren çok sayida Türk sirketinin Pakistan’da yatirimlari var ve bunlarin hem ihracat hem de istihdam açisindan Pakistan ekonomisine katkilarini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Ayrica, müteahhitlik hizmetleri de giderek artan bir sekilde önde gelen is birligi alanlarimizdan biri haline geliyor. Müteahhitlerimiz, bugüne kadar 3,4 milyar dolar degerinde 72 proje üstlenmistir. Önümüzdeki dönemde, Türk müteahhitlik sirketlerinin Pakistan’in kalkinmasina ve yesil dönüsümüne büyük katki saglayacagina inaniyorum. Bu vesileyle, önümüzdeki dönemde Türk is insanlarimizdan olusan büyük bir heyetle birlikte Pakistan’i ziyaret etme niyetimi belirtmek isterim. Bu ziyaret kapsaminda, Ortak Görev Gücü platformumuzun 2. toplantisini gerçeklestirecegiz. Basbakan Sayin Sahbaz Serif’in teklifi olarak bu Platform, ekonomik is birligimiz kapsamindaki potansiyel alanlarin koordinasyonunda hayati bir rol oynayacaktir” ifadelerini kullandi.

“Türkiye ve Pakistan olarak, savunma sanayimizi gelistirmek için el ele çalistik”

Bir diger önemli is birliginin savunma sanayii alaninda olacagina dikkati çeken Bolat, “Türkiye ve Pakistan olarak, savunma sanayimizi gelistirmek ve daha da güçlendirmek için el ele çalistik. Pakistan’daki Babür sinifi korvetlerin sonuncusu olan, MILGEM projesinin 4’üncü gemisi geçen yil teslim edildi. Diger taraftan, Pakistan’in Süper Mushshak egitim uçaklari da ülkemize teslim edildi. Iki ülke arasinda halihazirda devam eden birçok projenin bulundugunu görmekten de mutluluk duyuyoruz. Bu ortakliklar, uluslarimizin güvenlik çikarlarinin korunmasina yönelik karsilikli güven ve kararliligimizi yansitmaktadir süphesiz” açiklamasinda bulundu.

“Önümüzdeki dönemde bu is birligini her alanda daha da genisletmeye kararliyiz”

Türkiye ve Pakistan’in küresel düzeydeki zorluklarin üstesinden gelme konusunda, birçok uluslararasi platformda bir arada duran sadik müttefikler oldugunu aktaran Bolat, “Bölgede baris ve istikrara yönelik ortak taahhüdümüz, terörle mücadele, bölgesel güvenlik ve insani yardim da dahil olmak üzere çesitli alanlarda yakin is birligimizi desteklemektedir. Önümüzdeki dönemde bu is birligini her alanda daha da genisletmeye kararliyiz. Pakistan Milli Günü’nü kutlarken, Türkiye ile Pakistan arasindaki köklü dostluga olan bagliligimizin buradan bir kez daha altini çizmek istiyorum. Iki dost ve kardes ülke olarak, ortak tarihimizden gelen muvaffakiyetlerimiz bizlere yol gösterirken, ayni zamanda daha yakin bir is birligi saglanmasi ve refah düzeyine ulasilmasi için azmimizi artirmaktadir. Ülkelerimizin daha müreffeh bir gelecege ulasmasi için, ortak tarihimizden gelen bilinçle, gayretle çalisacagimiza ve muvaffak olacagimiza cani gönülden inaniyorum. Yevmi Pakistan Mubarek Türkiye Pakistan Dosti Zindabad” diye konustu.

Pakistan’in kurulusunda zorluklara ragmen dayaniklilik ve kararlilik sergiledigini belirten Pakistan Büyükelçi Junaid, uluslar toplulugu arasinda hak ettikleri yeri almak için çok yol kat ettiklerini kaydetti.

Türkiye-Pakistan iliskilerinin asirlik baglara dayandigini aktaran Büyükelçi Junaid, kardeslik baglarinin bayragini gelecek nesillere aktarmak için birlikte çalismaya devam edeceklerini söyledi.

Kaynak: İHA