Insansiz Nano Helikopter Türk Ordusuna Güç Katacak

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Teknoloji ve Gelistirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde faaliyet gösteren Uludogan Savunma Sanayi Teknoloji firmasi tarafindan gelistirme asamasi devam eden "Insansiz Nano Helikopter" Türkiye’nin disa bagimliligini sona erdirecek ve Türk Silahli Kuvvetlerinin (TSK) gücüne güç katacak.

Insansiz Nano Helikopter Türk Ordusuna Güç Katacak
Firma tarafindan gelistirilen "Insansiz Nano Helikopter” baslikli proje, TÜBITAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programi çerçevesinde 833 proje arasindan, savunma sanayii alaninda desteklenmeye hak kazanan 45 projeden biri oldu.

"Kapali ve Kisitli Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanilabilecek Askeri ve Sivil kullanima Uygun Nano Sinifta Insansiz Helikopter Gelistirme Projesi" çerçevesinde askeri operasyonlar, afet, depremler ve arama kurtarma faaliyetlerinde kullanilabilecek bir Nanokopter ve Uçus Kontrol Sistemi Proje kapsaminda gelistirilecek.

Türkiye’de ilk, dünyada ise ikinci kez hayata geçmesi planlanan projenin, yapilan çalismalarla rakiplerine göre bazi üstünlükleri olan yerli ve milli bir mikro düzeyde Insansiz Hava Araci sistemi olmasi hedefleniyor.

Uludogan Savunma Sanayi Teknoloji Firmasi Yönetim Kurulu Baskani Yüksek Mühendis Seyfeddin Cevdet Uludogan, çalisma alanlarinin insansiz helikopter oldugunu belirtti.

Nano sinifta bir helikopter projelerinin desteklendigini, projenin adinin "Kapali ve Kisitli Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanilabilecek Askeri ve Sivil Kullanima Uygun Nano Sinifta Insansiz Helikopter Gelistirme Projesi" oldugunu ifade eden Uludogan, "Bu kapsamda arkadaslarimizla birlikte projemizi belli bir noktaya getirdik. THS 4 seviyesinde çalismalarimiz devam ediyor, amacimiz THS 9 seviyesine ulasmak ve 2025 yilinda projemizi seri üretime hazir hale getirmek diyebiliriz" dedi.



Disa bagimlilik sonlandirilacak

Projenin tamamlanmasiyla dünyada bu sinifta bir insansiz helikopter projesini tamamlamis ikinci firma olacaklarini belirten Uludogan, "Bu helikopterle birlikte askeri istihbaratta, özel kuvvetlerin kullanimina uygun bir insansiz helikopter projesi gelistirmek. Bu projenin önemi dünya üzerinde sadece bir firma tarafindan gelistirilip kullanilmasi ve ikinci bir firmanin var olmamasi. Biz buna Türkiye’den yerli rakip firma olarak rakip çikmayi planliyoruz, hedefliyoruz. Eger bu projeyi basariyla tamamlarsak, dünyada bu sinifta bir insansiz helikopter projesini tamamlamis ikinci firma olacagiz insallah. Bu alanda disa bagimliligi öncelikle sonlandiracagiz ve askeri stratejik konuda yerli bir çözüm üretmis olacagiz. Ürettigimiz ürünün katma deger payi çok yüksek bir ürün. Bu sinifta bir insansiz helikopterin fiyati 200 bin dolar civarinda. Biz bunu yerli imkanlar üretip ordumuzun kullanimina daha uygun fiyatlara sunmayi hedeflemekteyiz" diye konustu.



"Çok açidan daha avantajli bir ürün"

Projenin teknolojik üstünlügüne deginen Uludogan, sunlari kaydetti:

"Katma deger olarak gram bölü ihracat fiyati çok yüksek bir ürün. Yüksek teknolojiyi içeriyor. O kadar ufak bir cihazin içine bu kadar yüksek teknolojiyi sigdirmak çok zor oldugu için dünyada bunu yapabilen su an ikinci bir firma yok. Bizim Insansiz Nano Helikopterimizin görüs açisi daha yüksek, yapay zeka modülümüz daha gelismis, havada kalma süremiz ve olumsuz hava sartlarina dayanma süremiz daha fazla diyebiliriz. Koaksiyel Rotor yapisi ve arka pervanesi ile daha stabil bir uçus ve daha hizli bir manevra kabiliyetimiz mevcut. Çok açidan daha avantajli bir ürün, daha yenilikçi bir yaklasimla projeyi sürdürüyoruz. Rakibimizin taklidi degil tamamen o sinifta yeni bir ürün üzerinde çalisiyoruz."

Projenin teknolojik boyutu ve Ar-Ge içeriginin belirlenmesinde, nanokopterin aerodinamik tasariminda, sirketin stratejik planlamasinda ve proje yönetimi konusunda Akademik Danismanlik hizmeti veren KBÜ Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Raif Bayir da “Karabük Üniversitesi Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firmamiz Nanokopter düzeyinde bir insansiz hava araci gelistirme projesiyle Teknoparkimiza yerlesmisler. Biz projenin Ar-Ge içerigi ve teknolojik boyutunun gelistirilmesinde, TÜBITAK projesinin hazirlanmasinda, sanayiye uygulanabilirligi konusunda dogru kurulmus bir üniversite sanayi isbirligimiz var. Kendilerine üniversitemizin laboratuvarlari, imkanlarini, içinde bulunduklari bu Teknoloji Gelistirme Bölgesinin imkanlarini en iyi sekilde degerlendirmeleri açisindan akademik danismanlik hizmeti veriyoruz" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA