13'Üncü Çalisma Meclisi'nin Kapanis Toplantisi Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde Yapildi

"Emegin, Sendikal Örgütlenmenin ve Istihdamin Gelecegi" temasiyla düzenlenen 13. Çalisma Meclisi’nin kapanis toplantisi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in tesrifleriyle Cumhurbaskanligi Külliyesi Sergi Salonu’nda yapildi.

13'Üncü Çalisma Meclisi'nin Kapanis Toplantisi Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde Yapildi
"Emegin, Sendikal Örgütlenmenin ve Istihdamin Gelecegi" temasiyla düzenlenen 13’üncü Çalisma Meclisi, 29-30 Nisan tarihlerinde gerçeklesti. 4 oturumda düzenlenen Çalisma Meclisi’nde “Çalisma Hayatinda Insana Yakisir Is, Yesil ve Dijital Dönüsümün Isgücü Piyasasina Etkileri ve Adil Geçis, Sendikal Örgütlenmede Yasanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Toplu Pazarlik Sisteminde Yasanan Sorunlar ve Çözüm Yollari” basliklari ele alindi.

Iki gün boyunca devam eden programda, isçi, kamu görevlileri ve isveren sendika konfederasyonlarinin baskanlari, oda ve borsa birliklerinin baskanlari, sivil toplum kuruluslularinin baskanlari ile akademisyenlerin katilimiyla çalisma hayatina iliskin istisarelerde ve çözüm önerilerinde bulunuldu. Ikinci gününde de devam eden program, Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in tesrifleriyle düzenlenen yemekle sona erdi.

Burada konusma yapan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, çalisma hayatinda; sosyal diyalog mekanizmalarinin etkin bir biçimde isletilmesinin Bakanlik açisindan çok önemli ve faydali gördüklerine vurgu yaparak, “Geçtigimiz yil içerisinde çalisma hayatinda katilimci sosyal diyalog anlayisinin en önemli temsil mekanizmalarindan olan; Üçlü Danisma Kurulu’nu, Kamu Personeli Danisma Kurulu’nu ve Ortak Paylasim Platformu’nu gerçeklestirdik. Çalisma Meclisi ise bu platformlar arasinda, en kapsamli ve en kritik öneme sahip istisare mekanizmalarindan biridir. Bu çerçevede; ilgili bakanliklar, kamu kurum ve kuruluslari, isçi, isveren, ve kamu görevlileri sendikalari/konfederasyonlari, akademisyenler, is dünyasi, uluslararasi ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcilerinden olusan genis katilimli yapisi ile; Çalisma Meclisi toplantilarimizi, sosyal diyalogun hayata geçirilmesi vizyonuyla gerçeklestirmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Isçi, isveren ve kamu iliskilerinin düzenlenmesi noktasinda; ortak çözüm önerilerinin gelistirilmesi, çalisma meclislerinin en önemli hedefleridir”

Isikhan, Türkiye Yüzyili’nin ilk Çalisma Meclisi olan bu seneki programin ‘Türkiye Yüzyili’nda Çalisma Hayati: Emegin, Sendikal Örgütlenmenin ve Istihdamin Gelecegi’ temasiyla gerçeklestirmenin mutlulugunu yasadiklarina dikkati çekerek, “Isçi, isveren ve kamu iliskilerinin düzenlenmesi noktasinda; ortak isbirligi alaninin olusturulmasi, mevcut durum hakkindaki degerlendirmelerin yapilmasi, sorunlarin karsilikli olarak, tartisilarak, ortak çözüm önerilerinin gelistirilmesi, Çalisma Meclislerinin en önemli hedefleridir. Dün ve bugün gerçeklestirilen toplanti ve panellerimiz ile çalisma hayatina dair güncel konular yaninda, gelecege dair firsatlar ve zorluklarla ilgili istisarelerde bulunduk. Iki gün boyunca gerçeklestirilen panelde; çalisma hayatinin gelecegi, insana yakisir is, ikiz dönüsüm ve adil geçis konulari yaninda; sendikal örgütlenmede ve toplu pazarlik süreçlerinde yasanan sorunlar ve çözüm önerilerini kapsamli olarak ele aldik” diye konustu.



“Temel hedefimiz, refahtan herkesin pay alabildigi, insani merkeze alarak büyüyen bir Türkiye’dir”

Bakanliklarin, sosyal taraflarin, sivil toplum kuruluslarinin ve uluslararasi kuruluslarin temsilcileri ile akademisyenlerin katkilari dogrultusunda etkin ve verimli bir Çalisma Meclisi toplantisini gerçeklestirdiklerini aktaran Bakan Isikhan, su ifadelere yer verdi:

“Temel hedefimiz, sadece üreterek büyüyen ve istihdami arttiran bir Türkiye degil; ayni zamanda; ‘insani yasat ki devlet yasasin’ temel degeriyle; refahtan herkesin pay alabildigi, hakkin ve adaletin korundugu, insani merkeze alarak büyüyen bir Türkiye’dir. Bu noktada; Çalisma Meclisi gibi çözüm odakli platformlar; çalisma hayatinin hem yapisal hem de fonksiyonel sorunlarinin çözüme kavusturulabilmesi bakimindan büyük önem tasimaktadir. Bu meclisin çiktilari, özellikle; kayit disi istihdam ve kayit disi ücret, çalisma kosullari, is sagligi ve güvenligi gibi çalisma hayatinin öncelikli sorun alanlarinin kalici olarak çözüme kavusturulmasi için bizlere, gelecege ait önemli firsatlar sunacaktir.”

“Emege ve onun müdafaasina verdigimiz degerin en net kaniti yarin kutlayacagimiz 1 Mayis Emek Ve Dayanisma Günü’dür”

Isikhan, Türkiye’nin 21 yilda sosyal güvenlikten sendikal örgütlenmeye kadar çalisma hayatini ilgilendiren her alanda çok büyük mesafeler kat edildigini belirterek, “Geçmiste; hak ettigi ilgiyi göremeyen sendikacilik ile isçi, memur ve isveren iliskilerini düzenleyen sosyal diyalog mekanizmalari son 21 yilda etkin bir sekilde isletilmistir. Özellikle; örgütlü emek mücadelesinin kendine en rahat yasam alani buldugu dönem, hükümetlerimiz, dönemidir. Çünkü; emek ve alin teri bizim hem maddi hem de manevi dünyamizda derin karsiliklari olan kavramlardir. Emege ve onun müdafaasina verdigimiz degerin en net kaniti yarin kutlayacagimiz 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü’dür. Daha önce kanli olaylarla anilan ve toplumda büyük endiselere yol açan 1 Mayis; Basbakanligi döneminde; Sayin Cumhurbaskanimiz tarafindan 2009 yilinda resmi tatil ilan edilmistir. 1 Mayis resmi tatil yapildiktan sonra hem kutlamalar tüm Türkiye’ye yayilmis; hem de toplumun tüm kesimlerince kutlanmaya baslanmistir” dedi.

Isikhan, Türkiye’nin her yerinde 1 Mayis’in barisçil gösterilerle, anlamina uygun olarak kutlandigini söyleyerek, “Daha önce belli basli marjinal gruplar tarafindan sahip çikilan 1 Mayis; günümüz itibariyle tüm emekçilerimize bir bayram olarak teslim edilmistir. Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde; isçimizin, memurumuzun ve tüm emekçilerimizin hakkinin korunmasi, her zaman öncelikli meselemiz olmaya devam edecektir” degerlendirmesinde bulundu.

Programda Jandarma Genel Komutanligi’nda temizlik isçisi olarak çalisan evli ve iki çocuk sahibi Saadet Tom da bir konusma yapti. Tom, 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü’nü kutlayarak, “Bugün burada, 2018 yilinda taseron isçi olarak çalisirken kadroya geçirilmis bir kardesiniz olarak bulunuyorum. Hepiniz çok iyi biliyoruz ki Sayin Cumhurbaskanimiz bizlere kadro verdi. Emekçiler olarak istedigimiz hastanelere gidemedigimiz günlerden, SSK hastanelerinde ilaç kuyruklarinda beklemekten bugün istedigimiz hastanelerde muayene olacak bir sosyal güvenlik sistemine sayenizde sahip olduk. Çocuklarinin ve ailesinin gelecegi adina büyük kaygilar içerisinde evine helal lokma götürebilmenin telasi içerisinde olan biz emekçiler olarak sizlere tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA