Uzmanindan Durus Bozuklugunu Önlemek Için 8 Kural

Günümüzde iyi bir durusa sahip olmanin kolay olmadigini ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Doç. Dr. Ömer Bozduman, “Durus bozuklugu gelistigi zaman sirt agrisi, omurga rahatsizliklari, kamburluk, eklem sorunlari gibi durumlar ortaya çikar. Bu sikayetlerin göz ardi edilmemesi, durus bozuklugunun kifoz, skolyoz gibi daha büyük hastaliklara yol açmadan tedavi edilmesi büyük önem tasimaktadir” dedi.

Uzmanindan Durus Bozuklugunu Önlemek Için 8 Kural
Durus yani postür, ayakta dururken veya otururken vücudun aldigi pozisyondur. Omurga, bas, omuzlar ve kalçalarin hizalanmasi durusu olusturur. Kusursuz bir vücut olmadigi gibi, mükemmel bir durus da yoktur. Durus bozuklugu yerçekiminin vücut üzerindeki günlük etkileriyle ortaya çikabilir. Ayni zamanda bir yaralanma, hastalik veya genetik nedenlerden dolayi da gelisebilir. Bunlar ekseriyetle kontrol edilemeyen sorunlardir. Durus bozuklugu gelistigi zaman sirt agrisi, omurga rahatsizliklari, kamburluk, eklem sorunlari gibi durumlar ortaya çikar. Bu sikayetlerin göz ardi edilmemesi, durus bozuklugunun kifoz, skolyoz gibi daha büyük hastaliklara yol açmadan tedavi edilmesi büyük önem tasimaktadir. Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ömer Bozduman durus bozuklugu hakkinda dikkat edilmesi gerekenleri anlatti.

“Dogru postür kas ve kemiklerin dengede olmasidir”

Iyi durusun kas gruplarinin, eklemlerin ve baglarin üzerlerindeki stresi azaltan, vücudu esnek tutan, yorgunlugun gelismesini önleyen ve dengeyi korumaya yardimci olacak sekilde hizalanan nötr bir omurga anlamina geldigini ifade eden Doç. Dr. Ömer Bozduman, “En uygun veya etkili durus türü omurganin, basin ve uzuvlarin ayni hizada olmasidir. “Dik durmak” deyimiyle kastedilen budur. Fiziksel olarak dogru omurga hizalamasi, kaslarin ve kemiklerin dengede olmasidir. Dogru durus vücudu kas veya eklemlerde dejenerasyona neden olabilecek yaralanmalara veya streslere karsi korur. Yer çekimi kuvvetine karsi dik durmayi saglayarak vücudun daha verimli çalismasina yardimci olur” dedi.



Çagin hastaligi ’postür bozuklugu’

Günümüzde iyi bir durusa sahip olmanin kolay olmadigini ifade eden Doç. Dr. Ömer Bozduman, “Dijital dünyanin gelismesi, masa basi islerin ve günlük stresin artmasi ile durus bozuklugu sikça görülmektedir. Durus/postür bozuklugu kisinin görünümünü, özgüvenini ve günlük yasam kalitesini son derece etkileyen bir durumdur. Ayrica omurganin yanlis hizalanmasindan kaynaklanan sirt agrisi, omurga fonksiyon bozuklugu, eklem dejenerasyonu postür bozuklugunda sikça karsilasilan sikayetlerdir. Ayrica nefes almada güçlük, bas agrisi, denge bozuklugu da durus bozuklugundan kaynaklanabilir. Durus yani postür bozuklugu fark edildiginde, durusu iyilestirmeye yönelik düzenli egzersiz ve esneme yapmak, ergonomik mobilyalar kullanmak ve vücudun verdigi sinyallere dikkat etmek önemlidir” ifadelerine yer verdi.

Doç. Dr. Ömer Bozduman, durus bozuklugundan kaynaklanan rahatsizliklari söyle açikladi:

“Kifoz (kamburluk), hiper lordoz (içe egilmesi), boyun düzlesmesi, skolyoz, ileri kafa durusu. Durusu düzeltmenin ilk adimi; ayakta durmayi, oturmayi veya uzanmayi etkileyen günlük aliskanliklarin farkina varmaktir. Baska bir üslupla, günlük yasamda ne yapildigi gözden geçirilmeli ve sorunun hangi durumlardan kaynaklandigi tespit edilmelidir. Bazen sikayetlerin giderilmesi çok basit önlemlerle olabilir.”

Doç. Dr. Ömer Bozduman durus bozuklugunu önlemek için ise su uyarilarda bulundu:

“Masa basi çalisiyorsaniz bilgisayarinizi göz hizaniza tasiyan aparatlar kullanin. Sandalyenizi ve oturma seklinizi degistirin. Cep telefonunuza bakarken, basinizi egmek yerine telefonu gözünüzün hizasina kaldirin. Yataginizin uygun olup olmadigini kontrol edin, gerekirse omurga sagliginiza uygun yeni bir yatak alin. Yüksek topuklu ayakkabilar yerine düz ayakkabilar, dolgu topuklu ayakkabilar veya daha destekleyici diger ayakkabilari tercih edin. Fizik tedavi doktorundan destek alin. Yürürken durusunuzun dogru oldugundan emin olun, kendinizi kontrol etme mekanizmasini olusturun. Pilates, yoga gibi postür için faydali olan sporlari yapmayi tercih edin. Gözle görülür sekildeyse bir uzmana basvurun. Durus bozuklugu rahatsiz edici veya gözle görülür derecede ise soruna neyin sebep oldugunu belirlemek için zaman geçmeden ortopedi ve travmatoloji uzmanina basvurulmalidir. Osteoporoz veya artrit gibi tedavi edilebilecek altta yatan herhangi bir durum olup olmadigi kontrol edilir. Eger altta yatan önemli bir rahatsizlik yoksa, uzman doktor düzgün durmaya veya oturmaya yardimci olacak kas gruplarini güçlendirmek için esneme ve postür egzersizleri önerir. Hatta gerekli durumlarda Doktor kontrolünde durus bozuklugunun giderilmesi için korse, fizik tedavi aparatlari gibi yardimci ekipmanlardan da faydalanilir.”
Kaynak: İHA