Uluslararasi Ögrenciler Tokat'ta Is Dünyasiyla Bulustu

Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA), Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi (TOGÜ) ve Tokat Teknopark is birligi ile 2023 yilinda hayata geçirilen "Yabanci Uyruklu Ögrencilere Yönelik Dis Ticaret Egitim Programi" faaliyetleri devam ediyor.

Uluslararasi Ögrenciler Tokat'ta Is Dünyasiyla Bulustu
Program kapsaminda egitim alan uluslararasi ögrenciler, Tokat Teknopark A.S. koordinasyonunda ve OKA Tokat Yatirim Destek Ofisi Uzmanlarinin katilimiyla, Tokat Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan bir sirketi ziyaret etti.

Çalisma ziyaretinde ögrenciler; isletmelerin dis ticaret faaliyetlerinin is hayatindaki uygulamalarini, fabrikadaki üretim süreçlerini yakindan gözlemleme ve isletme içindeki operasyonlari inceleme sansi buldu. Ziyaret ögrencilerin, kendi ülkelerinde hangi hedef pazar ve müsterileri belirleyebileceklerine iliskin fikir edinme imkani da sundu.

Ziyaretin sonunda ögrencilere, 12’den fazla ülkeye ihracat yapan firmanin ürünleri, sektörel tecrübesi, teknolojik altyapisi hakkinda detayli bilgi elde edebilecekleri kataloglar verildi.

Fabrika çalisma ziyareti, ögrenciler tarafindan teorik bilgilerini, sahadaki yansimalariyla birlikte yorumlayabilecekleri önemli bir deneyim olarak degerlendirildi.

Yabanci uyruklu ögrencilere yönelik dis ticaret programlari

OKA tarafindan Samsun, Çorum ve Tokat illerinde uygulanan Yabanci Uyruklu Ögrencilere Yönelik Dis Ticaret Programlari, dis ticaret alaninda Bölgede nitelikli insan kaynagi yetismesine yönelik etkili bir adim olarak degerlendiriliyor. Programlar, uluslararasi ögrencileri bireysel kariyer yolculuklarinda bir adim öne tasirken, ögrencilerin bölgenin ekonomik kalkinmasi için önemli bir rol üstlenmelerine de imkân sagliyor.

OKA’nin 2022 yilinda baslamis oldugu Yabanci Uyruklu Ögrencilere Yönelik Dis Ticaret Programlarina Samsun’da 40, Çorum’da 49, Tokat’ta ise 46 uluslararasi ögrenci katildi.

Programlar kapsaminda uluslararasi ögrencilere Temel Dis Ticaret Egitimi verildi.

“Dis Ticaretin Temel Kavramlari, Is ve Görev Tanimlari”, “Dis Ticaret Kurallari ve Prosedürleri”, “Teslim Sekilleri”, “Istihbarat, Pazarlama Stratejileri” ve “Iletisim” konulari islendi.

2024 yili Mart ayi itibariyla tüm illerde ögrenci-firma eslestirmelerine yogunlasildi. Böylelikle firmalarin talepleri dogrultusunda, ögrencilerin kendi ülkelerinde ticari baglantilar ve güçlü satis kanallari kurmasi saglanacak.
Kaynak: İHA