Bu Kez Sulama Kanalinda Obruklar Olustu

Konya’nin Çumra ilçesinde bulunan toprak kanal olarak devam eden Çarsamba kanali içerisinde 3 ayri obruk olustu. Obruklari inceleyen Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arik, çevredeki vatandaslarin çok yakinina gelmemelerini, baska yerlerde de çökmeler olabilecegini, dikkatli olunmasini ve kanal içerisine girilmesi gerektigini söyledi.

Bu Kez Sulama Kanalinda Obruklar Olustu
Yagislarin azligi ve kuraklik Türkiye’yi etkilemeye devam ediyor. Tarimin baskenti olarak bilinen Konya Ovasi’nda ise basta Çumra ilçesi ve çevre ilçeler ile illerde obruklarin olusumu her geçen gün çogaliyor. Konya Ovasi’nda iklim degisikligi ve suursuz tarimsal sulama nedeniyle yer alti su seviyesinde geçtigimiz aylarda 20 metreye kadar düsüsler kayitlara geçti. Kayit disi kullanilan kuyularin takibi yapilamamasi ve vahsi sulama sonrasi yer alti su kaynaklarinda 50 metreye kadar çekilme meydana gelirken, ovanin kuzey bölgesinde ise 400 metreye kadar açilan kuyulardan su çikmadigi belirlendi. Konya’nin Çumra ilçesi bulunan Çarsamba kanali olarak bilinen Çumra Sulamasi Ana Iletim Kanali olan Apa Alemdar Isale Kanalinin 3 farkli noktasinda obruk olustu. Çökmeyi fark eden mahalle sakinleri durumu yetkililere bildirdi. Yapilan ihbar üzerine olay yerine DSI Konya 4. Bölge Müdürlügü ekipleri sevk edildi. Olusan obruklarin incelenmesi ve önlem alinmasi için güvenlik önlemleri alindi, Apa Barajindan su çikisi düsürüldü.

Gökhüyük, Doganli ve Dineksaray Mahalleri yakinlarinda olusan obruklarda incelemelerde bulunan Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arik, "Bölge içerisinde zaten su anda içinde bulundugumuz alan Insuyu formasyonu dedigimiz formasyonun oldugu bölge. Bu Insuyu genellikle suyla karsilastigi zaman çözünebilir nitelikte birimlerden olusuyor. Buradaki kanal aslinda Çarsamba çayinin güzergahi üzerinde Çarsamba Çayi’nin oldugu yerde toprak kanal seklinde devam ediyor. Uzun geçen kurak geçen kis mevsiminden sonra sular geldigi zaman da tabii ki alttaki Çarsamba çayinin altindaki gevsek tutturulmus malzeme içerisindeki çatlaklar biraz daha genislemis ve alttaki bosluklara dogru hareket etmis. Bu alttaki zaten var olan boslugun üstteki malzemenin tasinmasi tasinamamasi sonucu çökmesini gösteriyor. Yani bölgedeki kurakligin en önemli göstergelerinden birisi. Bu havza içerisinde bu tarz çöküntüler özellikle yagislardan sonra meydana geliyordu. Yogun yagislardan sonra burada da su akisiyla meydana gelmis olmasi benzer bir görüntüyü ortaya çikariyor" dedi.

Çevre halkina uyarilarda bulunan Obruk Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Arik, "Çevredeki vatandaslar incelemek için de olsa çok yakinina gelmesinler. Zira çatlaklarin devami var. Daha güneydeki göçüklerde ayni sey var. O yüzden su anda zaten Devlet Su Isleri konuya müdahale ediyor. Bunlar doldurulduktan sonra belki buraya gelinebilir. Tabii vatandaslar, bunun disinda baska yerlerde de çökmeler olabilir kanal içerisine girmemelerini öneririz. Bu bölge içerisinde biz Konya AFAD Il Müdürlügüyle birlikte yürüttügümüz proje çerçevesinde çalismalarimizi tamamladik ve duyarlilik haritamizi olusturduk. Burasi yüksek duyarli alanlardan bir tanesi ve bölge içerisinde zaten yakinlarda hemen en eski obruklardan birisi olan Gökhüyük Obrugu bulunuyor. Gökhüyük obrugunun disinda bölgede Çumra Apa bölgesi obruklari vardi geçmiste. Dolayisiyla bura da obruk açisindan en azindan potansiyel arz eden bir yer. Dolayisiyla burada obruk olusumuyla ilgili, dogal sartlari degistirme sansimiz yok ama kullanimiyla ilgili bir takim önlemler alinabilir" diye konustu.

Kaynak: İHA