'Asilar Ölümcül Hastaliklara Karsi Koruma Saglar'

Asinin insanlik için tarihi bir bulus oldugunu belirten Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Nazli Karakullukçu Çebi, “Asi karsitligini önlemek sorumlulugumuz olmalidir. Asilar çocuk felci, tetanoz, difteri gibi ölümcül hastaliklara karsi çocugunuzu korumanin yaninda, hastaliklarin çocuktan çocuga yayilimini önleyerek büyük oranda azaltilmasini veya ortadan kaldirilmasini saglar” dedi.

'Asilar Ölümcül Hastaliklara Karsi Koruma Saglar'
Liv Hospital Samsun Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Nazli Karakullukçu Çebi, her yil Nisan ayinin son haftasinda kutlanan “Asi Haftasi” nedeniyle asinin önemi hakkinda bilgilendirmede bulundu.

“Asi insanlik tarihi için önemli bir bulustur”

Asinin insanlik tarihini etkileyen çok önemli bir bulus oldugunu söyleyen Uzm. Dr. Çebi, “Dünyada her yil asi ile önlenebilir hastaliklardan 2-3 milyon çocuk ölmektedir. Küresel asilama ile bunun 1,5 milyonu önlenebilir. Asilar çocuk felci, tetanoz, difteri gibi ölümcül hastaliklara karsi çocugunuzu korumanin yaninda, hastaliklarin çocuktan çocuga yayilimini önleyerek büyük oranda azaltilmasini veya ortadan kaldirilmasini saglar” diye konustu.



“Öncelikli görevimiz hastaliklari önlemek”

Öncelikli görevlerinin hastaliklari önlemek oldugunu belirten Uzm. Dr. Çebi, “Biz hekimlerin öncelikli görevi, hastaliklari tedavi etmek degil, hastaliklarin önlenmesini saglamaktir. Asilar bu amaca hizmet eden elimizdeki en önemli araçtir. Ülkemizde aile sagligi merkezlerinde 13 hastaliga karsi ücretsiz asilama yapilmaktadir. Her yil bu sayede 14 bin. 296 çocugun ölümü engellenmektedir. Çocuklarimiz ve ülkemizin saglikli gelecegi için çocuklarimizi asilatmaliyiz” seklinde konustu.



“Dünyada asilanma oranlarinda düsüs var”

Son yillarda asilamanin kanitlanmis faydalarinin iyi bilinmesine ragmen çocukluk çagindaki asilanma oranlarinda global bir düsüs yasandiginin altini çizen Uzm. Dr. Çebi, "Avrupa‘da 2017 verilerine göre kizamik vaka sayisinin bir önceki yila göre yaklasik 3 kat arttigi ve tani alan vakalarin yüzde 87‘sinin asilanmayi reddettigi tespit edilmistir. Yine Avrupa‘da bogmaca, tetanoz ve difteri asisi ile bagisiklama orani yüzde 92‘ye, Amerika‘da ise yüzde 91‘e kadar düsmüstür” ifadelerini kullandi.

“Asi karsitligini önlemek sorumlulugumuz olmali”

Türkiye‘de de genel asilanma oranlarinda düsüs yasandiginin belirlendigini ifade eden Uzm. Dr. Çebi, “Ülkemizde kizamik, kizamikçik, kabakulak, difteri, aselüler bogmaca, tetanoz, konjuge pnömokok ve Hepatit B asilari ile bagisiklama oranlari 2016 yilinda yüzde 98 iken sonraki yilda yüzde 96‘ya gerilemistir. Bu yüzden Dünya Saglik Örgütü’nün 2019 yili için belirledigi 10 küresel sorun içerisinde asi reddine de yer vermistir. Bu baglamda asi karsitligini önlemek toplumsal bir sorumluluk olmalidir” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA