230 Bin Ilmek Atarak Dokudu, Halisina 100 Bin Lira Deger Biçti

Amasya’da ebatlari 40 ile 45 santim olmasina ragmen dokunmasi 9 ayi asan yüzde yüz el yapimi 2 Hereke ipek hali toplam 230 bin ilmek atilarak olusturuldu. Halk Egitimi Merkezi, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un dokudugu halilarin tezgahtan kesimi için tören düzenledi. Ipek hali sanatinin degerine isaret eden 61 yasindaki kursiyerin, el emegi ve göz nuru eserlerinin tanesini deger biçtigi 100 bin liradan satabilecegini açikladi.

230 Bin Ilmek Atarak Dokudu, Halisina 100 Bin Lira Deger Biçti


Yüzde yüz el yapimi hali

Amasya Sehit Mehmet Gök Halk Egitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarinin yasatilmasi için düzenledigi kurslardan Hereke ipek hali kursu özellikle de emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halisini diger halilardan ayiran özellikler arasinda çift dügüm teknigi kullanilmasi, ince ve kalin çift atki teknigiyle örülmesi ile kesiminin el makasiyla yapiliyor olmasi yer aliyor. Ayrica Hereke halilarin en önemli özelligi yüzde yüz el yapimi olmasi. Dokunmasi yillar alabilen Hereke hali, dünyanin en ince ve en saglam halisi olarak biliniyor. Yapiminda, çözgüsünde birinci sinif ipek ip kullaniliyor.

“Ipek halinin degeri maalesef bilinmiyor”

Çiçek ve canli motiflerinden esinlenerek halilarini dokuyan memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, “Ipek halinin degeri maalesef bilinmiyor. Tanesini 100 bin liradan asagi satmam. Biri bes aylik emek. Asgari ücretten hesaplandiginda 100 bin lira tutuyor” dedi.



“Terapi gibi geliyor”

Merkezdeki farkli kurslarda egitim almasinin ardindan usta ögretici Fehmiye Bozkurt’un düzenledigi Hereke ipek hali kursuna katilip bu sanatin inceliklerini ögrenen Ulavur, “4 ayda yaptigim pano haliya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla sürene ise 130 bin ilmek atarak dokudum. Çok sabir ve emek istiyor ama çok keyifli. Motifin ilmegini, rengini düsünüyorsun. Stres kalmiyor. Bedava terapi gibi geliyor” diye konustu.

Sehit Mehmet Gök Halk Egitimi Merkezi yöneticileri, emektar kursiyerlerinin eserinin tezgahtan kesimi için özel tören düzenledi.

Törene, Amasya Milli Egitim Müdürlügü’nden Sube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Sehit Mehmet Gök Halk Egitimi Merkezi Müdürü Ibrahim Özarslan da katildi.

Kaynak: İHA