BAE, Israil'in Saldirisinin Ardindan Deniz Yoluyla Gazze'ye Yardimlari Durdurdu

Birlesik Arap Emirlikleri’nden bir yetkili, Israil ordusunun Gazze Seridi’nde uluslararasi yardim kurulusu World Central Kitchen (WCK) çalisanlarini öldürmesinin ardindan deniz yoluyla Gazze Seridi’ne yapilacak yardimlari durdurdugunu açikladi.

Israil’in düzenledigi saldirida uluslararasi yardim kurulusu World Central Kitchen’a (WCK) bagli 7 çalisanin hayatini kaybetmesinin ardindan Gazze Seridi’ne deniz yoluyla ulastirilmasi planlanan yardimlar devam etmeyebilir. Adi açiklanmayan Birlesik Arap Emirlikleri’nden bir yetkili, Israil ordusunun düzenledigi saldirida Gazze Seridi’nde uluslararasi yardim kurulusu World Central Kitchen (WCK) çalisanlarini öldürmesinin ardindan Güney Kibris Rum Yönetimi’nden (GKRY) deniz yoluyla Gazze Seridi’ne yapilacak yardimlari durdurdugunu açikladi.

BAE’li yetkili, Israil’den daha fazla güvenlik garantisi ve Gazze’deki yardim çalisanlarinin ölümlerine iliskin kapsamli bir sorusturma beklediklerini ifade etti.



Ilk gemi 12 Mart’ta yola çikmisti

BAE Gazze’ye deniz yoluyla yapilan yardim sevkiyatlarini finanse etmis, WCK ise bu sevkiyatlari organize etmisti. Ispanyol sivil toplum kurulusu Open Arms, ABD merkezli yardim kurulusu World Central Kitchen (WCK) ve BAE’nin destegiyle 200 tonluk ilk yardim gemisi 12 Mart’ta GKRY’nin Larnaka Liman’inda Gazze’ye dogru yola çikmis, 15 Mart’ta Gazze’ye ulasmisti. Geçtigimiz cumartesi günü ise GKRY’den yola çikan 3 yardim gemisi ise dün aksam saatlerine Gazze’ye varmisti.

Öte yandan Israil ordusunun Gazze Seridi’nin merkezindeki Deir el-Balah’a gerçeklestirdigi saldirida WCK çalisani 7 kisi hayatini kaybetmisti.
Kaynak: İHA