Sanal Kart Dolandiricisi Sahte Kimlikle Yakalandi Açiklamasi Gerçek, Parmak Izinde Ortaya Çikti

Sanal kredi kartlari araciligiyla dolandiricilik yapan, yasakli sitelerden elde edilen kara paralari aklamaya yönelik kredi karti faaliyetlerini sürdüren hakkinda 105 dosyadan 54 yil kesinlesmis hapis cezasi bulunan zanli devriye gezen Asayis Büro ekiplerinin dikkati sayesinde sahte kimlikle yakalandi.

Sanal Kart Dolandiricisi Sahte Kimlikle Yakalandi Açiklamasi Gerçek, Parmak Izinde Ortaya Çikti
Yurt genelinde son zamanlarda gündem olan telefon dolandiriciligi, sanal alisveris sitesi gibi dolandiricilik suçlarinda artis yasaniyor. Özellikle üniversite ögrencilerinin kartlarini kiralayarak bu sekilde elde edilen kara paralari aklamaya yönelik faaliyet sürdüren dolandiricilik suçlarindan 105 farkli sikayet dosyasi bulunan ve 54 yil 6 ay aranmasi oldugu tespit edilen zanli Arnavutköy Karlibayir Mahallesi’nde Ilçe Emniyet Müdürlügü’ne bagli Asayis Büro ekiplerinin devriye görevi esnasinda süphelenip durdurulmasi üzerine yakalandi. Sahsi durduran polisler kimligin sahte oldugunu tespit edince polis merkezine parmak izi tespiti için götürülen zanlinin Birol Ercan isimli sahis oldugu tespit edildi. Emniyetteki islemlerinin ardindan adliyeye sevk edilen zanli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

“500 TL gibi cüzi miktarda paralara insanlar kandirilarak banka hesaplari yasadisi para akisinda kullanilmaktadir"

Konuyla alakali özellikle üniversite ögrencilerinin bu tarz dolandiricilik hususlarina maruz kaldigini belirten Av. Melik Döngelci, “Türk Ceza Kanunu’nda dolandiricilik suçu 157. Madde ve devaminda düzenlenmistir. Bahsedilen olayimizda ceza kanunun 158 - F Maddesinde dolandiriciligin nasil gerçeklestigi belirtilmistir. Dolandiricilar maddi durumu iyi olmayan ve para ihtiyaci olan kisileri bulup onlara sanal kart olusturup onlarin üzerine hesaplar açarak elde ettikleri gelirleri bu hesaplara aktarip hesap sahiplerine cüzi miktarlar verdikten sonra paralari kendilerine almaktadirlar. Dolandirilan sahislar sikayetçi oldugunda resmi banka hesaplari belirtilen sahislara gittigi için ilk olarak bu sahislar yargilanir ve asil sahislara ulasilmaya çalisilir. 10 yila kadar hapis cezasi gerektiren bir durumdur vatandaslarimiz küçük menfaatler için banka hesaplarini baskalarina kullandirtmamalidirlar. Sirf bu para ihtiyaçlari göz önüne alinarak 500 TL gibi cüzi miktarda paralara insanlar kandirilarak banka hesaplari yasadisi para akisinda kullanilmaktadir. Kullanilan banka hesaplari sahipleri de dolandiricilik suçundan ceza alma durumunda oluyorlar. Bankacilik ve kredi kurumlarini kullanmak suçuyla dolandiricilik suçu düzenlenmis durumda. Vatandaslarimiz tanimadiklari kimseden gelecek paralari kabul etmemelidirler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA