Çatidan Düsmesi 35 Yildir Tutmayan Kalçasinin Iyilesmesine Vesile Oldu

Giresun’un Çamoluk ilçesine bagli Sarpkaya köyünde ikamet eden ve besicilikle ugrasan Ümit Tunç (42) çatidan düsüp sol legen kemigi kalça yuvasini (asetabulum kemigini) kirdi. Tunç’un çatidan düsüp sol kalça yuvasi kemigini kirmasi 35 yildir hareket kabiliyetini yitiren sag kalça ekleminin Erzincan’da ilk kez gerçeklesen basarili bir ameliyatla iyilesmesine vesile oldu.

Çatidan Düsmesi 35 Yildir Tutmayan Kalçasinin Iyilesmesine Vesile Oldu
Erzincan Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesi Ortopedi Klinigi’nde oldukça nadir bir operasyon olan kalça eklemindeki kemik birlesimini çözüp protez yerlestirme ameliyati basariyla gerçeklestirildi.

Tedavisi Erzincan Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesinde süren ve yürümek için gün sayan Ümit Tunç’un, 35 yildir hareket kabiliyeti olmayan sag kalçasi hareket kabiliyeti kazandi.

2 yil önce köyde çatidan düsmesi sonucu sol kalça yuvasini kirdigini ifade eden Ümit Tunç, “Besicilikle ugrasiyorum. 2022 yilinda çatidan düstüm ve sol legen kemigim ve sol kalça yuvasi kemigim kirildi. Buraya geldim. Doktor Burak beyle tanistim. Beni ameliyat etti ve sag kalçamda olan sorunu da tespit etti. Sol kalçam düzeldikten bir sene sonra da beni çagirdi geldim. Simdi de sag kalça ameliyatini yaptilar. Sagligima kavustum. Hepsine minnettarim” dedi.

Doç. Dr. Nizamettin Koçkara ile birlikte ameliyati gerçeklestiren hekimlerden Dr. Ögretim Üyesi Mehmet Burak Gökgöz ise, “Hastamizla ilk 2022 yilinda tanismamiz oldu. Sol kalçasindaki kirik nedeniyle. Hastanemizde cerrahisini gerçeklestirmistik. O zamandan sag kalçasindaki hareketsizliginden sikayetleri mevcuttu. Sol tarafi tamamen iyilestikten sonra sag kalçasindaki sorun için klinigimizde protez yöntemiyle hazirliklari tamamlayip ameliyatimizi gerçeklestirdik.” diye konustu.

Erzincan Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesi Ortopedi Servisi Anabilim Dali Baskani Doç. Dr. Nizamettin Koçkara da, “Biz Ümit beyle 2 yildir tanisiyoruz. Daha önce sol kalça kirigi sebebiyle ameliyatini yapmistik. Sol kalça yuvasindaki kirigin iyilesmesi sonrasi sag kalçasindaki sorundan bize bahsetti. 35 yil evvel kendisi geçirdigi ameliyatlar sonrasinda sag kalça kemiginin sag kalça yuvasina tamamen kaynadigini ve kalça kemigi ile legen kemiginin tek ve hareketsiz bir kemik haline geldigini tespit ettik. Hastanin sag kalçasinda tamamen hareket kabiliyetinin ortadan kalktigini tespit ettik. 35 yildir sag kalça ekleminde hareket yoktu çünkü kalça kemigi tamamen legen kemigine kaynamisti. Kalça eklemi bizim için vücudun en büyük eklemidir. Kalça eklemi vücuttaki diger eklemlerle bir bütün koordinasyon içerisinde çalisir. Eger kalça ekleminin hareketi ortadan kalkarsa bundan özellikle omurga çok etkilenir. Ve bu hastalarda çok ciddi bel agrilari, omurga agrilari olur. Ümit beyde de aynilarini saptadik. Ve kalça eklemindeki kemik birlesimini çözüp oraya protez ameliyati yapip bu parçayi hareket haline getirmek için geçen hafta bir ameliyat uyguladik ve oldukça basarili bir sonuç aldik. Artik hastamiz sag kalçasini hareket ettirebiliyor ve kullanabiliyor. Sagligina kavusmasi için çok önemli bir adim. Bu ameliyatlar oldukça nadir yapilabilen ameliyatlar. Erzincan’da ilk kez gerçeklestirdik. Hastamiz yakinda yürüyebilecek” ifadelerine yer verdi.

Erzincan Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Ufuk Kuyrukluyildiz, hastanenin son yillarda Erzincan disinda çevre il ve ilçelere de hizmet verdigini kaydederek, “Türkiye’de çok ender Erzincan’da da ilk yapilan bir ameliyat oldu. Bu hastamiz Giresun’dan geldi. Saglik en büyük nimet. Bizler de Erzincan Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesi olarak insanlarin sagligina kavusmasi için elimizden geleni yapiyoruz. Bu minvalde günde yaklasik 4500 poliklinik hastamiz var. Yaptigimiz istatistiklerde bu 4500 hastamizin yaklasik yüzde 25’i ila 30’u Erzincan disindan gelen hastalarimiz. Bu bizim hastanemiz için oldukça onur ve güven verici bir istatistik. Bütün hekimlerimiz canla basla çalisiyorlar.” dedi.

Kaynak: İHA