135 Yillik Geçmisi Olan Trabzon Fanilasi Cografi Isaret Alma Yolunda

Zengin dokuma kültürüne sahip Trabzon’da yaklasik 135 yildir üretilen ve Kurtulus Savasinda Mehmetçigin de giydigi Trabzon Fanilasi cografi isaret alma yolunda emin adimlarla ilerliyor.

135 Yillik Geçmisi Olan Trabzon Fanilasi Cografi Isaret Alma Yolunda
Kisin sicak, yazin serin tutma özelligi bakimindan günümüzde de yogun tercih edilen ve tamamen organik malzemeden üretilen Trabzon Fanilasi, 1890’li yillardan sanayilesmeyle birlikte Trabzon’da üretilmeye baslandi. Günümüzde sehrin farkli yerlerindeki mahallelerde dokunarak yasatilmaya çalisilan Trabzon Fanilasi için cografi isaret alma hazirliklari tamamlandigi ve basvuru asamasina gelindigi kaydedildi.

"Kurtulus Savasinda Mehmetçigimiz giydi"

Trabzon Fanilasinin tarihi 1890’li yillara kadar uzandigini, Trabzon Fanilasini Kurtulus Savasinda askerlerimizin giydigini kaydeden Trabzon Olgunlasma Enstitüsü Müdürü Sibel Karabina, “Trabzon fanilasi 1890’li yillarin sonunda sanayilesmeyle beraber Trabzon’da üretilmeye baslandi. Trabzon dokuma kültürü olan bir kentimiz. Burada Osmanli zamaninda keten bezi ile keten dokumalarla feretiko dokumalar yapiliyordu. Daha sonra sanayilesmeyle birlikte örgü makinasiyla Trabzon’a yerlesti. Mumhane ’de özel bir girisimcinin kurdugu fabrikada bayanlar tarafindan tezgâhlarda dokumaya baslandi. Daha sonra Yenicuma, Faroz, Çarsibasi, Vakfikebir gibi yerlerde kadinlarin geçim kaynagi olacak sekilde dokunmaya baslandi. Trabzon Fanilasi, Kurtulus Savasinda askerlerimizin giydigi giysi oldu. Trabzon Fanilasi hala ilk günkü üretimiyle devam ediyor. Fanila daha sonra bayanlarin çeyizlerinde olsun, günlük yasamda olsun kullanilmaya devam etti. Bu meslek unutulmadan mahalle aralarinda kadinlarimizin tarafindan tezgâhlarda dokunmaya devam ederken Trabzon Olgunlasma Enstitüsünde de yaklasik 20 yildir atölyede buna yönelik çalismasini sürdürüyor. Trabzon Fanilasina ilgi çok yogun” dedi.



Cografi isaret almasi yönünde çalismalara baslandi

Trabzon Fanilasi için cografi isaret alma çalismalari basladigini ifade eden Karabina, “Trabzon fanilasi 100 yildan fazla bu bölgede üretildiginden cografi isaret alma konusunda çalisiyoruz. Gerekli hazirliklar yapildi su anda basvuru asamasinda. Trabzon Fanilasi organik ipten yapildigi için kisin sicak tutma özelligine sahip yazin da terletmiyor. Trabzon Fanilasi yasatilmasi için özel sektörde halen üretilmeye devam ediyor. Milli Egitim Bakanligina bagli kurumumuzda da üretime devam ediyor. Kurumumuzda su anda 18 kursiyerimiz var. Halk Egitim Merkezinde de kurslar açilarak yayginlastirma çalismalari yapiliyor” diye konustu.

Trabzon Fanilasinin yapiminda herhangi bir katki maddesinin olmadigini ifade eden Olgunlasma Enstitüsü usta ögreticilerinden Büsra Altuntas, “Bütün isi, tek tek, ilmik ilmik elle yapiyoruz. Tamamen ham pamuk yapiliyor herhangi boya yok, katki maddesi yok, tamamen organik. Trabzon fanilasi eskiden bayanlarin çeyizinde olurdu günümüzde yine tercih ediliyor. Su anda da kurumumuzda üretimi devam ediyor” seklinde konustu.

Trabzon Fanilasinin günümüzde halen ragbet gördügünü kaydeden bir diger usta ögretici Gönül Ünver ise ”Trabzon Fanilasina 25 yildir emek verdim. Bu alanda ögrenciler yetistirdim. Trabzon Fanilasinda bir ara duraklama olmustu biz bunu okullara tasiyarak daha genis boyutta çalismasini baslatip ögrenciler yetistirdik. Günümüzün teknolojisine ayak uydurarak fanilayi dis giyim olarak da yapmaya basladik. Bunun yani sira, organik pamuk ipligi daha saglikli oldugu için bebek ürünlerine de girdik. Günümüzde fanila olarak bayagi ragbet gördü çünkü yazin serin, kisin sicak tutuyor. Trabzon fanilasini giyen bir daha almak istiyor, çünkü giyince içerisinde rahat ediyor. Özellikle astim hastasi çocuklar için de tercih ediliyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA