Saglik Bakani Koca Açiklamasi 'Malpraktis, Türkiye'de Kökten Çözülüyor'

Yedikule Gögüs Hastaliklari ve Gögüs Cerrahisi Egitim ve Arastirma Hastanesi’ni ziyaret eden Saglik Bakani Fahrettin Koca, “Beyaz reformla birlikte düzenlenen Malpraktis Yasasi var. Dünyada benzeri olmayan sekliyle Malpraktis, Türkiye’de kökten çözülüyor" dedi.

Saglik Bakani Koca Açiklamasi 'Malpraktis, Türkiye'de Kökten Çözülüyor'
Saglik Bakani Fahrettin Koca, Zeytinburnu’nda esnaflari ziyaret ederek vatandaslarla bir araya geldi. Bakan Fahrettin Koca’ya Zeytinburnu Belediye Baskani Ömer Arisoy, eslik etti. Ögle namazini Millet Camii’nde kilan Bakan Koca, 58. Bulvar esnafini ziyaret etti. Ziyaretin ardinda Bakan Koca, Yedikule Gögüs Hastaliklari ve Gögüs Cerrahisi Egitim ve Arastirma Hastanesine geldi. Bashekimlik binasinda hastane yöneticileri ve çalisanlari ile bir araya gelen Bakan Koca, daha sonra gazetecilere açiklamalarda bulundu.

"Dünyada hekimlik, sigorta sirketleri ile avukatlar arasina sikismis durumda”

Hekimlerin yapmis olduklari operasyonlardan sonucu kötü olan ve hekimlerin tazminat ödemelerini sonlandiran yasa ile konusan Bakan Koca, “Beyaz reformla birlikte düzenlenen Malpraktis Yasasi var. Dünyada benzeri olmayan sekliyle Malpraktis, Türkiye’de kökten çözülüyor. Kasit olmadikça saglik çalisanina veya hekime rücu edilme durumu söz konusu degildir. 1 buçuk yildan fazla zaman geçti, devam eden davalar dahil olmak üzere bugüne kadar hiçbir hekim arkadasimiza rücu söz konusu olmadi. Kasit olmadikça rücu söz konusu olmayacak. Kasit varligi mahkeme karariyla sabitse o zaman cezaevinde olan bir kisiden bahsediyoruz. Bu anlamda beyaz reformun en büyük kazanimlarindan bir tanesi Malpraktis Yasasi oldu. Dünyada hekimlik, sigorta sirketleri ile avukatlar arasina sikismis durumda. Türkiye uygulamada dünyada örnegi olmayan bir ülke hekim arkadaslarimizin uygulamadaki basarilarini biliyoruz” dedi.



“Bahsettiginiz bilirkisi raporuyla tespit edilen özel sektörde çalisan biriyle ilgili olan bir davadan bahsediyoruz”

Özel sektörde çalisan bir hekimin 39 milyon tazminat ödemesiyle ilgili konusan Bakan Koca, “Malpraktis, bu uygulamadaki basarimizi sürdürmek için son derece önemli bir yasaydi. Bu yasa ile kasit olmadikça rücu söz konusu olmayacak. Bahsettiginiz bilirkisi raporuyla tespit edilen özel sektörde çalisan biriyle ilgili olan bir davadan bahsediyoruz. Kamuda çalisan hiç kimsenin bu anlamda kasit olmadikça rücu durumu söz konusu olmayacak. Özel sektör ayri. Kamuyla ilgili güvence saglanmis durumda. Bu anlamda hiçbir hekim arkadasimiz endise etmesin. Devam eden ve bundan sonra olacak olan davalarla ilgili kasit, mahkeme karariyla sabit degilse hiçbir sekilde rücu söz konusu olmayacak. Bu yasa dünyada benzeri olmayan hekimleri güvence altina alan bir yasa oldugunu bilelim” seklinde konustu.



“700 yatakli bir hastanenin yakinda yapim ihalesine çikiyoruz”

Zeytinburnu’nda yeni bir hastanenin yapim ihalesine çikildigini söyleyen Bakan Koca, “Zeytinburnu’yla ilgili ciddi bir saglik kurulusuna ihtiyacimizin oldugunu biliyoruz. Buradan arsasini planladigimiz, imar durumunu belediye baskanimin da bu noktada bitirdigi ve projesini de bitirmis oldugumuz 700 yatakli bir hastanenin yakinda yapim ihalesine çikiyoruz. Var olan hastanenin 300 yatakli hastane ile birlikte saglik kampüsünde toplam 1000 yatakli egitim, arastirmasin Zeytinburnu kavusmus olacak. Bununla ilgili 2026 yili sonunda bitirmeyi planladik. Burada gögüs hastaliklari, gögüs cerrahisinin önemli oldugunu biliyoruz. Gögüs hastaliklari, gögüs cerrahisinin önde oldugu ama onkoloji, KVC dahil bütün birimleriyle yetkin olan hastanin bir baska hastaneye sevk edilmedigi, sehir hastanesi standartlarinda bir hastaneye Zeytinburnu kavusmus olacak. 2026 yili sonu için bitirmeyi planladik” ifadelerini kullandi.

Zeytinburnu’na yeni bir saglik kompleksine ihtiyaci oldugunu söyleyen Bakan Koca, “Baskanimla da konustum, var olan alanin saglik alani olarak, saglik kurulusu yapilmasindan yanayim. Bu konuyla da ilgili Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimiz Mehmet Özhaseki’yle onunla görüsmüs olacagim. Burayi da saglik alanina katmak istiyoruz. Çabamiz o yönde olacak” cümlelerini kullandi.

Bakan Koca, açiklamalarin ardindan hastaneden ayrildi.
Kaynak: İHA