Nijerya'da Kaçirilan 280'Den Fazla Ögrenci Serbest Birakildi

Nijerya’nin Kuriga kasabasinda 7 Mart’ta kaçirilan yaslari 8 ila 15 arasinda degisen 280’den fazla ögrenci serbest birakildi.

Nijerya’nin kuzeybatisindaki Kaduna eyaletine bagli Kuriga kasabasinda yaslari 8 ila 15 arasinda degisen 280’den fazla ögrenci ve bir ögretmen motosikletli saldirganlar tarafindan 7 Mart’ta kaçirilmisti. Nijeryali yetkililer, kaçirilan 280’den fazla Nijeryali ögrencinin “zarar görmeden” serbest birakildigini söyledi.

Kaduna Eyalet Valisi Uba Sani, ögrencilerin, kaçiranlarin talep ettigi fidye için belirlenen sürenin dolmasina bir kaç gün önce serbest birakildigini dile getirerek detay vermedi.

Fidye ödenmedi

Nijerya’da kaçirilan ögrenciler fidye ödemelerinin ardindan serbest birakilirken bu kez fidye ödemeden ögrencilerin serbest birakildi. Vali Sani, ögrencilerin serbest birakilmasinin ardindan Nijerya Devlet Baskani Bola Tinubu’ya tesekkür etti. Sani, “Nijerya ordusu da cesaret ve kararlilikla suç unsurlarinin azaltilabilecegini ve toplumlarimizda güvenligin yeniden tesis edilebilecegini gösterdigi için özel bir övgüyü hak ediyor” dedi.

Ögrencileri kaçiranlar 690 bin dolar fidye talep etmisti.

Askeri operasyon baslatilmisti

7 Mart’ta 187’sinin ortaokul, 125’nin ilkokul ögrencisi kaçirilmis, daha sonra ögretmen ve 25 ögrenci kaçmayi basarmisti. Kaçmayi basaran ögretmen bölge halkinin ögrencileri kurtarmaya çalistigini ancak saldirganlarin yerel halki etkisiz hale getirdigini ifade etmisti. 14 yasindaki bir kiz ögrenci ise silahli saldirgan tarafindan vurularak hayatini kaybetmisti. Çocuklarin bulunmasi için askeri operasyon baslatilmisti.

Ocak ayinda da saldirganlar bölgede bir okul müdürünü öldürmüs ve karisini kaçirmisti. Birlesmis Milletler Nijerya Ofisi, siddet olaylarindan kaçarak bir kampa siginan en az 200 kisinin Borno eyaletinin Gamboru Ngala kasabasinda Kamerun siniri yakinlarinda yakacak odun toplarken, pusuya düsürülüp kaçirildigini duyurmustu.
Kaynak: İHA