ABD'den Moskova Saldirisi Ile Ilgili Açiklama

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby Moskova saldirisinda Ukrayna’nin rolünün olduguna dair bir kanit bulunmadigini söyledi.



Rusya’nin baskenti Moskova’daki bir konser salonuna düzenlenen saldirinin yankilari sürerken, ABD’den saldiriya iliskin açiklama geldi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, Moskova saldirisinda Ukrayna’nin rolünün olduguna dair bir kanit bulunmadigini söyledi.

“Korkunç” olarak niteledigi saldiri ile ilgili bilgi toplamayi sürdürdüklerini kaydeden Kirby, “Bu erken saatte, sizi Ukrayna ile herhangi bir baglanti hakkinda bilgiden mahrum birakacagim” ifadelerini kullandi. Kamuoyuna yansiyan görüntüleri izlemenin çok zor oldugunu vurgulayan Kirby, “Henüz haberi almamis anneler, babalar, erkek ve kiz kardesler, ogullar ve kizlar var. Ve bu zor bir gün olacak” dedi.

Kirby, iyi dileklerinin silahli saldirinin kurbanlariyla birlikte oldugunu da sözlerine ekledi.

“Güvenilir delil varsa Rusya ile paylasin”

Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mariya Zaharova ise dünyanin dört bir yanindaki vatandaslarin Crocus City Hall’de düzenlenen saldiriya iliskin bakanliga telefon ederek bassagligi dileginde bulundugunu ifade etti.

“Tüm dünya, bu korkunç suçu kinamak zorundadir” diyen Zaharova, isim vermeden Kirby’nin saldirida Ukrayna’nin rolü olduguna dair kanit bulunmadigi seklindeki açiklamasina tepki gösterdi. “Washington’daki yetkililer bu trajedinin ortasinda neye dayanarak herhangi birinin olaya karismadigina dair bir sonuca variyorlar? Eger ABD’nin elinde bu konuda güvenilir deliller varsa, bu deliller derhal Rus tarafina teslim edilmelidir” çagrisinda bulunan Zaharova, “Eger böyle bir delil yoksa, Beyaz Saray’in hiç kimseye hosgörü göstermeye hakki yoktur. Rus yönetiminin de belirttigi üzere, olaya karisan herkes yetkili makamlar tarafindan tespit edilecektir” ifadelerini kullandi.

En az 40 kisi hayatini kaybetmisti

Rusya’nin baskenti Moskova’daki ’Crocus City Hall’ konser salonuna silahli kisilerce düzenlenen saldirida en az 40 kisi hayatini kaybetmisti. 100’ü askin kisinin yaralandigi açiklanirken, binada patlama yasandigi bildirilmisti. Terör örgütü DEAS, Moskova’daki saldiriyi mensuplarinin düzenledigini iddia etmisti.
Kaynak: İHA