IBB Baskan Adayi Kurum Açiklamasi 'Kibris, Bizim Milli Davamizdir'

IBB Baskan Adayi Murat Kurum, KKTC Basbakanligi tarafindan Beyoglu’nda düzenlenen I. Kentler ve Kültürler Bulusmasi’nda vatandaslarla bir araya geldi. Programda konusan Kurum “Kibris, bizim milli davamizdir. Biz her zaman Kibris Türk’ünün yaninda durduk, durmaya da devam edecegiz. Maras’in açilimi da dâhil olmak üzere birlikte attigimiz tarihi adimlarla milli davamizi yüceltmeye ve yükseltmeye devam edecegiz” dedi.

IBB Baskan Adayi Kurum Açiklamasi 'Kibris, Bizim Milli Davamizdir'
Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskan Adayi Murat Kurum, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Basbakanligi tarafindan Beyoglu’nda düzenlenen I. Kentler ve Kültürler Bulusmasi’nda vatandaslarla bir araya geldi. Programa Kurum’un yani sira KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, KKTC Basbakani Ünal Üstel, Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Türkiye’nin Lefkose Büyükelçisi Metin Feyzioglu, Galatasaray Kulübü Baskani Dursun Özbek ve çok sayida vatandas katildi.

Protokol ve katilimcilar program öncesinde “Kuzey Kibris’i Istanbul’da Yasamak” adli fotograf sergisini gezdi. Programda ilgiyle karsilanan Kurum vatandaslarla sohbet edip hatira fotografi da çektirdi.

“Elimizdeki tüm imkanlarla Kibris halkinin yanindayiz”

100. yilini geride birakan Türkiye Cumhuriyeti ile 40. yilini tamamlayan KKTC’nin kalkinma isbirliginde artik ustalik döneminde olduguna dikkati çeken Yilmaz, “Iktisadi ve mali isbirligi temelinde ulastirmadan enerjiye, tarimdan turizme her alanda Kibris Türkü ile beraberiz, elimizdeki tüm imkanlarla Kibris halkinin yanindayiz. Sadece adada degil, dünyanin neresinde yasarsa yasasin, her bir Kibris Türkü’nün gelecege, öz vataninin yarinlarina güvenle bakmasini istiyoruz” diye konustu.

“30 yilda çok asamalar kaydettik”

Programda konusan KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar “Simdi 30 yil önce böyle bir salonda o zaman IBB Baskani olan Sayin Recep Tayyip Erdogan’i davet ettigimizde Kibris’in gelecegini konusuyorduk. 30 yilda çok asamalar kaydettik. O zaman suyumuz da yoktu, yollarimiz da yoktu. Bundan yillar önce çalismalarimizi hep Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin çevresini degistirmek, ekonomisini kalkindirmak, refahimizi artirmak için çalismamizi yaparken büyük düsüncelerimiz vardi. Ama bu büyük düsüncelerin gerçekten ortaya çikmasi Sayin Recep Tayyip Erdogan’in büyük destekleriyle olabildi” ifadelerine yer verdi.

“Kibrislilar yurt edindigi topraklari hiçbir zaman birakmamistir”

Programda konusan IBB Baskan Adayi Kurum “Ben ne zaman sizlerle bulussam, ne zaman sizleri böyle karsimda görsem Kibris’imizin nasil kurtuldugu aklima düser. Kibris’imizin kurtulusu her seyden önce Kibris Türk halkinin mazisinde sanli bir sayfadir, sanli bir dönüm noktasidir. Kibris’in asil halki geçmiste yasanan belirsizliklere, zulümlere, iskencelere ragmen mücadelesinden asla vazgeçmemis on yillarca Rumlara karsi korkusuzca direnmistir. Can vermis ama asla hürriyetinden, egemenliginden taviz vermemistir. Boyun egmemistir. Kibrislilar yurt edindigi, memleket bildigi topraklari hiçbir zaman birakmamistir. 1974 Baris Harekâti ile bu sanli mücadele; Mehmetçigimizin ve Kibris Türk’ü kardeslerimizin kahramanligiyla yerini kutlu bir zafere birakmistir. O günden bugüne sizler, Kibris Türk’ü soydaslarimiz; istiklaline ve istikbaline sonuna kadar sahip çikip, bu zaferin hakli gururunu yasadiniz. Bizim için de hak ve esitlik mücadelesinde nice zorluklara gögüs geren Kibris Türk’ünün azmi ve dirayeti, ayrilmaz parçasi oldugu Türkiye için gurur kaynagidir, iftihar tablosudur” dedi.

“Kibris, bizim milli davamizdir”

“Her Kibris meselesi gündeme geldiginde elbette ki KKTC’nin dünyada taninmasi hususu da gündeme geliyor” diyen Kurum konusmalarini su sekilde sürdürdü: “Bugün KKTC, adanin iki esit parçasindan biridir. Topragiyla, nüfusuyla, demokrasisiyle, ticaretiyle, turizmiyle her alanda bir devlet olma hakkina ve hukukuna sahiptir. Her ne kadar bu gerçegi Rum tarafi sulandirmak istese de bu böyledir ve böyle olmaya devam edecektir. Iste bugün 144 ülkeden ögrencinin bulundugu, 100’den fazla ülkeyle ticari iliskilerin oldugu ve yine 100’den fazla ülkeden turistin geldigi KKTC, dünyanin bildigi, tanidigi bir cografyadir, yerdir. Kibris’in Güney’inde Rum devleti varsa, Kuzey’inde de Türk devleti vardir. KKTC vardir. Kibris, bizim milli davamizdir. Biz her zaman Kibris Türk’ünün yaninda durduk, durmaya da devam edecegiz. Maras’in açilimi da dâhil olmak üzere birlikte attigimiz tarihi adimlarla milli davamizi yüceltmeye ve yükseltmeye devam edecegiz. Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde haksiz ve hukuksuz tüm ambargolara ragmen biz Kibris’i Dogu Akdeniz’in incisi, gözdesi yapacagiz, bambaska bir cazibe merkezi haline getirecegiz”

“IBB, Kibris’in tüm sorunlarina iliskin kardeslerinin yaninda olacaktir”

Istanbul’un ülkenin kalbi ve lokomotifi oldugunu belirten Kurum “Istanbul bizim ülkemizin kalbi, ekonomimizin lokomotifi, medeniyetimizin baskentidir. Bu sehir ne kadar güçlüyse Türkiye ve KKTC o kadar güçlüdür. Iste biz bu anlayisla, Istanbullu kardeslerimize hizmet etmek, eser üretmek için kutlu bir yolculuga çiktik. Bizler tarihimizden aldigimiz güç ve ilhamla, bu sehre deger katmak için geliyoruz. Nasil ki 81 ilimizde gece gündüz demeden tüm sorunlari çözmek için kostuysak, simdi de Istanbul’umuzun problemleri için kosacagiz, üretecegiz. Bu sehrin bekleyen sorunlari var ve biz bu sorunlara köklü çözüm üretmek üzere geliyoruz. Bu sorunlarin basinda da sizler de çok iyi biliyorsunuz, kentsel dönüsüm ve ulasim geliyor. 31 Mart’ta Istanbullular bize yetki verdikten hemen sonra, 1 Nisan’dan itibaren is basina geçecegiz. Istanbul’u afetlere karsi daha dirençli hale getirmek, olasi bir depremi en az hasarla atlatabilmek için tüm planlarimizi uygulayacagiz. Kentsel dönüsümdeki adimlarimizi kararli bir sekilde atacagiz. Istanbul’da tek bir riskli yapi kalmayincaya kadar vatandasimizla el ele verecegiz ve deprem korkusunu tamamen bitirecegiz. Istanbul’un trafik çilesini ve ulasim sorununu da çözüme kavusturmak için hizlica hareket edecegiz. IBB olarak, Istanbul’u trafik sorunlarinin eziyet hâle geldigi bir durumdan çikarmak için kararli bir sekilde yatirimlar yapacagiz. IBB, Kibris’in ulasim sorunu basta olmak üzere tüm sorunlarina iliskin, kardeslerinin yaninda olacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA